hållbart liv, lantliv, odling

Drömmen om ett självhushåll

Jag funderar rätt så mycket över det här med självhushållning – att själv producera så mycket som möjligt av vår mat och samtidigt hålla oss borta från halvfabrikat fullproppade med okända E-nummer och konstiga ingredienser. Jag känner mig otroligt lockad av tanken på att producera så mycket som möjligt av min egen mat.

Jag vet inte om det är åldern eller vad det är som får mig på dessa tankar eftersom jag bara för något år sedan inte ens ägnade två sekunder åt att ens fundera över detta. Problemet med att införa nya tankesätt i rutinerna är jag ofta försöker göra allt på en gång men det har jag lärt mig att det inte går. Då faller allt som ett korthus. Det bästa är att göra lite i taget. Vi utökar nu våra grönsaksland lite varje år och tillslut kanske jag har så mycket odlingar och kunskaper om dem att vi kan leva självförsörjande på allt grönt i alla fall. Men tills vi är där njuter vi av våra hemodlade morötter, potatisar, purjolökar, squash och tomater.

 

Vilket är ditt bästa självhushållningstips?//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Sara 9 augusti, 2011 at 10:13

  Jag bakar nästan allt bröd och gör egen müsli som är så mycket godare och nyttigare än köpt. Sen är det både ekonomiskt och bra att kompostera. Så får man finfin matjord att lägga i landet sedan 🙂

 • Reply Fräknis 9 augusti, 2011 at 10:35

  Hej!
  Vi är inne på precis samma spår i vår familj. Vi odlar också i liten skala som morötter, sallad, bönor, gurkor och tomater. Vi jagar älg och rådjur också så vi får eget kött. Ja just det, äppelmos gör vi så det nästan svämmar över varje höst. Och precis som Sara skrev i inlägget innan så bakar vi eget bröd. Heja självhushållet!
  Kram malin

 • Reply caroline 9 augusti, 2011 at 10:45

  Krasse? Nej, helt oväntat hushåller vi inte något själv. Men jag skulle tipsa om hönor, för äggens skull!

 • Reply Anonym 9 augusti, 2011 at 12:30

  Krasse! Inte dumt alls faktiskt 🙂 Det här handlar kanske inte om självhushållning direkt, men jag hör till dom som gärna vill göra allt från grunden. Och blomkrassen kan man göra kapris av, om man nu gillar det. Jag plockar frön efter blomningen och lägger in. Storemor

 • Reply Anonym 9 augusti, 2011 at 12:56

  Hej där!
  Ville dela med mig av en länk http://www.aktavara.org/
  Kolla gärna där om E-nummer.

  Mvh
  Magnus W

 • Reply My Woodhome 9 augusti, 2011 at 12:59

  Ja..hihi..kanske har med åldern att göra, eller kanske för att du börjat fått gröna "formfingrar" också:)
  Vi utökar från år till år också, och mest har det blivit sånt barnen kan springa runt och plocka och mumsa i sig själv, men jag har ju mitt växthus som kommer ger mer expriment.
  Nästa år blir det andra takter.

  Kramar Hilla

 • Reply Néa Grändhuset 9 augusti, 2011 at 13:06

  För mig är det livskvalité att kunna ha en trädgård och både odla lite ätbart och växter. Att plocka in en bukett blommor eller ta upp färska potatis. Helt underbart…..

 • Reply Josephine 9 augusti, 2011 at 13:11

  Att ta det lite i taget skapar nog en bättre förståelse och kunskap om trädgård och odling, vi gör likadant. Senaste tillskottet var växthuset vi införskaffade förra året, jätteroligt att kunna driva upp lite mer värmekrävande frukt o grönt. Förra året åt vi egenodlade honungsmeloner, i år har vi tomater till en hel by :), som jag dessutom dragit upp från frön jag tagit ur ekologiska tomater köpta på city gross. Både spännande och gott!

 • Reply Kiki 9 augusti, 2011 at 18:37

  Härligt med egna grönsaker!!
  Själv tror jag att jag e aningen lat på den fronten…samt okunnig. Allt jag rör i vissnar :P!

  Ha en fin kväll.
  Kristina

 • Reply MaddeSign 9 augusti, 2011 at 18:58

  Hemodlat smakar ju alltid ljuvligt! Det är verkligen en lyx att få skörda sina egna grödor.

  Ha en skön kväll!

  Kramiz Madde

 • Reply Fru Westman 9 augusti, 2011 at 19:14

  Jag förstår precis hur du menar! Tyvärr så har jag inte kunskap och tid till det personligen. Min mormor hade ett gigantiskt trädgårdsland och var självförsörjande på väldigt mycket. Smakar dubbelt så mycket och är fritt från besprutning och tillsatser. Helt enkelt toppen! 🙂

  Kram Linda

 • Reply Ingen Vanlig Tina 9 augusti, 2011 at 19:28

  Jätte bra tanke, Sofia. Du får ekologisk, närodlad och super god mat på en gång. Plus det kostar betyyydligt mindre.

