mitt liv som egenföretagare

GÄSTBLOGG: Att välja sin vardag

Idag gästbloggar min make för andra gången i historien, hans allra första inlägg publicerades för snart fyra år sedan så någon vana har det inte blivit … ännu.

I början av hösten 2014 bestämde jag mig för att lämna min fasta anställning för att testa att jobba tillsammans med min fru Sofia på hennes, och numera vårt gemensamma företag. Ett beslut som hade värkt fram under en längre tid och det kändes därför naturligt när jag väl tog steget.

Varje år brukar vi ta en helg tillsammans och utvärdera vad vi vill var för sig, och våra gemensamma mål i livet. Det handlar om att veta att vi strävar åt samma håll, men också att se hur vi kan samexistera i de enskilda planer vi har. Det kan tyckas ambitiöst att åka iväg för att diskutera vardagliga ting, men det är just detta som vi anser viktigt.
Senast vi hade vår lilla ”familjekonferens” bestämde vi att vi skulle arbeta ihop inom en femårsperiod. Det tog bara ett drygt halvår efter det beslutet – och nu är vi två på vår reklambyrå, Brolin form och kommunikation AB.

Att driva ett eget företag kontra att vara anställd har inte bara positiva sidor, utan självfallet också utmaningar av både social och ekonomisk karaktär. Telefonen stendör ganska fort efter att man stämplat ut från sitt tidigare jobb, det är ingen annan som fångar upp alla kringtjänster som krävs i det dagliga arbetet; man får bita i och göra allt själv och för att få ut en hyfsad lön, för att slippa barkbröd och vatten, är helt och hållet upp till en själv.

Vårt gemensamma företagande ska till att börja med pågå i ett år, sen får vi se om vi orkar med varandras dåliga skämt dagligen. Tillsammans som gemensamma kompanjoner, eller Sofia själv och jag genom ett annat yrke? Konstigare än så är det alltså inte att testa på att jobba ihop.

Det tar alltid lång tid att bygga upp något nytt och jag har bara börjat. Än så länge fyller jag mina dagar med projektledning, företagsrådgivning och strukturellt webbarbete  – vad detta sedan kommer att utvecklas till återstår att se.

Att släppa kapitalet och vara mer fri, att tjäna mindre pengar, men ändå vara mer lycklig. Är det möjligt? Ja, det återstår att se, tidshorisonten är fortfarande väldigt kort. Men så här lång är jag mer lycklig nu än när jag var anställd, och det är väl det som livet handlar om; att vara lycklig.

Jag kommer fortsätta med ytterligare ett inlägg nästa vecka, som avslöjar hur det är att arbete tillsammans med min fru …

//Mattias

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply A House With A View 19 februari, 2015 at 19:54

  Intressant inlägg som rör frågeställningar jag själv funderat kring… Heja er som vågar testa drömmar och planer för att sedan utvärdera – utveckla eller avveckla. Oavsett resultat så anser jag att livskvalitet innebär att leva livet fullt ut på alla plan, att våga chansa och riskera – inte minst vad gäller sysselsättning. Att vara på jobbet stjäl en stor del av vardagen, att ha detta att dela med en älskad person måste ju vara superkul om allt funkar. Men att våga chansa och ta risker är det ju inte alla som gör, man vet vad man har men inte vad man får!

  Kramiz aka

 • Reply Mormors Fint 19 februari, 2015 at 21:32

  Ja det är allt det livet handlar om: Att vara lycklig. här hos oss tror jag vi är lyckliga just för att vi går till var sitt jobb på dagarna och får lite annan social kontakt. Men det är ju som sagt var olika det där, vilket man trivs bäst med. Huvudsaken är att man mår bra. Jag hoppas ni kommer tycka om att jobba tillsammans och önskar er Lycka till!/
  Berit

 • Reply Emschen 19 februari, 2015 at 21:44

  Jag har den största beundran för alla som vågar lämna det trygga för det ovissa.
  Livet handlar absolut om att vara lycklig, att vara här och nu.
  Kul att du skriver Mattias!

 • Reply Hanna 20 februari, 2015 at 14:47

  Intressant det du skriver

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.