godsaker

En saftig tigerkaka

tigerkaka recept

 

Som jag tidigare berättat så har jag en ny regel här hemma gällande min godiskonsumtion. Om jag blir sugen på något sött måste jag baka för att stilla sötsuget. Och precis som jag misstänkte att det skulle bli, så har det blivit en hel del bakande i sommar. Senast ut var en saftig tigerkaka. En riktig klassiker. Och väldigt god. Den får gärna ligga framme i en plastpåse några dagar, då tycker jag att den blir ännu saftigare och godare.

 

Saftig tigerkaka

200 g smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk (jag använder sojamjölk eller havremjölk)

2 msk kakao
1 msk vaniljsocker

+ lite extra smör och ströbröd till formen

 

Så här gör du

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en bakform på cirka 1,5 liter. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt sedan ett ägg i taget under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och rör ner. Tillsätt mjölken och blanda hela smeten väl. Häll en tredjedel av smeten i en annan bunke och blanda ner kakaon. Smaksätt resten av smeten med vaniljsockret. Häll hälften av den ljusa smeten i bakformen och ovanpå det ringlar du den mörka smeten och sist resten av den ljusa. Dra runt med en gaffel i bakformen så blir kakan mer marmorerad. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka en timme. Låt svalna. Skär sedan upp en skiva och njut.

 

Är du sugen på fler kakor kan du kolla mina receptsidor med mjuka kakor, småkakor eller andra godsaker.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Rania {Rowan Tree} 27 juli, 2016 at 09:48

  Vi måste också skärpa oss och börja baka mer. Vi är otroligt svaga och på så sätt var vår bil INTE ett bra köp. Igårkväll regnade det, jag hade mensvärk och Andreas var lite nere över att ha börjat jobba igen så vi åkte till macken och köpte godis och läsk. Inte bra om det blir till en vana alltså…

  Jag gillar snabba, enkla recept som inte kräver allt för mycket ingredienser. Aldrig bakat tigerkaka men det ska det allt bli ändring på nu 😀

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 juli, 2016 at 16:35

   Precis så där har vi hållit på i alla år. I akutpanik har vi stuckit till affären för att köpa godis och glass så snart suget satt in. Och det har varit ofta. Det är både dyrt och ohälsosamt. Så den här nya regeln är väldigt bra faktiskt. För ibland när suget sätter in så måste jag baka och ibland händer det att jag inte orkar och tar ett glas vatten istället och nöjer mig med det, istället för att köpa en stor godispåse. Vi har haft den här regeln i en dryg månad nu och det har bara köpts en enda lite godispåse sedan dess. Och det är bra kan jag lova. 🙂
   Så baka på du istället. Det kommer att göra susen.

 • Reply Pia 29 juli, 2016 at 13:25

  Jag ska oxå ta efter din regel. Jag brukar göra chokladröra när suget blir för stort men baka e ett alternativ 😊

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 augusti, 2016 at 10:09

   Ja, gör det. Det är en bra regel som har funkat fint för mig. Några undantag har jag gjort, men generellt har det minskat mitt sockerintag. Ibland vill man bara göra minsta möjliga insats och då är chokladröra bra. 🙂

 • Reply Karin Fitness & Hälsa 29 juli, 2016 at 22:24

  Sommar och baka hör ihop på något vis. I alla fall om det är dåligt väder!
  Jag bakade blåbärspaj igår efter att ha plockat ett gäng bär i skogen. Din tigerkaka såg väldigt god ut!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 augusti, 2016 at 10:11

   Ja, det gör verkligen det på något vis. Så mycket som jag har bakat den här sommaren har jag inte gjort på länge… Högst trolig beror det dock på min nya regel om att baka istället för att köpa godis. 🙂
   Jag har också plockat massor av blåbär men inte bakat någon paj ännu. Det måste jag ju göra. Tack för påminnelsen. 🙂

 • Reply Söndagssvep v. 30 – 2016 - Rowan Tree 31 juli, 2016 at 20:47

  […] ett stop här på vägen uppåt. Kaffe och fika har jag såklart bjudit på, bland annat bakade jag en tigerkaka var recept jag fann hos Sofia. Blåbär i skogen och mer islatte på tomten. Fina loppisfynd och slöande i en solig säng. Livet […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.