lantliv

En gång ringblommor – alltid ringblommor

ringblomma recept

 

Fram till för ett par år sedan så hade jag inte en enda blomma i min trädgård. Lite sterilt kanske kan tyckas. All plats gick ju då till att odla grönsaker. Men så kom jag på andra tankar och tänkte att det vore trevligt med lite färgklickar och lite härliga platser för insekter och fjärilar att husera på. Sagt och gjort så sådde jag en påse med frön av ringblomma. Det blev ett särdeles vackert inslag i min köksträdgård. Eftersom ringblomman är en ettårig växt så sådde jag året därpå ytterligare frön av ringblommor. Det hade jag inte behövt. Den har fullkomligt tagit över en stor del av odlingsytan och kväver mer eller mindre mina grönsaker. Det hade jag ju inte tänkt mig. Men det är otroligt vackert. Så jag låter dem hållas. Oftast. Ibland får jag ett bryt på dem och måste rycka upp ett gäng för att potatisen och morötterna ska få någon som helst chans att ta sig.

ringblommor köksträdgård

 

Ringblommorna är inte bara vackra att se på där de lyser som hundratals små solar i min köksträdgård, förutom att de är en perfekt snittblomma att plocka buketter av så är den också en läkande ört. Och läkande örter ska högaktas. Ringblomman vårdar torr och skadad hud, är sårläkande, lindrar brännskador, hämmar ärrbildning, den är antiinflammatorisk och kan dessutom lugna irriterad hud. Vilken superhjälte!

Några förslag och recept på vad du kan göra med ringblommor hittar du här:

Ringblomsolja

Bivaxolja med ringblomma

Badsalt med lavendel och ringblomma

Hand- och fotskrubb med ringblomma och kamomill

Ringblomssalva och cerat

Eller gör en god kopp te på den genom att torka kronbladen, lägg 2-4 nypor torkade blomblad i 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 minuter. Drick. Te på ringblomma sägs avhjälpa oro, sömnsvårigheter, uppkördhet och stress i kroppen och själen. Och det låter ju toppen!

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Jeanette 5 augusti, 2016 at 12:02

  Vad fint. Skulle önska ibland att jag hade “gröna” fingrar 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 10 augusti, 2016 at 08:58

   Oavsett gröna fingrar eller ej så kan ALLA odla ringblommor. Tro mig. Det går inte att misslyckas. Dessutom självsår de sig år efter år så du behöver bara göra det en gång. 🙂

 • Reply Asta 5 augusti, 2016 at 12:51

  Känner igen det där med ringblommor. Fick en gång för många år sedan en påse frön gratis ihop med någon tidning. Slängde fröna i marken och några problem med grobarheten var det verkligen inte 🙂
  Men fina var de!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 10 augusti, 2016 at 09:01

   Haha, ja de är verkligen inte svåra att så. Det räcker att så dem en gång. Sedan självsår de sig själva och kommer år efter år. 🙂

 • Reply Finurliga fröken 5 augusti, 2016 at 15:10

  Så vackra! Borde jag odla och göra salva av. För några år sedan var mina händer katastrof. Fulla med sår som ständigt blödde. Va hos läkarna om och om igen utan resultat. Fick allt möjligt att smörja med. Så fick jag kontakt med en kvinna som kollade igenom min kropp och sen gav mig ringblomssalva. Det funkade! Tog bara några dagar så var de mycket bättre. Så nu blev jag sugen på att göra egen. Kram

  • Reply Emschen 5 augusti, 2016 at 21:56

   Om du inte gör egen salva så testa ett massageljus från Klinta & Co. har hjälpt mig mot psoriasisen.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 10 augusti, 2016 at 09:03

   Jag har hört mycket gott om ringblomssalva. Underbart att det hjälpte dig och dina händer så bra. Jag är också lite sugen på att testa. Få se om det hinns med i år …
   Kram

 • Reply Emschen 5 augusti, 2016 at 21:56

  Är teet gott? Smakar ringblomste gott eller smakar det som osmaksatt grönt te?

  Jag tror att jag ska försöka få in lite mer blommor i min lilla lilla trädgård.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 10 augusti, 2016 at 09:07

   Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. Det är nog lite som grönt te, med en lite sötbitter smak. Jag ska snart testa igen, det var längesedan jag drack. Då kan jag komma med en ny utvärdering. 🙂

 • Reply Samla fröer från det du gillar - Hildas 26 oktober, 2016 at 06:46

  […] som är lätta att plocka så där är det inga problem. De blomsterfrö som jag tar till vara är ringblommor och vallmo. De är enkla. Bland mina grönsaker är det frön från flera sorters tomater och chili […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.