minimalism

Från inredning till utrensning

 

Från allra första början när jag startade den här bloggen så var jag intresserad av inredning och att ständigt förändra, flytta runt grejer, handla nytt på loppis och hela tiden piffa och pynta. Tiderna förändras. Numera är mitt inredningsintresse rätt svalt. Självklart vill jag ha fint omkring mig men för den sakens skull innebär det inte att jag hela tiden måste hålla på och jobba med inredningen här hemma. Från att ha handlat en massa grejer på loppis som jag fyllt hemmet och alla dess skåp med har jag nu gjort en kovändning och börjat rensa ut allt.

Den här utrensningen har pågått i över två år, men det tar tid om allt ska gås igenom. Turligt nog är vi båda överens om denna förändring och systematiskt går vi igenom rum för rum. Och vissa rum har jag till och med varit i flera gånger eftersom jag efter en tids funderande vill göra mig av med de där grejerna som jag var tveksam till att avyttra första gången jag tittade på dem. Jag har sålt grejer, skänkt grejer och slängt eller återvunnit det som inte är av något som helst värde för någon. Och jag mår så bra och känner mig befriad från alla prylar som tyngt mitt sinne, utan att jag visste om det.

Allt man äger och har måste tas om hand på något vis, och att ta hand om saker kostar energi. Jag har ingen lust att lägga min energi på att ta hand om prylar som jag ändå inte behöver, utan vill lägga den på roligare saker såsom att umgås med människor jag diggar, lära mig nya saker och bara njuta lite.

Jag rensar inte enbart bland saker utan också bland filer i datorn, papper i pärmar, appar i telefonen och inte minst relationer som äter energi. Allt som bara ligger där till ingen nytta och stör mitt undermedvetna. Och om något nytt kommer in i hemmet så betyder det att något annat måste ut. Balansen måste upprätthållas. Bara vetskapen av att mina skåp, pärmar och hårddiskar inte längre är proppfulla får mig att sova bättre och andas lättare. Men än har jag en lång väg att gå, jag har bara kommit en bit på vägen. Att jag tidigare har varit en hamster som samlat på mig allt och nu istället har blivit en som bara längtar efter att få bli av med nästan alla prylar, innebär att underverk tydligen kan ske. Och det känns hoppfullt. Väldigt hoppfullt.

//Sofia ♥

PS. Det här inlägget här länge legat halvfärdigt som utkast men igår inspirerades jag att skriva klart det efter att jag hittade Lisas blogg Ekorre till minimalist. Kolla in den om de här frågorna intresserar dig.
Du kan också kolla in Pernillas lista på hur man kan komma igång med sin utrensning där hemma.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Den där Victoria 20 november, 2015 at 07:03

  Det är underbart skönt att rensa ut sådant som bara tar energi.

  Kram Victoria

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 20 november, 2015 at 08:10

   Ja, visst är det. Jag känner mig så himla befriad efter varje rensande jag gjort. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Karin 20 november, 2015 at 07:03

  Jag blir så inspirerad av att läsa om din resa. Jag är en hamster men har insett att alla mina grejer stjäl min energi, allt ska ju tas om hand precis som du skriver. Idag ska jag banne mig börja röja lite. Tack!!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 20 november, 2015 at 08:11

   Vad roligt att höra att jag kunde inspirera. Lycka till med röjandet idag, hoppas att du får smak för det. 🙂

 • Reply Linnéa 20 november, 2015 at 08:13

  Kloka ord. När en väl kommer igång med att rensa och faktiskt släpper taget om saker som inte behövs händer något i kropp och själ. Tack, nu blev jag inspirerad att avsluta den rensning som jag påbörjat nyligen 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 23 november, 2015 at 12:48

   Du har helt rätt, det händer verkligen något i kroppen och själen. Det är svårt att förklara vad, men det är häftigt! Lycka till med din rensning! 🙂

