Alla recept

En egen god granola

gör din egen granola recept

 

Vad är egentligen skillnaden mellan en müsli och en granola? Müsli kan jag minnas från då jag var liten men granola är något jag kommit i kontakt med först på senare år. Är granola bara ett tjusigare ord som trendat eller är det något annat? Jag var faktiskt osäker så jag frågade min matsmarta vän Mary och hon berättade att skillnaden helt enkelt är att granolan är rostad och det är inte müslin. Så nu har jag lärt mig det.

Ett granolarecept kan ju se ut lite hur som helst eftersom man kan stoppa i det en själv gillar. Så här gjorde jag min i alla fall.

 

Recept på god granola


8 dl havregryn eller annan grynblandning
2 dl kruskakli eller vetekli
1 dl hela linfrön
2 dl pumpafrön/solroskärnor eller blandning
2 dl grovhackade nötter (Jag använde hasselnötter och paranötter.)
1 dl kokosflingor
2 dl vatten
3 tsk kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl farinsocker
1/2 dl mörk sirap
1 dl solrosolja eller rapsolja
1 msk honung
150-200 g torkad frukt eller bär. (Jag använde aprikoser och gojibär.)

Blanda alla frön, gryn, flingor och nötter i en stor bunke. Häll vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung i en kastrull. (Vill du ha den lite sötare så dubblar du mängden socker och sirap.) Värm blandningen på låg värme under omrörning några minuter, låt allt smälta samman men inte koka. Häll kastrullblandningen över de torra ingredienserna i bunken. Rör ihop och blanda ordentligt och sprid sedan ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Rosta i ugnen, 175 grader i ungefär 30 minuter, vänd om med en stekspade 3-4 gånger under tiden. Den är lätt att bränna, så håll koll! När granolan är lätt guldbrun är den klar. Ta ut plåtarna och låt svalna. Blanda ner den torkade frukten och förvara i lufttät burk. Granolan håller sig fräsch i alla fall 2 veckor.

 

//Sofia ♥

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Sofia/Trådtanten 28 januari, 2016 at 08:40

  Hemmagjord granola är riktig lyx. Jag har det så pass lyxigt att sambon förser oss med nygjord granola varje vecka. Han använder äppeljuice som vätska så den får en härlig äppelpajsmak.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 28 januari, 2016 at 15:53

   Vilken lyx att få den gjord till och med. Tack för tipset om äppeljuice, det var ju en jättebra idé! 🙂

 • Reply Moa 1 februari, 2016 at 17:19

  Det är så gott med egengjord musli/granola tycker jag! Brukar göras här hemma 🙂 måste prova ditt recept nästa gång!

 • Reply Frida 2 februari, 2016 at 21:21

  Det visste inte jag heller. Nu har du lärt mig också något nytt 🙂 Kram

 • Reply Karin Fitness & Hälsa 6 februari, 2016 at 21:58

  Jag brukar ofta rosta min müsli också, men tänker att granola innehåller mer vätska för att den ska bli så där krispig. Brukar också använda äppeljuice när jag gör granola.
  Din granola ser väldigt mumsig ut!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 9 februari, 2016 at 10:04

   Precis, det är ju också en skillnad det där med vätskan. Äppeljuice ska jag testa nästa gång, det verkar ju jättegott! 🙂

 • Reply En lång lista om mat - Hildas 11 augusti, 2016 at 08:36

  […] Vad består den bästa helgfrullen av? Gott och färskt bröd med alfa-alfa-groddar eller avokado, färskpressad juice, ett kokt ägg från grannens glada hönor och soygurt med egengjord granola. […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.