  Vi bakade vårt eget bröd innan vi upptäckte att Martin var gluten allergiker. Vi brukade spara ca 4 000 på ett år.

  På sommaren plockar vi så mycket bär som det bara går och gör saft. På egengjord saft sparar vi ca 1500 kronor.

  På egenodlade tomater (de vi har på balkongen alltså) tjänade vi ca 2000 i år (om man jämför med ICA EKO tomater).

  Vi brukar också salta gurka och göra surkål. Väldigt gott och nyttigt!

  Man kan också sluta köpa sylt och göra sin egen istället.

  Det är bara all lära sig lite om odling och prova sig fram. Då sparar man inte bara pengar men investerar också i sin hälsa.

  Lycka till, Sofia.

 • Reply SvenskaBlomsterbloggar 9 augusti, 2011 at 21:04

  Visst är det så gott med egen odlat! Jag har tyvärr ingen trådgård men jag proppar balkongen full med krukor och odlar. Iår blev det cocktail tomater, roccola, sallad, örter, salladslök och potatis. Hade 3 hinkar med 1 potatis i varje. Inte så mycket men så goda. Nästa år blir det jordgubbar i ampel.

  Men det bästa av allt är att nu till hösten ta vara på fröerna så att man har till nästa år! Även super kul att byta förer med vönner och grannar!

  Kram
  Emelie

 • Reply Min Svägerska och Jag 10 augusti, 2011 at 05:09

  Jag håller med dig i dina tankar. Allt blir så mycket godare när man odlar det själv. Var tvungen att köpa morötter härom dagen och jisses vilken skillnad på dom vi ätit under sommaren.

  Mitt hushållstips är att äta så mycket man kan under sommaren, bevara resten under året i att safta och sylta. Inlagda grönskaer tex i både en sötare inläggning och en lite syrligare. Kanske testa syrade grönsaker med?

  Müslie är något jag gör och gärna av det ekologiska. Bröd jobbar jag på att mannen ska göra.

  Ett tips: gör färskost av ekologisk fil. Mums!

  Oj, vad grejer man kan göra. Bäst att inte ligga kvar och slöa här inte. Lika bra att hoppa upp nu 🙂

  Kram Linda

 • Reply Amanda 10 augusti, 2011 at 07:27

  Min mormor & morfar har en jätte odling hemma, dom är ju till åren så att dom fortafrande orkar förstår jag ej.. Men det är sommarens höjdpunkt att åka dit och plocka vad man vill! Ärtor, tomater, morötter, potatis, bönor och massa massa mer!
  Har nu i sommar äntligen flyttat till hus med egen trädgård och har planer på att komma igång med lite odlingar nästa sommar! Kryddland är under uppbyggnad och bärf & frukt hamnar i frysen, eller äts upp direkt! 🙂

  Hoppas på att få läsa mer om detta i din blogg och inspireras mer!

  Kram Amanda

 • Reply Lotta 11 augusti, 2011 at 08:42

  Jag bor på landet och odlar ganska mycket, har både trädgårsland, potatisland och litet växthus. I växthuset har jag massor av paprikor, chilisar och tomater. Paprika är väldigt lättodlat och förra året blev det så mycket att jag fortfarande har kvar i frysen, det går utmärkt att strimla dem och sedan använda i matlagningen, perfekt på vintern när de är så dyra! I går gjorde jag sambal olek av mina chilisar och den blev himla bra. Potatis odlar vi så det räcker en bit in på hösten och inget är ju bättre än att gräva upp sin egna potatis. I trädgårdslandet har jag mest olika sorters lök, bönor, sallad, squash, kyddor, rödbetor och mycket blommor. Kolla gärna in min blogg så ser du lite av vad jag odlar. http://www.vidvatternsstrand.blogspot.com
  Lycka till med självhushållet, man behöver ju inte börja i så stor skala, men det är härligt att veta vad man stoppar i sig + att det ger mycket nöje.

 • Reply dagliga smulor 11 augusti, 2011 at 09:10

  Jag håller med, det känns bäst att göra själv så man vet vad man stoppar i sig.Har precis skrivit om det i min blogg. Ha en fin dag !

 • Reply Diana 6 september, 2019 at 07:30

  Du har så rätt. Att odla själv ger så otroligt mycket. Ju mer medveten man blir om hur maten i butikerna produceras och processas desto mer motivation får i alla fall jag att odla mer hemma.
  Målet är att varje år bli självförsörjande på ytterligare en sak. Till en början var det bär och frukt, nu är det gröna bönor, vaxbönor, bruna bönor, gråärtor, gula-, polka-, och rödbetor, palsternackor och potatis.
  Att få servera mina barn ”redig” mat är en ynnest. Jag har lärt mig att göra som min farmor och farfar alltid gjorde. Helt naturligt för dem, men fantastiskt för mig=)

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.