mina funderingar

En liten och sårbar värld

pumpa

 

Vi lever i en sårbar tid. Vi bor så många på den här planeten och reser kors och tvärs och drar lätt med oss sjukdomar, virus och infektioner till varandra, på det sättet är världen väldigt liten och sårbar.

Just nu pågår en epidemi av ebola i Västafrika. Det är långt bort kan tyckas, men det är det faktiskt inte. Deras situation är fruktansvärd och går inte att riktigt förstå för oss som lever här. Deras problem är våra problem och därför är det viktigt att vi alla uppmärksammar detta och drar vårt lilla strå till stacken, vad det än må vara. Det finns hjältar, i form av sjukvårdpersonal, som reser dit och handgripligen hjälper till. Men för oss som varken har kompetens eller möjlighet till det kan ju faktisk skänka en slant – liten eller stor – till Läkare utan gränser som gör en stor insats. Skänker man till den insamlingen så bidrar man till bloggen Good Resolutions initiativ för ebola, och det tycker jag att vi alla kan göra.

Min favoritstatistiker (hur många sådana favoriter man nu kan ha) Hans Rosling förklarar nedan smittspridningen på sitt alldeles eget men effektiva sätt. Och då får man lätt förståelse för hur snabbt det går.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Jullan 21 oktober, 2014 at 11:34

  Bra gjort! Helt otroligt hur sent omvärlden reagerat på denna epidemi. Även om risken är minimal att ebolan ska få spridning i väst så måste vi tänka på våra med människor som går igenom ett helvete nu. (Som om de inte hade nog redan!) Jag har också vädjat på min blogg och FB att folk ska skänka en slant till Läkare utan gränser. Det är bra att folk/myndigheter/regeringar börjar få upp ögonen, började just fundera om hela världen bara skulle nonchalera denna katastrof. Som sjuksköterska så kan jag inte ens börja förstå den insatsen som sjuksköterskor och läkare gör därnere, med sina egna liv som insats, samt att sen ska de leva resten av sina liv med alla patienter och minnen. All heder och respekt till dem!

 • Reply Jennica... 21 oktober, 2014 at 13:40

  Usch, det är verkligen obehagligt. Läskigt rent av! Bra och viktigt att du tar upp detta!

  Vi pratade mycket om detta hemma igår då min 14-åring kom hem från skolan och var upprörd över att "folk skämtar om Ebola", som hon sa.

  Kram Jennica

  • Reply hildashem.se 22 oktober, 2014 at 07:26

   Vilken klok 14-åring du har hemma! <3
   Kram

 • Reply Ekomorsan 21 oktober, 2014 at 15:02

  Sötaste Hans Rosling är nog mångas favorit 🙂

  Tack för att du tar upp detta väldigt viktiga! Tillsammans är vi starka!

 • Reply Anonym 23 oktober, 2014 at 08:07

  Ja, Ebola är inte så himla roligt. Rent av skrämmande faktiskt. Funderar på om detta är vår tids digerdöd. Den pest som dödade var tredje person i Europa… /pia

 • Reply Rumpetuss 24 oktober, 2014 at 16:19

  Det är läskigt med ebola, galet smittsamt o fort går det! Hoppas verkligen att de får stopp på det snarast! Gillar skarp Hans, tydliggör på ett mycket bra sätt, tack!!

 • Reply Anonym 30 oktober, 2014 at 06:09

  Pratade med en kollega om ebola här om dagen o hans inställning är att det blir såna här saker just för att vi är för många på den här planeten. Jag menar, vi tömmer jordens resurser redan i augusti o sedan lever vi alla, hög som låg, fattig som rik, på lånade resurser o lånad tid. Kanske att naturen självt har ett system för att få oss att slå ner på takten genom att "låta" epedemier bryta ut då o då o hålla tillbaka befolkn.ökningen som ökar för varje år. Jag tänker mig att man kan förfasa sig över vad jag skriver nu men jag håller med min kollega. Givetvis vill inte jag dö i förtid o inte du heller men hur långt ska man driva sjukvården? Hur många ska man hjälpa? Vem ska dö o vem ska överleva? Om alla överlever så står vi till slut med en utarmad jord som inte går att odla eller som är så sjuk så det vi skördar går ändå inte att äta. Vad gör vi då?

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.