Tågluffen 2019

Ensam på tågluff i Europa

Att tågluffa i Europa är något jag velat göra i flera år. Min man Mattias har inte varit så intresserad av det, så om det någonsin skulle bli av så fick jag göra det på egen hand. Så i mars packade jag väskan och hoppade tåget mot en helt oplanerad rutt på obestämd tid.

Jag köpte mig ett interrailkort på två månader och med 15 resdagar. Jag hade satt upp en budget på 30 000 kr. Facit blev 41 dagar ute på resande fot till en totalkostnad på 26 100 kr.

Och rutten blev Göteborg-Berlin-Wien-Bratislava-Ljubjana-Bohinj-Villach-Florens-Venedig-Verona-Bern-Eguisheim-Namur-Bryssel-Hamburg-Göteborg.

Florens, Italien.
Wien, Österrike.

Att resa ensam

Att resa i sällskap respektive ensam är två helt olika resor. Det som händer när jag varit ensam hade aldrig hänt om jag haft sällskap. Jag har haft mina sinnen vidöppna vilket gjort att jag fått uppleva helt fantastiska äventyr genom människor jag träffat. De har lärt mig saker bara en lokalbo kan känna till, de har visat mig saker bara en lokalbo kan veta existerar, de har visat mig gästvänlighet jag inte visste fanns. Det kommer jag att bära med mig för resten av livet.

Men det har också funnits riktigt tuffa stunder i ensamheten. Som när jag fick ett dödsbesked från en vän därhemma. Då var det riktigt jobbigt att vara helt ensam och jag fick kämpa på egen hand för att hantera det. Och även när jag upplevt helt makalöst vackra och magiska platser, då har det också varit jobbigt att inte ha min man och bästa vän att dela det med. Men dessa stunder har också stärkt mig och jag vet att jag faktiskt klarar allt.

Merparten av tiden är det en väldigt fin upplevelse att resa på egen hand. Det är stärkande för ens person och tilltro till sig själv. Många säger att det är modigt. Men det tror jag säger mer om rädslor hos de som säger det samt rådande sociala normer, än om mig. För det är inte det minsta läskigt, otryggt eller farligt. Det är inte konstigare än att röra sig på gatorna eller i skogarna där hemma – skillnaden är att där känner jag till dem, det gör jag inte här.

Bratislava, Slovakien.
Eguisheim, Frankrike.

Att resa oplanerat

Jag valde att inte planera min resrutt alls. Att resa oplanerat är ett underbart sätt att resa. Jag har inte haft en aning om vad som väntar runt nästa hörn. Jag har inte ens vetat vilket land jag ska till härnäst. Det var spännande!

Jag har tänkt ut ett ungefärligt väderstreck och sedan har jag studerat kartan – ibland i timmar, för att se vart jag ska åka härnäst. I vissa fall har det varit ett ortsnamn jag fastnat för, i andra har det varit storleken på orten eller topografin. Sedan har det såklart varit en förutsättning att det gått att ta sig någorlunda dit med tåg och att jag hittat någonstans att bo. Stora städer är enkelt. Men det är oftast när jag varit på platser som inte varit så självklart enkla att ta sig till som de vackraste platser har uppdagat sig. Jag är glad över att jag inte alltid valt de lättaste vägarna – det är då äventyren har uppstått. Och det är äventyren som göder min själ.

Bratislava, Slovakien.
Bohinj, Slovenien.

Att resa i lågsäsong

Jag reste under perioden 18 mars – 27 april. Och jag kan nästan bara se fördelar med att resa i lågsäsong. Det är enkelt att boka boenden, på tågen finns det gott om plats och det är aldrig trångt var man än är. Som när jag vandrade runt Bohinj-sjön och till vattenfallet Slap Savica, två mycket turistvänliga platser. Jag var helt själv. Jag såg några andra människor på håll, i övrigt var jag helt ensam. Det kändes lyxigt och exklusivt att få uppleva dessa otroligt vackra platser helt för mig själv. Att det var lågsäsong i kombination med dåligt väder, gjorde såklart sitt till. Jag tror att den dagen kan ha varit en av de vackraste dagar jag någonsin upplevt – trots att regnet föll nästan hela tiden och att jag var blöt som en nybadad hund. Men det var helt klart minnesvärt.

Berlin, Tyskland.
Eguisheim, Frankrike.

Tips för att hålla budgeten nere

Bo på hostell. Det finns många bra hostell att bo på. Kostanden för en ligger någonstans mellan 20-35 Euro, vilket mer än halva priset från att bo på hotell. Du får dela rum med andra och hur det är kan skilja sig väldigt mycket åt. Ibland hamnade jag med personer som var supertrevliga och pratsamma och som jag spenderade några timmar tillsammans med genom en promenad eller att äta tillsammans med. Ibland var det människor som man i princip bara hälsade på och sedan inget mer. Man kan välja lite själv hur man vill ha det, för det beror också såklart på vilket humör man själv är på och vad man bjuder in till. På vissa hostell så är din säng som en liten koj och du behöver inte ha kontakt med dina rumskompisar. Jag gillar hostell och bodde merparten av nätterna på det, dock så bokade jag faktiskt eget rum ibland för att jag inte orkade vara omgiven av okända människor hela tiden. Jag bokade huvudsakligen genom hostelworld.com men även via booking.com på de mindre orter som Hostelworld inte fanns.

