odling

Frusna små stackare

 

Förra helgen när jag fick höra att frosten minsann skulle slå till i nästan hela landet fick jag bråttom. Mina tomater stod ju fortfarande utomhus med ett hundratal av omogna tomater på sig. Lådorna de stod i var alldeles för stora att bära in – så jag tog helt enkelt sekatören och klippte av dem istället och satte in dem i alla vaser, tillbringare och krus som jag kunde hitta. Så just nu har jag alla fönster fulla med tomatkvistar och jag skördar röda tomater varje dag. Inte så snyggt kanske – men jag är mest glad över att jag kunde rädda mina tomater.

Inte så estetiskt vackert men det gör inget,
huvudsaken var att de överlevde.

 


//Sofia ♥

Spara

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Lantligt med (stort) L 14 oktober, 2011 at 06:24

  Du hade kunnat, och kan ju såklart än, plocka av alla tomaterna och lagt dom huller om buller i några fönster så hade de mognat en efter en då också 🙂 På en köksbänk, i en skål eller vart man nu vill, fungerar fint det med, så brukar jag göra 🙂 De blir ju fortsatt små som de var som gröna, men mognar snabbt, och åh så goda 🙂

  /Linn

 • Reply K R I S T I I N A 14 oktober, 2011 at 06:33

  hihi. visst är det härligt när de små tomatisarna envisas fortfarande att poppa upp. det är gött till frukostmackan. lycka till med de små.

 • Reply Vitsippan 14 oktober, 2011 at 06:35

  Hej Sofia !

  En vän till mig Monica B.Hon sa att vi inte behövde ha dem stå i vatten. bara knyta fast ett snöre/garn och hänga upp den i gardinstången.Så gjorde jag. I ett soligt fönster.Jag tycker inte mina smakar, ett dugg.Det jag satte var Organza gula plommontomater.Men dessa blir runda oranga.Med hårt skal.

  Som tur var hade jag inte hundra. Inte hälften ens.Efter jag klippte
  av och det blev soligt o,varmt igen började plantorna som står kvar ute blomma och bära frukt igen. Har Du varit med om det förr.

  kram Mi

 • Reply dagdrömmar i vitt 14 oktober, 2011 at 06:46

  Hej svejs, vad fint det blev, tycker jag 😉
  Jag hade några kvar som står kvar ute, kunde gjort om du;(
  Ska nog kolla om de överlevt, hihi
  Kramkram och ha ens kön fredag<3nettan

 • Reply Lisa-Maja 14 oktober, 2011 at 07:39

  Så häftigt att bara kunna sträcka sig från matbordet och ta en alldeles ny tomat, vilken lyx!
  Detta var andra frostnatten hos oss, så idag singlar löven så vackert och gräsmattan är snart gul igen. (jag försöker vara positiv, jag gillar inte hösten;)

  Ha en finfin fredag!
  kram lisamaja

 • Reply hildashem.se 14 oktober, 2011 at 07:58

  Linn: Jag har gjort så tidigare under sensommaren när det har varit väldigt mycket tomater. Det är väldigt bra – och dekorativt 🙂
  Men nu ville jag att de skulle fortsätta att växa – en del var så väldigt pyttesmå.

  Mi: Det hade jag ingen aning om, vad häftigt att man kan göra så. Jag har aldrig varit med om det, men så bra att de började blomma igen 🙂

 • Reply Nadiosch 14 oktober, 2011 at 08:01

  Hej Sofia,

  Vilken otrolig fin blogg du har! Jag blir riktigt imponerad och inspirerad av allt ditt pysslande. Är riktigt sugen på att börja pyssla själv, speciellt gillar jag ditt pyssel för trädgården då jag själv har ett brinnande intresse för odling.

  Har skrivit ett inlägg om dig bara för att du är så bra 🙂 http://www.nadiosch.com/post/11430021913/sa-sugen-pa-att-borja-pyssla

 • Reply Bland blommiga kaffekoppar och udda pinnstolar... 14 oktober, 2011 at 08:09

  Är så avundsjuk på dina tomater, vi hade två STORA planter men fick bara en enda grön tomat i storlek som en ärta, vet inte vad vi gjorde för fel för de fick båda vatten, värme och KÄRLEK av oss…

  KRAM och ha en bra dag…

 • Reply Fiffiga Systrar 14 oktober, 2011 at 09:40

  Ett tips om du har många omogna gröna tomater är att göra vår farmors magiskt goda tomatchutney på gröna tomater! Den blir super. fint recept hos oss! önskar en fantastisk fredag med mycket fredagsmys så klart! kram emelie och elin

 • Reply Kia 14 oktober, 2011 at 09:52

  Toppen att kunna plocka tomater fortfarande från egen odling! Mina kom aldrig ut i år så det blev inte så många men nästa år så….

  Ha en toppen helg!
  Kram Kia

 • Reply vala 14 oktober, 2011 at 10:14

  Va kul Sofia,du är så duktig ,dom ser så fina ut,du kan göra en god omelett av dom mogna .när jag hade min sommar ställe brukade jag göra syltade tomater av dom gröna det blev otroligt goda.

  Önskar dig en härligt helg .
  Kram Farzaneh

 • Reply vi i villa ville kulla 14 oktober, 2011 at 12:52

  AJ DÅ!!!!
  Så mycket arbete som krävs under hela växtperioden me!!!!TRIST!!!
  Passar på att önska dej en mysig helg!!!!

  Lotta

 • Reply Anonym 14 oktober, 2011 at 13:15

  Hej Fia! Hemmatomater är som godis, så gott! Jag var precis nere i bokhandeln med Ninni och kollade in din keramikbok, fantastisk. Vi köpte med oss ett ex som present:) Väldigt mycket Sofia, det är kul att du kommit så långt att man kan känna igen din stil på det du gör i en bokaffär! Ha en underbar fredag och helg! Linda

 • Reply Jenny 14 oktober, 2011 at 13:20

  Hej Sofia!
  Egenodlade tomater är ju så gott, vad bra att du tog in dem så att de inte förfrös:)

  Imorse var det vackert frostigt ute och jag fick skrapa rutorna på bilen innan jag åkte till jobbet.

  Ha en skön helg!

  kraam Jenny

 • Reply Helene 14 oktober, 2011 at 17:52

  Hej Sofia!
  Vilken otrolig mängd tomater du fått på dina plantor!! Fiffigt att sätta dem i vas!
  I ditt förra inlägg med konservburkarna har du en glasburk med söta knoppar – blåvita. Jag är ute efter liknande till mitt nymålade vitrinskåp. Var är de köpta?
  Ha en härlig helg!
  Kram, Helene

 • Reply Sofia 14 oktober, 2011 at 19:33

  Tomater = bästa grönsaken : ) enligt mig ; ) trevlig helg! kram Sofia

 • Reply ♥ Min lilla Stuga ♥ 14 oktober, 2011 at 21:29

  Hej svejs, nu är jag tillbaka i bloggvärlden igen. :)) Jag har kikat in på din blogg då och då under sommaren och som vanligt är det alltid fina och inspirerande bilder och texter. :))Men nu kommer jag kika in oftare ändå,hoppas jag. Gott med egenodlade tomater. Kram

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.