odling

Egna soltorkade tomater

Den här tiden på året innebär mycket tomater, här hemma hos oss. Eftersom jag älskar att odla just tomater så blir det också massor med skörd att ta hand om. Vi äter tomater både på längden och tvären just nu.

För första gången någonsin så testade jag i år att göra egna soltorkade tomater. Jag valde också att göra dem i miniatyr eftersom jag odlat små vinbärstomater. Men proceduren är ju densamma oavsett vilka tomater du väljer att använda. Jag följde Matgeeks recept för dessa läckerheter.

Så här gör du:
Sätt ugnen på 80 grader. Skölj och halvera tomaterna. Placera dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt och stoppa in i ugnen. Stäng luckan, men skjut in ett bestick mellan luckan och ugnen så den inte stängs helt. Låt stå tills de dragit ihop sig och blivit sega. Se upp bara så de inte blir fnösketorra. För mina minitomater tog det 3-4 timmar.

Ta några små burkar och fyll med ordentligt med tomater som varvas med olivolja och till exempel svartpeppar, basilika, rosmarin, timjan, vitlök eller chili.
Ställ svalt och låt dra några dagar innan du använder dem. De klarar sig så i flera månader.

 

Vill du ha etiketter? Ladda ner etiketterna, skriva
ut (gärna på klisterpapper)och klistra på dina burkar.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply Pia Gustafsson 18 september, 2013 at 05:33

    Vilket bra tips. Här är det knökfullt med tomater så detta ska provas. Fin etikett. Kraaam Pia

  • Reply Eva Lundberg 18 september, 2013 at 06:35

    Med tanke på alla tomater som jag har efter sommaren är det här ett tips som är guld värt! Tack!!!
    Ha en fin onsdag!
    Kram Eva, Tinibelli

  • Reply Marianne 18 september, 2013 at 07:24

    Tack för inspiration recept och etiketter!:)
    Ha en fin dag!

  • Reply Queen of Kammebornia 18 september, 2013 at 08:05

    Så gott att göra egna, det har jag gjort men det var länge sedan, det kanske är dags igen. Vilka fina etiketter du bjuder på! Kram!

  • Reply Karin Stenqvist 18 september, 2013 at 16:41

    Bra tips! Än har vi inte tillräckligt många egna (balkong) men något som måste testas senare i livet! Fast jag äter det inte själv… Bara oljan, den är ett måste i pastasallad. Presenter får det bli!

  • Reply Ann-Sofi MATSAFARI 18 september, 2013 at 17:22

    Bra tips där med lapparna:) Tackar!

  • Reply ANNA 18 september, 2013 at 18:51

    Vet du om detta funkar med "vanlig" ugn med eller bara med varmluftsugn (som många andra torka grejer-recept).

  • Reply Johan Hedberg 18 september, 2013 at 20:03

    @Anna – Jag kan svara på det åt dig: Det funkar kalas med vanlig ugn. Man sätter bara en sked eller något annat vid ugnsluckan så det bildas en liten glipa som fukten kan smita ut genom.

  • Reply ANNA 18 september, 2013 at 20:46

    Jag är modig 😉 jag vågar prova… Med trattkantareller blev det bara skrutt medan Mammas blev superfina i hennes varmluftsugn.

    Jag har ju iofs en torkmaskin med men jag tycker den är lite "klen" till tjocka saker som exempelvis äppelskivor å sånt.

    • Reply hildashem.se 19 september, 2013 at 05:10

      Så bra att du fick svar Anna. Lycka till! 🙂

  • Reply Ester ❤ ett kreativt liv 19 september, 2013 at 19:14

    Vilken fiffig idé och vilka snygga etiketter! 🙂 Du är så duktig!

  • Reply Fru Vallmo 21 september, 2013 at 13:23

    Åh tack, det var precis det jag tänkte prova i år, och dina fina ettiketter ska jag ladda ner!
    TACK
    Kram

  • Reply Synnøve. 23 september, 2013 at 03:24

    Tack för ett himla bra recept. Det ska jag prova.
    Kram Synnöve.

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.