inspiration, lantliv

Det är nu det gäller

Vet ni vad. Jag hörde häromdagen att det är nu man egentligen ska ta sticklingar på sina pelargoner. Jag är ju inte den som följer anvisningar när det gäller odling – inte när det gäller något faktiskt – utan jag gör lite på känn, vilket inte är helt rätt alla gånger. Men då lär jag ju mig i alla fall att det inte var så man skulle göra och gör förhoppningsvis rätt nästa gång.

Denna gång överväger jag trots allt att följa anvisningarna och ta lite sticklingar från mina pelargoner redan nu. Jag funderar över att själv driva upp mina pelargoner till alla blomsterlådor inför nästa säsong och slippa lägga en halv förmögenhet varje år på att köpa typ 50 nya pelargoner som ändå bara dör när säsongen är slut för att jag inte tar hand om dem. Nu ska jag bli bättre på detta!

koksfonster 2

När tar du dina sticklingar?

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Stina 20 juli, 2011 at 06:38

  Brukar och brukar….jag har bara tagit sticklingar en enda gång och det gjorde jag på våren. Jag har ingen aning om när man borde ta dem. Men det funkade i alla fall :o)
  Underbara bilder.
  KRAM Stina

 • Reply Anonym 20 juli, 2011 at 07:44

  Den där stolen är underbar. Min mormor hade en sådan grupp i trädgården. Underbart somrigt och fint och det väcker barndomsminnen för mig.
  Hälsningar Birgitta

 • Reply Ord & Känsla 20 juli, 2011 at 08:19

  Jag är väldigt dålig på att ta sticklingar, vill lära mig. Som du säger de kostar ju en del att köpa varje år.

  Kram Helena

 • Reply Tina på Balkongen 20 juli, 2011 at 09:43

  Hej Sofia,

  Väldigt fina pelargoner har du och jag blev glad av att höra att du vill bli bättre på att ta hand om dem.

  Det är faktiskt sant att en del pelargonentusiaster tar sticklingar i slutet av juli eller augusti. Då det är gott om kraftiga skott. Om du är rädd att dina plantor inte kommer klara av vintern, ta sticklingar nu. Annars kan du vänta till våren.

  Själv har jag inget behov av sticklingar eftersom jag är duktig på att övervintra mina gamla plantor. Men när jag beskär dem kraftigt på våren passar jag alltid på och tar sticklingar för att sedan ge bort dem i små krukor som en fin present.

  Kolla gärna böcker av Veronica Wägner och Christina Holm, Sveriges bästa pelargonexperter. De har alla möjliga goda råd och tips för att få sina pelargoner att trivas.

  Lycka till!

 • Reply Sara 20 juli, 2011 at 13:00

  Det kände jag inte till, jag ska nog ta och passa på att norpa några nu och sticka i jorden 🙂

 • Reply sofia 20 juli, 2011 at 13:07

  Oj vilken mysig och trevlig blogg! 🙂 Man känner sig som hemma direkt.

 • Reply BBQ VILLAGE 20 juli, 2011 at 13:32

  Jag brukar bara ställa undan de i förrådet och ta fram de igen när våren kommer och putsa till de lite men jag tror med all säkerhet att pelargonerna blir finare om man tar sticklingar av de redan nu…..och dina var verkligen stora och fina 🙂

  Kram F

 • Reply fianathome 20 juli, 2011 at 15:01

  Man kan nog ta sticklingar när som det blir sticklingar 🙂
  Såg att man helt frankt skulle sätta ner dem i jorden bara. Jag har testat i våras och gick vägen. Men var förvarar du dina pelargoner då? Krävs ju lite plats och både lite ljus och torrt..
  Ha det så bra/Fia

 • Reply MaddeSign 20 juli, 2011 at 17:32

  Vi tar sticklingar när tillfälle bjuds!

  Jag hittade jätte fina dubbla cerisefärgade i Grekland nu när vi var där! Tog med några hem…

  Köpte faktiskt en häftig basilikaplanta med mig hem också. Den hade jättesmå blad! Hamnar på min blogg snart!

  Kramiz Madde

 • Reply michaela. 20 juli, 2011 at 17:32

  FRÅGESTUND!
  FRÅGA HUR MYCKET DU VILL! 😀
  KRAM!

 • Reply Johanna Stålros 20 juli, 2011 at 17:48

  Precis vad jag oxå försöker med;) Hejja oss. Kram Johanna

 • Reply Systrarna Hjertén 20 juli, 2011 at 17:59

  Jag ska lyssna på dig och ta mina sticklingar nu!

  Mvh
  Frida

 • Reply http://hannafialotta.blogg.se 20 juli, 2011 at 18:44

  Hehe, jag tar inga sticklingar alls…

 • Reply Elinas inspiration 20 juli, 2011 at 18:54

  Vilket bra tips! Önskar bara jag hade någonstans att förvara dessa och odla upp under vinterhalvåret. Vi har inget riktigt bra ställe för det. Men jag håller helt med dig att det känns onödigt att slänga ut så mycket pengar på alla dessa pelagoner år efter år. Lycka till och hoppas det blir många till nästa sommar.
  Kram
  Ann-Sofie

 • Reply AnnikaS 20 juli, 2011 at 20:12

  Låter som ett bra tips, då hinner ju sticklingarna växa till sig innan höstmörkret kommer. Jag är bra på att övervintra pelargoner vissa år och andra så tänker jag att jag ska bli bra på det när jag inhandlar nya.

  Däremot så brukar jag ta sticklingar då och då och sätta ner direkt i jord. I år tänker jag övervintra en del i garaget och en del får stå kvar på fönsterbrädan.
  kram Annika

 • Reply Lantliv i Norregård 20 juli, 2011 at 20:31

  Hej!
  Trevlig blogg du har:))
  Har försökt övervintra ett antal gånger…men inte lyckats:( Ska läsa igenom dina kommentarer & leta om bra tips!

  Mvh Malin

 • Reply Rebeccas DIY 20 juli, 2011 at 21:15

  Vad bra att få veta detta om pelargonsticklingar. Jag har några som ränt iväg totalt under sommaren och som jag gärna klipper ner hur som helst. Då kan jag ju sätta dem som sticklingar istället för att bara slänga.

 • Reply Fiffiga Systrar 20 juli, 2011 at 22:07

  juag har inte gröna fingrar men pelargoner lyckas jag faktiskt på något konstigt sätt med. Har dock aldrig tagit sticklingar men har haft samma pelargoner i 3 år nu och de växer sig större och större för varje år! Vad jag gör. Övervintrar de i källaren och glömmerbort de utan vatten och näring till våren kommer och så beskär jag de och sedan efter ett tag planterar jag om de i större krukor! Ska kanske ta sticklingar på de här i år! Kram / emelie

 • Reply Johanna 20 juli, 2011 at 22:12

  Jag tycker absolut du ska göra ett försök!
  Jag har tagit sticklingar från några av mina favoritpelargoner och det har faktiskt (peppar, peppar) fungerat bra alla gånger.
  Lycka till!
  Kram Johanna

 • Reply Oköttsliga lustar 22 juli, 2011 at 06:36

  Jag går också i sticklingstankar. Inte för att jag äger några blomlådor, men för att jag vill utöka pelargonsamlingen och för att, som någon sade här ovan, det är så roligt att ge bort som present. Plus att det är ekonomiskt, som du tidigare påtalade. Ska ta tag i detta till helgen, tror jag bestämt! Låt oss veta hur det går! /Amanda

 • Reply Futu 31 mars, 2014 at 12:46

  Fantastiskt bra projekt! Berätta gärna mer hur det går 😉

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.