odling

Gallrade rödbetor blir god mat

odla rödbetor

 

Varje år stoppar jag ner för många frön alldeles för tätt för att det ska vara optimalt för en bra skörd. Trots att jag vet det, så gör jag om samma sak varje år. Betorna växer alldeles för tätt och nästan på varandra vilket gör att de inte har utrymme att bli riktigt stora. Men det ger mig istället möjlighet att gallra rödbetor under tiden. Även små rödbetor är rödbetor. De är bara lite mindre än stora rödbetor. Men precis lika goda och nyttiga.

Hur jag använder dem? Jag bakar gärna de klyftade rödbetorna i ugnen tillsammans med potatis, lök, morötter och lite timjan. Jättegott att dippa i en kall tzatziki eller vitlöksdip. Kanske äter jag också en god grönsaksbiff och en sallad till, men det är inget måste. Eller så gör jag en paj på rödbetor med getost, pinjenötter och honung.

Dessutom visar studier på  att rödbetan bland annat ger en sundare lever, sänkt blodtryck, bättre uthållighet och mer syre till hjärnan. Ja, det vore dumt att inte äta även de små gallrade rödbetorna.

Har du något bra tips på att använda rödbetor?

 

rödbetspaj

 

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Sara 15 juli, 2016 at 09:00

  Du kan baka med dem. Ett exempel är choklad muffins med rödbetor i. Det är bara att börja googla så får du upp massvis med goda recept. Precis som morotskaka kan man göra rödbetssallad.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 15 juli, 2016 at 09:26

   Ja, vilken bra idé! Jag ska baka muffins när den stora skörden görs senare i sommar. Tack för tipset! 🙂

 • Reply Emschen 15 juli, 2016 at 22:25

  Jag älskar rödbetor! Jag tycker om inlagda, de blir så vackert i glasburk. Jag tycker om kokta med en klick smör och flingsalt. Jag gillar göra rödbetor med chevre och pinjenötter.
  Jag har hört om glass med rödbetor men jag har aldrig smakat det.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 juli, 2016 at 09:26

   Ja, de är verkligen vackra inlagda i en glasburk. Glass har jag också hört om, är väldigt nyfiken men inte testat ännu. 🙂

 • Reply Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★ 16 juli, 2016 at 10:48

  Jag måste erkänna att jag är dålig på att äta rödbetor. Det är jättegott, men jag är jättedålig på att ens komma ihåg rödbetor som ett alternativ.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 juli, 2016 at 09:47

   Ibland blir det så. Jag kan också glömma bort en hel råvara. Och när jag väl kommer på det så blir det som en nyhet och jag använder den väldigt mycket. 🙂

 • Reply Asta 16 juli, 2016 at 15:09

  Hm jag är likadan med att sätta fröer. Alldeles för många. Dessvärre är jag inte heller speciellt bra på att gallra dem. Jag är nog egentligen inte någon bra odlare alls. Men jag odlar i alla fall. 🙂
  Jag kan också rekommendera finsk sillsallad där man använder en massa färska grönsaker. Gott även om sill uteslutes. Jag har ett eget recept att rekommendera. Det är mammas recept. Finns olika varianter. Jag har sett sådana där de också hackar ner små äppelbitar. Har tänkt testa det, men inte gjort det ännu.
  http://astanet.se/2007/12/23/receptfisksillsallad/

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 juli, 2016 at 09:50

   Det blir lätt så. De där fröerna är så himla små och jag fattar aldrig hur stora de sedan blir.
   Det låter gott, jag byter dock ut sillen mot något annat men blandningen lät god. 🙂

 • Reply Anna 27 juli, 2016 at 06:33

  Gallrar man tidigt går det fin fint att även äta blasten. Bara att hacka ner och använda som sallat.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 27 juli, 2016 at 07:17

   Det har du helt rätt i, det tänkte jag aldrig på. Men de gick ändå till en god sak, grannens hönor fick dem. Och som tack värper de goda ägg. Perfekt faktiskt! 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.