odling

Från romantisk till praktisk

växthus bygga själv

 

För 7 år sedan började jag att odla grönsaker för första gången. Då var allt nytt och jag hade ingen aning om något alls egentligen. Jag testade allt som gick, jag stoppade alla spännande fröer som gick att uppbringa i jorden. Nyfikenheten var stor och min bild av odlande var mycket romantiserad med prunkande land bestående av växter med alla möjliga spännande namn och utseende. En del saker gick knappt att äta, trots att de var ätbara. En del grönsaker gillade jag inte ens. En del gav väldigt lite skörd men tog upp en väldigt stor yta av odlingslandet. Men det var roligt och spännande, nästan hela tiden.

Nu är verkligheten en annan. Idag har jag lämnat fasen där testar allt. Nu är jag tråkig. Eller praktisk som jag väljer att kalla det. Nu odlar jag enbart grönsaker som jag verkligen tycker om att äta, sådant som ger en bra utdelning och som jag kan förvara länge efter att plantan har vissnat och förmultnat. Sorterna är inte särskilt många, jag kan räkna dem på en hand.

odla växthus

 

Tomater: För att det är något av det godaste jag vet och för att det är så förbaskat roligt och tacksam att odla när en har växthus. De ger stor utdelning, är lättskötta och är roliga att skörda.

Potatis: Det känns inte som att jag behöver förklara varför jag odlar potatis. Att få gå ut i landet och skörda potatis 5 minuter innan en ska laga mat är fantastiskt. Och så är det väldigt enkelt att odla.

Vitlök: Med tanke på hur mycket vitlök vi äter här hemma så förpestar vi kanske hela vår tillvaro när vi går runt och stinker vitlök, men jag känner inget själv och det är ingen som har sagt något. Så vi kör på. Och vitlök är så enkelt att bara stoppa ner i jorden på hösten för att sedan skörda på sommaren.

Rödbetor: Eftersom det är enkelt att odla och att betorna är så goda och nyttiga, är rödbetan en självklarhet i landet.

Morötter: Odlas av samma anledning som rödbetorna faktiskt. Men ett extra plus är att en kan gå och dra upp en morot i landet, dra bort jorden genom att stryka den några gånger i gräset och äta direkt. Det är inte mycket som slår det!

Chili: Stark mat är ett måste för mig och därmed är chili min favoritkrydda. Jag odlar bara en sorts chili, jag har inget namn på den men den är liten och stark (ungefär som piri piri) och väldigt enkel och rolig att odla. Det är också kul att ge bort egen chili i present. Antingen som planta eller skördad och klar.

Örter: Basilika, timjan, gräslök och persilja äter vi mycket av. Basilikan gör sig såklart allra bäst färsk men går att frysa in. Timjanen torkar jag och persiljan och gräslöken fryser jag in och har tillgång till hela året.

Sallad: Självklart sår jag lite sallad, såsom vanlig plocksallad och ruccola. Enkelt och snabbväxande. Sås i flera omgångar för att alltid ha tillgång till färsk sallad, det går alldeles utmärkt att sätta i krukor om det inte finns plats i landet eller om en inte vill dela med sig till sniglarna.

Gurka: Jo, en planta med gurka blir det också men bara 1 enda, inte 4-5 som jag haft innan. Det finns inget som går upp emot smaken av egenodlad gurka. Har en bara ätit köpe-gurka från affären så vet en inte hur gurka ska smaka.

Ok, det blev några fler sorter än fingrarna på en hand, om jag inte hade fötts med några fingrar extra, vill säga. Eller så säger jag helt enkelt fingrarna på två händer, och då har jag dessutom lite marginal. Detta är i alla fall allt som jag numera odlar, och det känns fullt tillräckligt. Och jag känner mig väldigt nöjd efter att ha kommit fram till att detta är mitt grönsaks-stall, efter alla års testande.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Linnéa 10 maj, 2016 at 08:11

  Underbart! Även om den romantiska bilden av blomsterprakt i trädgården är vacker så ger den praktiska trädgården en rätt bra tillfredsställelse 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 11 maj, 2016 at 06:28

   Ja, var sak har sin tid. Lite blomsterprakt blir det nog ändå, jag har slängt ut lite ringblomsfrön och annat så vi får se om det tar sig. 🙂

 • Reply Simone 10 maj, 2016 at 11:46

  Gud vad härligt att kunna odla sin egen mat ändå. Tänker jag mig att jag ska göra i framtiden, när jag har en jordplätt att odla på.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 11 maj, 2016 at 06:32

   Ja, det är en tillfredsställelse som heter duga att få odla och skörda sin egen mat. Hoppas att du får en jordplätt att odla på i framtiden. 🙂

 • Reply Emschen 10 maj, 2016 at 11:57

  Jag blev med växthus förra året och då blev det inte så mycket där inne men i år står jordgubbar, potatis, hallon och rabarber där inne och mår väl. Jag har även sått morötter för första gången i mitt liv (är ju uppväxt på landet så visst har jag sått morötter förr men inte i min trädgård) och jag har gurka, vitlök, lök och paprika på uppväxt. Jag äskar det! Fast ja jag måste göra om i växthuset för det blev visst lite mer än jag hade tänkt mig.
  I en balkonglåda på altanen, alldeles nära grillen, har jag fransk dragon (klarar mig inte utan det på sommaren), koriander (finns det någon godare färsk krydda?) och gräslök. Jag ska även fixa en kruka med tomater och en med dill. Älskar att laga mat när jag kan gå ut i trädgården och plocka det jag behöver.
  Rödbetor ska jag definitivt så till nästa år!
  Fler inlägg om vad du sår! 😀

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 11 maj, 2016 at 06:35

   Haha, jag förstår precis vad du menar med att det blev lite mer än du hade tänkt dig. Har gjort så många gånger. De där små plantorna blir ju jättestora en dag. 🙂
   Ja, det är verkligen underbart att bara kunna gå ut och hämta det en behöver i matlagningen. En ynnest och lyx!

 • Reply 7 inspirerande blogginlägg att läsa i helgen! | Evelinas ekologiska 14 maj, 2016 at 07:51

  […] – Sofia berättar om sina tankar kring odling, vad hon odlar och varför. Intressant och inspirerande! Läs inlägget här: ”Från romantisk till praktisk” […]

 • Reply Wilda 14 maj, 2016 at 11:00

  Tyckte så mycket om detta inlägg. Fint att ta del av dina tankar. Jag är egentligen nybörjare fortfarande men jag sparar en del på krutet ändå. Vill kunna ta hand om det jag sår. Och jag bor ju i lägenhet med balkongodling så det är bra att prioritera så att allt som behöver ljus får plats också. 😉 Jag tycker förresten väldigt mycket om din bloggdesign och känslan jag får av det. 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 18 maj, 2016 at 07:34

   Du är klok och smart som kan lägga band på dig och inse begränsningarna. Det gjorde inte jag de första åren; jag blev fullkomligt odlingsgalen och sådde fröer som helt tog överhanden över mitt liv när de växte upp. 🙂
   Tack snälla för dina fina ord om min design, det gör mig jätteglad! 🙂
   Kram Sofia

   • Reply Wilda 18 maj, 2016 at 10:12

    Jag förstår att det kan bli så! Min disciplin är på gott och ont 😉 Kram!

 • Reply Året 2016 - en sammanfattning av det som hänt - Hildas 30 december, 2016 at 06:48

  […] var våren här och jag kom fram till att jag gått från en romantisk odlare till en praktisk, jag talade ut om hur det är att vara tjänare i sitt eget hem och om vikten av att träffa […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.