godsaker

En god choklad- och kokoskaka

choklad kokoskaka

 

Fredag igen och när helgen närmar sig drömmer jag om vilka godsaker jag ska äta det här veckoslutet. Jag kämpar på med mitt sug efter något gott att tugga på  – som jag egentligen inte alls vill göra mig av med, bara kontrollera – och skärper mig rätt så bra på veckorna. Jo visst, vissa dagar kan jag öppnar skafferidörren 17 gånger för att konstatera att där inte finns något “gott”. Men till slut så tar desperationen över och jag proppar i mig en näve med nötter för att bara få något att tugga på.

Den här choklad- och kokoskakan är en perfekt godsak att njuta av. Den är väldigt mättande och det blir rätt många bitar av en sats. Dessutom är den perfekt att frysa in och jag skar den i små bitar för att få den att räcka längre.

 

Choklad- och kokoskaka

300 g smör
6 ägg
6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 krm salt
2 dl kakao
4 1/2 dl vetemjöl

Glasyr
100 g smör
2 dl grädde
1 1/2 dl ljus sirap
350 g riven kokos

Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop ägg och socker. Blanda ner vaniljsocker, salt och siktad kakao. Tillsätt smöret och rör ner vetemjölet.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten. Grädda i 200 grader i 12 minuter.

När kakan står i ugnen rör du ihop glasyren i en kastrull. Smält smöret och tillsätt socker och grädde när kastrullen fortfarande står på plattan. Rör sedan ner kokos och sirapen till en tjock och härlig smet.

Ta ut kakan ur ugnen och bred på glasyren. Sätt in kakakn i ugnen igen och grädda i ytterligare 8-10 minuter. Den är klar när kokosglasyren fått en lite gyllenbrun färg.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anna 14 oktober, 2016 at 09:11

  Det där kakan låter jättegod! Jag är ingen storbakare men tycker att 2 dl kakao låter lite mycket?

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 14 oktober, 2016 at 09:20

   Ja, den var verkligen god. Visst låter det mycket, men det stämmer faktiskt. Det är trots allt en väldigt stor sats med 6 ägg och 300 gram smör som ska smaksättas med chokladsmak. 🙂
   Jag önskar dig en trevlig helg!

 • Reply Sarah 15 oktober, 2016 at 09:14

  Åh herregud. Jag DÖR va gott det ser ut! Kanske skulle ta mig upp ur sängen och gå och handla lite ingredienser… 😉 Hoppas du får en fin helg!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.