Livet

En lång lista om mat

vegetarisk mat

 

Finns det något så gott som god mat? Nej, det gör det inte. Därför tänkte jag nu prata lite om just mat och vad jag gillar. Och jag gör det i listform utifrån fantastiska Vegokäks lista.

 

Hur var du med maten som liten?
Haha, vilken mardröm jag måste varit för min mamma. Som 4-åring blev jag vegetarian … eller nej jag slutade äta kött eftersom jag då blev medveten om att det var djuren vi åt. Grönsaker tyckte jag inte om. Och jag var rätt kräsen i allmänhet. Mattanterna och hemkunskapsläraren i skolan var mina värsta fiender, de tyckte att det var en fix idé som jag drabbats av. Men se det var det inte kan jag säga såhär drygt 30 år senare och fortfarande i fin vigör uppväxt på vegomat.

 

Den bästa smaken på chips?
Peppar. Och ju mer kryddstarka chipsen är desto bättre. När jag kommer utomlands är chipshyllan den roligaste att botanisera på i mataffären, det finns fler kryddstarka sorter där.

 

Topp 3 bästa produkterna eller råvarorna?
1. Lök
2. Paprika
3. Chili

 

Tipsa om något bra matkonto på instagram!
@okottsligt
Snygga bilder och massor av god mat och andra godsaker.

@vegokak
Det var ju på Vegokäks blogg som jag fick inspiration till den här listan. Men hon bjuder även på mycket bra inspiration till vegetarisk mat.

@thenordickitchen
Inspirerande konto med många goda rätter som gör mig hungrig.

@madebymary
Maria är inte bara en väldigt kär vän utan också en utomordentligt duktig matkreatör som tar grymt snygga och inspirerande bilder.

 

Vad tycker du att den ultimata tacon ska innehålla?
En god vegetarisk sojafärs kryddad med rikligt av min egen tacokrydda. Fina tärningar av röd paprika, röd lök och självfallet massor av salsasås och guaccamole. Tacos utan sås är trist.

 

I vilken form är potatis som allra godast?
Jag älskar potatis i alla former utan kokt. Och det härör sig tillbaka till min tid i skolan där jag blev förpassad till att äta enbart kokt potatis och knäckebröd. Det har satt djupa spår. Allra godast är nog ändå egengjorda pommes frites i ugnen.

 

Har du någon dyr matvana?
Nej, inte direkt. Jag går gärna på restaurang men aldrig på några dyra ställen eftersom jag resonerar som så att jag inte kan bli mer än mätt. Och mätt kan jag bli på god mat på många ställen, även om den inte är så dyr.

 

Om du var tvungen att bara äta mat från en matkultur resten av ditt liv, vilken skulle du välja?
Jag skulle nog välja indisk mat. Jag älskar de kryddiga smakerna och där finns mycket vegetariskt att välja bland. Men om jag var tvungen att välja en enda maträtt för resten av livet så skulle det bli smoothies. Jag skulle lätt kunna leva på till varje måltid i 50 år till.

vegetarisk tikka masala

 

Vad lagar du om du har minimalt med tid i köket?
Det här är ett riktigt lågvattenmärke i mångas ögon. Men jag älskar det och har alltid gjort! Det är 3-minuters tunna spaghetti med Heinz tomatketchup och nymalen svartpeppar. Ingen näringsmässig raket precis, men det gör mig nöjd och belåten. Och bara på några ynka minuter.

 

Vad är din paradrätt?
Eftersom jag verkligen gillar kryddig mat får det bli min vegetariska tikka masala.

 

Vad består den bästa helgfrullen av?
Gott och färskt bröd med alfa-alfa-groddar eller avokado, färskpressad juice, ett kokt ägg från grannens glada hönor och soygurt med egengjord granola.

 

Vilken är den senaste råvaran eller maträtten som du lärde dig att tycka om?
Oliver faktiskt. Har aldrig gillat oliver, men det var nog för att jag aldrig ätit äkta oliver och trodde att oliver smakar som de där färgade gröna och svarta historierna med paprika instoppat i mitten.

 

Finns det någon mat som du inte skyltar med att du gillar?
Det skulle väl vara 3-minuters-spaghetti med nymalen svartpeppar och ketchup, då. Jag vet att det inte är någon näringsriktig bomb. Men jag älskar det!