 • Reply EM/elsamarianne 20 november, 2015 at 08:25

  Visst är det en känsla av frihet och en luft som är lättare att andas. Har också ägnat lång tid till att rensa bort 25 års boende på gården. Varje lördag en vända till ÅVc med hästtransport fullproppad. . Köpstopp, naturligtvis, och användning av finporslin till vardags. Downsizing till liten lägenhet som ålderspensionär ( om tre år) är målet. Njuter av ordning o reda och plats i skåpen under tiden. Lycka till med ett friare liv
  Kram EM/elsamarianne

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 23 november, 2015 at 12:53

   Ja, det är härligt att andas lättare när alla bördor i form av prylar försvinner. Här använder vi också finporslinet, finns ingen anledning till att det ska stå i mörkret och damma i något skåp. Vi pratar också om att flytta till något mindre på sikt och när det är dags är det skönt att inte behöva tänka på att rensa.
   Lycka till med ditt rensande.
   Kram Sofia

 • Reply Rania {Rania Maria Photography} 20 november, 2015 at 08:26

  Jag tycker också om inredning, men har verkligen samlat på mig så mycket. Framförallt små saker som ljuslyror och annat. Jag har haft det framme men det blir så mycket smått krims krams överallt och det känns stökigt, jag får svårt att andas. Jag plockar också bort och rensar mycket nu, både saker och kläder. Skänker eller säljer. En del gamla kläder fick bli stoppning i ett nytt kuddfodral! Och köper jag något nytt ja då får det ersätta något annat som ska bort. Det känns verkligen JÄTTESKÖNT men även jag har mycket kvar…

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 23 november, 2015 at 12:55

   Ja, visst är det skönt. Och även om man har en lång väg kvar att vandra till målet så känns det väldigt skönt att vara igång och framförallt att ha ett nytt tankemönster att agera utifrån i framtiden.
   Kram Sofia

 • Reply Pia 20 november, 2015 at 09:09

  Jag har också påbörjat en sådan resa. Sommarhuset innehåller fyra rum. Jag använder 2 av dessa plus köket så jag har börjat tömma de andra två och även i de andra rummen tar jag bort allt som inte är nödvändigt och/eller funktionellt. De tomma rummen tänker jag kan fungera som t.ex renoveringsrum, dvs när saker ska renoveras så kan jag vara där. Oömt och tomt.

  Har även två förråd varav det ena kostar mig en hundring/mån. Det är inga stora pengar men så onödigt egentligen. Nu har jag vant mig vid tanken på att göra mig av med det så nu börjar det. Har blivit avskräckt av min pappa som bor i en etagelägenhet med mängder med prylar. Han är over 90 år och kommer inte att leva i all oändlighet och han har tyvärr inte, som du så riktigt påpekar, tagit hand om sina saker utan möbler faller isär så fort man flyttar på dom. Så vill jag inte ha det. Bytte även jobb och i.o.m det så sover jag mycket bättre på nätterna, är lugnare och mer tillfreds 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 23 november, 2015 at 12:57

   Det är mycket jobb man skaffat sig i och med alla prylar man samlat på sig under åren. Men det känns så skönt att ha kommit igång och att inte fortsätta samlandet. Och det ger en verkligen en bättre nattsömn. Stort lycka till med dina rensningsprojekt.
   Kram Sofia

 • Reply Bloggkärlek | ekorretillminimalist 20 november, 2015 at 09:23

  […] Välkomna hit alla ni som hittat hit via Hildas hem.se – Från inredning till utrensning! […]

 • Reply Malin 21 november, 2015 at 14:07

  Så fin blogg du har och vilket klokt och inspirerande inlägg det här är. Jag håller också på att rensa ut, det är förskräckligt vad mycket tid som kan läggas på att plocka, flytta och förvara sina pinaler. Onödig tid. Så nu fick jag lite pepp av dig att ta tag i prylberget igen ?

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 23 november, 2015 at 16:48

   Tack snälla Malin! Så himla glad jag blir, jag gillar verkligen din blogg och ditt instagramkonto så det gör mig såklart extra glad.
   Ibland kommer en liksom av sig i rensandet, men så plötsligt så drabbas en av inspiration och sätter igång igen. Så är det hela tiden här. Hoppas att ditt prylberg sjönk något. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.