hållbart liv

En grön våg sköljer över Sverige

Jag har äntligen blivit trendig och inne. I över 30 år har jag varit det där ufot som haft en avvikande kosthållning. Men nu äntligen vänder det. Jag behöver inte känna mig ensam längre.
Under våren presenterades nya siffror på att 10 % av Sveriges befolkning är vegetarianer, varav 4 % av dem är veganer. 2009 var siffran totalt 6 procent, vilket innebär en ökning med 4 procentenheter på 5 år. Wow, säger jag bara!
Jag har också sett många andra tecken som tyder på att det händer mycket på den vegetariska fronten.

 • I frysdisken i mataffären är det inte bara en liten undangömd produkt att välja på utan faktiskt ett par meter.
 • Liseberg får en helvegetarisk restaurang denna säsong, jag tänker besöka Liseberg enbart av den anledningen.
 • IKEA kommer att börja servera vegetariska ”köttbullar” i sina restauranger.
 • Linas matkasse och Middagsfrid har nu infört vegetariska versioner av sina matkassar.
 • En superbra och inspirerande Vego-tidning har kommit ut på marknaden.
 • En tredjedel av vinnarna i Matbloggspriset 2013 var vegetariska.
 • Många nya fina vegokokböcker har kommit ut i bokhandeln.

Detta innebär att livet som vegetarian blir lite enklare, det finns ett större utbud när man handlar och när man vill äta något gott på restaurang – och inte bara en pasta med grönsaker som oftast erbjuds. Jag tror faktiskt inte att detta bara är en trend, jag tror verkligen att det är en livsstil som är här för att stanna. Och även om alla inte blir 100 % vegetarianer så är det många som får upp ögonen för vegetarisk mat och därmed byter ut flera måltider mot vegetariskt utan att se det som något konstigt. Och det gör gott för både djur och miljö. Tack, säger jag!

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Queen of Kammebornia 29 april, 2014 at 06:24

  Ja, det tror jag med! Något annat håller ju inte i längden! Just det där att inte känna sig som ett ufo är faktiskt en ganska stor skillnad mot för 10-20 år sedan! Har du sett Green Kitchen stories? Finns både som bok och app – underbar. Jag skrev om den häromdagen. Varm kram!

  • Reply hildashem.se 29 april, 2014 at 06:40

   Jag har sett Green Kitchen stories fladdra förbi lite här och var i mina flöden, men jag ska absolut kolla upp den nu. Tack för tipset! Stor kram till dig!

 • Reply Futu 29 april, 2014 at 16:36

  Hurra! 🙂

 • Reply Majas bekännelser 29 april, 2014 at 17:01

  Ja det är så bra att det blir mer och mer vegetariskt! Men tyvärr är det fortfarande för dåligt utbud på restauranger, tycker jag! I alla fall i lite mindre städer. Men med den här utvecklingen så bådar det ju gott! Jippi! 🙂

  • Reply hildashem.se 2 maj, 2014 at 12:47

   Jo, jag håller med dig om det. Utbudet är inte strålande men det känns som om det är på gång nu 🙂

 • Reply Helena 29 april, 2014 at 20:07

  Fy vad glad jag blir av det. Att alltid ha fått förklara att nej jag är inte sjuk, jag väljer att vara vegetarian, och inte hitta mat i restauranger, och inte ha folk oroa sig att jag inte får protein… Jag har bott i England i 20 år och här har det varit vanligare med veg kost som tur är. Mycket glad för Sverige nu också.

  • Reply hildashem.se 2 maj, 2014 at 12:48

   Ja, Sverige har varit riktigt dålig på detta har jag förstått av andra runtomkring som varit ute och rest och bott mycket på andra ställen. Men jag hoppas verkligen att vi är på gång nu 🙂

 • Reply Anonym 29 april, 2014 at 20:15

  Jag har tänkt samma sak om trendigheten :). Jag har varit veg i 20år och det är så kul att sådan sak har blivit trendigt! Tack för tipset om Vego-tidningen, jag har precis prenumererat! 🙂

  Himla trevlig blogg du har. Skönt ibland att veta att det finns likasinnade där ute.

  Hälsningar
  Nicole

  • Reply hildashem.se 2 maj, 2014 at 12:49

   Vad kul att du upptäckte tidningen, den har verkligen gett mig inspiration. Hoppas att du gillar den också. Det känns alltid skönt att veta att vi blir fler och fler 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Ulrica {Från sött till salt} 29 april, 2014 at 20:28

  Jag har alltid varit en person som beställt in kött när jag är på restaurang. Sedan några år tillbaka har det där köttet bytts ut mot fisk, och på senare tid har fisken bytts ut mot något helvegetariskt. Jag tycker fortfarande om att äta kött, fisk och fågel men det är betydligt mer vegetariskt i min kosthållning och jag äter alltid krav-märkt. Det är härligt att trenden går åt rätt håll så att jag kan få bli inspirerad till att göra andra val än de gamla vanliga.

  Ha en fin kväll Sofia. 🙂

  /Ulrica

  • Reply hildashem.se 2 maj, 2014 at 12:52

   Ja, vi behöver alla bli inspirerade till att våga testa nya grejer. Det är kul när det vegetariska blir uppmärksammat och att fler och fler blir medvetna om att det är viktigt vad vi stoppar i oss 🙂

   En fin helg till dig!
   Kram Sofia

 • Reply Jullan 30 april, 2014 at 08:31

  Ja visst är det positivt. Framförallt så tror jag att fler och fler äter mer grönt överhuvudtaget. Jag är inte vegetarian men äter vegetariskt flera gånger i veckan. Jag tänker framförallt för hälsans skull samt att jag bara älskar grönsaker. 🙂 Sen kan inte hela världens befolkning bli vegetarianer men alla mår gott av mycket grönsaker. 🙂

  • Reply hildashem.se 2 maj, 2014 at 12:50

   Precis, alla måste inte bli veggisar. Men mer vegetariskt gynnar faktiskt alla. Hurra för grönsaker! 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.