 

Din bästa budgeträtt?
Soppa är bra budgetmat. Det är enkelt att göra, otroligt gott och så kostar det inte så mycket per portion. Min favorit bland soppor är nog potatis- och purjolökssoppa.

 

Vad brukar du käka till lunch?
I 8 fall av 10 så äter jag någon form av vegetarisk pastarätt.

 

Vad är det bästa att äta och dricka på en fredagskväll?
Jag är inte så traditionsbunden och så mycket för rutiner när det gäller mat utan det mesta går på känsla och infall. Men visst kommer fredagskvällar alltid med lite extra trötthet och då är det skönt att göra något enkelt. Inte helt sällan åker vi ut och äter på fredagar, och då blir det en god stenugnsbakad pizza eller en schysst vego-burgare. Det jag dricker till blir nästan alltid vatten.

 

Vilken maträtt tycker du att fler borde upptäcka?
En mycket underskattad rätt är spenatsoppa. En riktigt god spenatsoppa är fantastisk. Mitt recept här på bloggen är förövrigt mitt mest populära inlägg genom alla tider, och dagligen får det mängder med besök trots att det var 3 år sedan jag skrev det.

 

Dela med dig av något smart matlagningsknep
Jag är ju inte direkt en superfena i köket så jag kan nog inte så många trix. Men sedan jag upptäckte skillnaden på att lägga potatisstängerna till mina hemgjorda pommes frites i vatten en stund innan jag satte in dem i ugnen var revolutionerande. Stärkelsen dras då ur potatisen och de blir riktigt krispiga och fina.

 

Vad lagar du om du ska laga mat åt många personer?
Jag gillar enkelhet. Kanske för att jag är lite lat när det kommer till matlagning. Men enkel mat behöver för den delen inte vara sämre eller mindre god mat. Är vi många så tycker jag att det är smidigt att göra pizzor på tortillabröd eller tunnbröd med olika fyllningar tillsammans med en god sallad med massor av krispiga grönsaker.

 

Vilken är den godaste såsen?
Fram till jag var typ 25 så åt jag inte sås. Fatta att jag gått i 25 år utan att äta sås. Nu vet jag bättre och älskar sås. Jag har en bearnaisesås som jag gärna gör själv till ugnsrostade grönsaker. Salsasås är också en favorit. Jag har aldrig gjort egen men blivit bjuden på hemgjord och det är oslagbart gott.

 

Vilken råvara önskar du vore i säsong?
Tomater önskar jag vore i säsong året om. Den bästa tiden är  u när jag varje dag kan skörda tomater i mitt växthus. Jag saknar dem när det inte är säsong för egna tomater. De importerade är inte värda namnet, då avstår jag hellre till de är mogna i mitt växthus eller tills det finns svenska i säsong.

 

Kolla alla mina vegetariska recept och se om du hittar något du gillar.

//Sofia ♥

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Asta 11 augusti, 2016 at 09:32

  Ha, ha. Kunde inte låta bli att skratta åt din snabbmatsrätt. Jag har precis samma! Förutom att jag faktiskt kokar vanlig spagetti och inte är så noga med märket på ketchup. Men spagetti, ketchup och grovmalen svartpeppar är en favvis här också.

 • Reply sandra 11 augusti, 2016 at 11:15

  Blev så sjukt hungrig av den här listam 😛 Måste få i mig lite lunch på momangen!

 • Reply Ramona 12 augusti, 2016 at 07:12

  Vilken rolig läsning 🙂 Jag är svag för pasta. Har alltid, även som mindre föredragit grönsaker. Fortfarande dissar jag oftast kött, fisk däremot är vansinnigt gott 🙂
  Hoppas du får en fin fredag.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 12 augusti, 2016 at 10:30

   Ja, pasta är verkligen otroligt gott. Jag var i Italien tidigare i sommar, och där var pastan godare än jag någonsin ätit den förut.
   Fin fredag till dig också! 🙂
   Kram

 • Reply Stora listan om Mat | Cooking with Noah 27 maj, 2017 at 12:32

  […] Nu är det listdags! Vissa hatar listor, JAG älskar listor och eftersom det är min blogg, så är det mina regler. Kör på med en lista jag hittade hos Hildas.se […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.