mina funderingar

Ett tappat intresse

jul stilleben

 

Jag har tappat intresset. Mitt fanatiska intresse för julen alltså. Förr så började jag längta efter julen redan i september och julmusiken började rulla – till min omgivnings förtret – redan i oktober. Tomtarna smög jag fram så tidigt det bara gick och jag planerade och drömde om allt som skulle fixas, bakas och pysslas med inför julen. Det intresset har successivt försvunnit de senaste åren. Men det är nog först i år som jag insett vad som verkligen hänt. Men det känns faktiskt helt ok, och väldigt avkopplande. Några få tomtar, enkelt pynt och lite julgodis räcker till alldeles perfekt. Att få lulla runt i raggsockor till ljuv julmusik i bakgrunden, klappa katterna, titta på fåglarna som äter ur fågelbordet och kolla på gulliga eftermiddagsmatinéer är den perfekta juletiden för mig. Kanske har jag blivit lat. Kanske har jag blivit mätt. Eller bara kommit till åren. Jag vet inte. Oavsett anledning så känns det alldeles rätt. Och julen – den älskar jag fortfarande.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Pia Gustafsson 17 december, 2013 at 06:34

  Vad ärligt att höra att du fortfarande älskar julen. Bra tänk där.. Kraaaam Pia

 • Reply Pia Gustafsson 17 december, 2013 at 06:35

  Härligt ska det stå… / Pia

 • Reply Anna Svensson 17 december, 2013 at 08:09

  Mitt intresse för julen har alltid varit ganska svalt. Men sedan barnen kom anstränger jag mig lite mer, för deras skull.
  Kram
  //bara anna

 • Reply Sofi 17 december, 2013 at 08:20

  Hej Sofia!

  Å vad jag känner igen mig! Jag älskar verkligen julen och allt som hör till men i år har jag lagt ribban väldigt lågt och det har faktiskt känts bra. Gillar också att ta det lugnt, kolla på julfilmer och inte tänka på allt som ska göras till jul. För det är ju faktiskt upp till var och en, hur mycket man vill/orkar lägga ner för att få den där fina julen man vill ha;) Som sagt jag är en riktig julälskare men i år tar jag det lugnt, vem vet nästa år kanske det blir mer julstök:)

  Tack för ditt kloka och tänkvärda inlägg!

  Kram Sofi

 • Reply Landliggeren 17 december, 2013 at 08:25

  Det samme oplever jeg – og tænker at det har noget med alderen at gøre. Det skønne er, at det giver meget mere tid til at nyde julen. Ikke så mange projekter, ikke så meget pynt til at tage opmærksomheden. Jeg elsker også stadig julen. Nu bare på en ny måde.

  /Birgitte

 • Reply Malin - Stjärnflocka 17 december, 2013 at 10:53

  Låter snarare som om du tillslut kom på vad som är viktigt för dig 😉
  Önskar dig en underbart skön jul!
  Kram Malin

 • Reply Frida 17 december, 2013 at 13:20

  Det låter ju helt underbart, att bara vara o njuta av julen! Precis så ska det ju vara! =)

  Kram Frida

 • Reply Carolines vardagsliv 17 december, 2013 at 20:47

  Det lät bra det där!! Kan säga dig att förra julen denhär tiden kände jag precis samma – i år kom julkänslan tidigare och det är mer virrigt igen, kanske något som kommer & går?! Kram!

 • Reply Husmor Anna 21 december, 2013 at 09:33

  Jag har varit precis likadan, men nu tycker jag inte de är lika kul med jul hysterin. Jag kom på varför. Julen har blivit mer och mer shoppingens mecka. Man ska köpa så mycket skräp man bara kan sedan ska man frossa i mat som om man aldrig ätit förr. Julklapparna används en kort tid i bästa fall eller så hamnar de direkt i skåpen, för att sedan åka till loppis, matrester blir det så mycket att man kunde göda upp en hel gris. Nä jag e verkligen trött på julen. Måtta med allt till och med jul. Några hemgjorda klappar, lite god julmat och trevligt sällskap är allt som behövs. Tack och hej till slit och släng jular, och välkommen du stillsamma fridfulla gröna sköna jul!

 • Reply Anonym 22 december, 2013 at 07:07

  Jag har senaste 11 åren varit julnörd pga min dotter, slagit knut på mig själv för att ge henne maximalt julmys och pyntat med varenda tomte vi äger. I år har jag gjort minimalt… Bytt till julgardiner i 3 rum, adventsstjärnor o -stakar, julgran, tända ljus. Och det är mysigt och dottern har bara efterfrågat EN av tomtarna som vi inte tagit fram…
  Kan inte öppna en tidning, slå på tv:n eller radion eller öppna mailboxen utan att se denna reklam: köp julklapp till mamma, köp julklapp till dottern, köp julklapp till pojkvännen, för BARA 99 kr, 199 kr, 599 kr…..blääääää känner jag. Köphysteri. I år blir det några få julklappar till dottern. Punkt. Tycker det är rent av ÄCKLIGT och gissa hur många som handlar för att man SKA göra det, och hamnar hon inkasso och Lyxfällan pga det. Dessutom verkar det vara "inne" att känna julstress. Jag förstår inte det? En bekant sammanfattade det här vansinnet bra: "jag har kokat knäck och bakat 5 sorters fika, men det är ju ingen som fikar i våran familj och knäcken får mest ligga på fatet för det är ingen som äter det". Vad är då MENINGEN?? Göra det för att det s k a göras?
  Oj, vad långt det blev…. 😉
  God lagom jul!!! / Mia
  Det viktiga är ju ändå att få vara tillsammans med sina nära och kära!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.