Hushållsvågen är perfekt för att ta reda på hur mycket 2 kg rabarber är.
Sommaren för med sig så mycket gott. En av höjdpunkterna är allt gott man kan göra med rabarber. Jag kokar gärna saft på dessa. Och så fryser jag in bitar i frysen i lagom stora påsar redo att tas upp till pajer under vinterhalvåret när sommaren känns avlägsen.
Häromdagen så kokade jag 12 liter saft. Det är så somrigt och gott. När den är klar häller jag den på flaskor och stoppar in i frysen eftersom jag inte har något konserveringsmedel i saften. När saften i kylen håller på att ta slut så är det bara att plocka fram en ny flaska ur frysen. Saften är superenkel att göra. Här kommer receptet.
Hildas rabarbersaft
2 kg rabarber
3 l vatten
9 dl socker
1 citron
1 krm kanel
Tvätta och skär stjälkarna i cm-stora bitar.
Koka upp dem med vattnet i en stor kastrull och låt koka ca 10 minuter. Sila sedan allt genom en silduk eller annat tyg. Jag använder en kökshandduk (använd ingen du är rädd om för det blir fläckar som är svåra att få bort). Koka upp vätskan igen tillsammans med sockret, den pressade citronen och kanelen. Ta bort eventuellt skum med en sked. Sedan är det klart att hälla på rena flaskor. Eftersom saften inte innehåller något konserveringsmedel så håller den en dryg 1 vecka i kylen. Behåll 1 flaska i kylen och stoppa resten i frysen.

21 Comments
Åh, nu har jag äntligen igen hunnit läsa ifatt lite.
Vad trist med dalahästen, har faktiskt aldrig råkat ut för sådant.
Och vilken underbar spegel.
Grattis till vinsten med.
Ha nu en riktigt härlig Söndag,
Kram Malin
Det låter smaskens! 🙂
Kram Linda
Min farmor gjorde alltid rabarberkräm när vi skulle komma och hälsa på. 🙂 Dock gillar jag inte rabarberpaj. Men en god saft kan nog gå hem, så tack för receptet. 🙂 Ha en bra dag. Kram
Låter riktigt gott! Har massor av rabarber… dock ingen plats i frysen…
Ha en fin söndag Sofia!
Kram Cecilia
kul med receptet, det ska jag verkligen prova! Älskar rabarber, och är bara tacksam för alla recept jag kan få! Önskar dig en fin söndag!
Mmm, rabarber är såå gott 😀
Gjorde rabarberpaj här om dan, en stor favort här hemma!
Hoppas du får en fin dag 🙂
Kram
Hej Sofia
Va härligt det ser ut 🙂
B
L
O
G
G
P
A
R
T
Y
T
fortsätter…..
ta en titt 🙂
Håkan
Mums,vad gott det lät med rabarbersaften – faktiskt något som jag den stora saft & syltaren aldrig provat. Det ska vi snart råda bot på. Underbara bilder!
O ja, hemmagjord rabarbersaft hör sommaren till. Jag ska ha rabarber i min trädgård nästa sommar 🙂
Kram Josefin
Gissa om man blir inspirerad av din blogg. Står nu i köket och saftar.
Hoppas min blir lika god som din ser ut 🙂
Kram Linda
Måste-testa-recept! Jag älskar rabarber och har testat nått recept tidigare men ska testa denna också. En "dum fråga" men du skriver "Sedan är det klart att hälla på rena flaskor", är det koncentrerad saft eller ska den blandas ut med vatten? 🙂
Hälsningar Helena
Vad gott! Man ska passa på att använda rabarber nu, perfekt med lite inspiration och tips! Kram Johanna
Tack för receptet, bra att göra saft och sedan lägga flaskorna i frysen, det var inte dumt. Skall testa ditt recept, för jag har jätte mycket rabarber.Önskar dig en fin nationaldag, här regnar det och åskan mullrar.
Kram Raina
Underbart med rabarber, så otroligt vacker växt också.
kram Rebecca
Hemmagjord saft mmmm,Lyxigt.
Smart att frysa:)
Ha det fint på nationaldagen.
Kram Tina
Härligt med rabarber 🙂
Hej och tack, blev så insprirerad av dina fina bilder så jag var tvungen att testa receptet – har aldrig gjort rabarbersaft förrut, men det lät så gott och lätt – vilket det också var! Av det bortsilade gjorde jag rabarbermos – gött att ha på gröten istället för äpplemos – tyckte till och med barnen! Mvh, Biggan
Hej.
Undrar om vad det är för flaskor du har som du stoppar i frysen? Går det bra att använda glasflaskor eller kan de frysa sönder?
Hej Weronica!
Jag stoppar vanliga glasflaskor men det är viktigt att du inte fyller dem ända upp eftersom vätska sväller när det fryser – är flaskorna för fulla så spricker de.
[…] Har du också rabarber kvar i frysen kan du använda mitt recept på saft. Och om du fryser in glasflaskor med saft, tänk då på att inte fylla dem ända upp eftersom […]
[…] som är lagom för en paj eller frys in i större påsar och plocka fram i vinter och koka saft med smak av sommaren – det känns väldigt lyxigt att få smaka en bit sommar när det är vinter […]