Köp mat i mataffären. Det går inte att hålla en tajt budget och gå på restaurang varje dag. Jag gick på restaurang ett par gånger i veckan. I övrigt så köpte jag kanske en falafel eller så i något gatustånd men huvudsakligen så handlade jag min mat i de lokala matvarubutikerna. Det var både roligt och billigt. Jag köpte mycket frukt och grönsaker som var enkla att äta utan att tillreda på något sätt. Jag köpte bröd och yoghurt och sedan satte jag mig på en parkbänk i solen och åt. Jag gillade verkligen de stunderna.

Välj tåg där du inte behöver boka platsbiljetter. När du har ditt interrailkort så kan du åka med alla tåg i Europa, men på vissa tåg behöver du boka en extra platsreservationsbiljett. I appen Rail Planner, kan du välja att bara visa tågresor där du inte behöver boka extra biljetter. Dessa resor tar oftast lite längre tid och kan innehålla fler byten. Men för min del gjorde det inget alls, eftersom jag hade oceaner av tid på min resa. Dessutom fick jag se platser jag inte alls hade planerat. Så allt mitt resande under 41 dagar genom 11 länder i 1:a klass, kostade alltså bara totalt 5 400 kr – det tycker jag var prisvärt.

Välj billiga platser framför dyra. Alla platser har något vackert att erbjuda. Att vissa platser är dyrare att vara på gör de på något sätt mer attraktiva för många, märkligt nog. Välj istället platser där det inte kostar lika mycket att leva. Jag var på platser där det var både dyrt och billigt, men det var på de billiga platserna som jag valde att stanna lite längre.

Berlin, Tyskland.
Bratislava, Slovakien.

Skulle jag göra om resan?

Det är så rogivande att åka tåg och jag skulle gärna göra det igen. Men jag tror att jag då vill göra resan tillsammans med min man. Det var fantastiskt fint att resa själv och jag är så glad att jag har gjort det, men jag vill gärna uppleva allt fint med honom nästa gång. Däremot vill jag absolut resa helt oplanerat igen.

Tips. Om du vill lära dig lite mer om hur det funkar att resa med tåg så rekommenderar jag Vegokäks guider. Superbra.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Anonym 15 maj, 2019 at 06:40

  Vad kostar ett interrail kort?

 • Reply Annie - lättlagat vegokäk 15 maj, 2019 at 13:23

  Otroligt intressant inlägg! Nu blev det en väldigt planerad tågluff den här sommaren för min del, men om jag får lite tid över från jobb i höst funderar jag på att göra något mer oplanerat på egen hand. Men då kanske mest som ett miljöombyte och jobba remote från den engelska landsbygden eller något åt det hållet.

  Det var iaf både inspirerande och givande att följa dig på instagram och att läsa om dina erfarenheter här. Och tack för att du tipsar vidare om min guide.

  Kram!

 • Reply Sofia Brolin - hildas.se 15 maj, 2019 at 15:48

  Åh, vad härligt det låter. Är också nyfiken på den engelska landsbygden. Den ska jag också utforska någon gång. Ha en trevlig resa i sommar. 🙂
  Kram Sofia

 • Reply Ulrika 17 maj, 2019 at 20:13

  Du har inspirerat mig till att resa utomlands själv. Har hittills bara funderat på det men i te ko.mit till skott. Tack! Här varit så kul att följa din resa på insta även om jag inte sett allt.

 • Reply Sabine Fürnschuß 18 maj, 2019 at 08:53

  Hello Sofia, I love your blog. You make me think again and again. I have a question for you, I think your hair color is just great, would you tell me which product you are dyeing?
  Greetings from Austria, Sabine

 • Reply Linnéa 8 juni, 2019 at 16:55

  Hej! Så härligt inlägg! Det har varit väldigt inspirerande att följa din resa på instagram, tack för att du delade med dig! Kan du inte göra ett inlägg med vad du hade med dig för packning?

  Ha en fin helg!
  Linnéa

 • Reply hildas.se 10 juni, 2019 at 02:18

  Here is a fine offer for win. hildas.se
  http://bit.ly/2KxZtEw

 • Reply anneli 10 juni, 2019 at 07:14

  Hittade hit via ”boihusbil”, och håller helt med Anna. Vilken härlig blogg du har, intressanta inlägg och vackra bilder. Jag stannar här ett tag till..

 • Reply FREEDOMtravel 11 juni, 2019 at 17:22

  Underbara foton! Gillar att åka tåg … och husbil 🙂

 • Reply Ekot 18 juni, 2019 at 13:46

  Hej!
  Verkar vara en lyckad resa, jag är också nyfiken på vad du hade packat för saker, något du missat eller som var onödigt?

 • Reply Gunilla 2 juli, 2019 at 16:39

  Oh vad detta lät lockande. Men tyvärr har jag hundar och jag är inte så modig att jag vågar mig på att tågluffa med två hundar som sällskap. Men det var härligt att läsa din berättelse

 • Reply Malte 8 augusti, 2019 at 07:37

  Vilken amazing artikel! Tack!

 • Reply jack 10 maj, 2021 at 12:22

  Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital osv! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

 • Reply Kristina Ponting 21 maj, 2021 at 08:58

  Det ska jag göra nästa vår, måste baras para ihop en budget först… Jag kör efter din budget:)

 • Reply Madeleine 23 maj, 2021 at 17:51

  Såå modigt att tågluffa på egen hand!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.