mitt liv som egenföretagare

GÄSTBLOGG: En vanlig dag på jobbet

I mitt nya liv som egenföretagare har de mjuka värdena blivit många fler. Jag tänker på den bekväma närheten rent geografiskt, då vi har vår verksamhet hemma. Det innebär också att jag kan styra min tid mer. Känner jag för att snöra på mig skorna och ge mig ut på en löprunda under förmiddagen så kan jag göra det, även om det än så länge inte hänt särskilt ofta. Antalet timmar på vårt gemensamma kontor är fler nu, än som anställd på en fast arbetsplats men att få möjligheten att prova att driva verksamhet tillsammans med sin livspartner är oerhört spännande och bildande.

Det låter kanske som att allt är perfekt, men det är det ju självklart inte. Jag har fått flera kommentarer, från människor i min närhet som ställer frågor som – Ska du verkligen arbeta ihop med din fru? Det kan väl aldrig fungera?
Svaret på de frågorna återstår att se, rent logiskt så borde det vara konstigt om det inte skulle fungera. När man bygger gemensamt bo så väljer man ju vem man ska dela sitt liv tillsammans med, på jobbet väljer man inte arbetskollegor – men det har jag gjort i detta fallet. Och skulle det inte fungera av den anledningen så är det inte värre än att jag får skaffa ett annat jobb.

Under den korta tid vi jobbat tillsammans har vi än så länge inte ställt någon väckarklocka, det beror dels på att vi mer kan styra tiden som vi själva vill, men kanske primärt på att vi båda är ganska morgonpigga.
Till skillnad från många andra arbetsplatser så måste man vara ute på sociala medier och nätet, eftersom det är mycket det som vårt arbete handlar om. Sofia är den mer kreativa själen och jag den mer teoretiskt analytiska (tråkiga om man så vill). Så det i sig innebär självklart en del kontroverser, men samtidigt en bra mix i många fall.

När man stämmer av en arbetsuppgift med varandra så är det långt mycket mer ”rak” kommunikation när vi arbetar tillsammans, än tidigare arbetsplatser jag varit på. Här säger man rent ut om något är bra eller dåligt och det sparar massvis med tid.
En specifik företeelse som kanske inte är så vanligt på andra företag är att ha ”en katt i knät”. Detta kan sätta stopp för något som man behöver stämma av. Som ni säkert vet har vi ett antal katter, och på något vis så vill de alltid ligga i Sofias knä när hon arbetar på eftermiddagarna. Så vill jag att Sofia ska titta min datorskärm så får det bli på förmiddagarna, eftermiddagen är kattens tid.

Ett par gånger i veckan och när som helst på dagen kan Sofia hamna i något hon kallar för ”flow”, något jag kallar för tonårsrevolution. Hon hamnar i ett kreativt mood och spelar jättehög musik och vill inte bli störd, något hon vant sig vid att kunna göra under de år hon suttit själv på kontoret. Det blir lätt en missmatch, men då kommer mina hörlurar väl till pass.

//Mattias
www.mattiasbrolin.se

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Emschen 4 mars, 2015 at 20:58

  Jag gillar dina inlägg Mattias, kul att få läsa din syn på att jobba ihop och hemifrån.

 • Reply Stina 5 mars, 2015 at 08:01

  Vad kul att läsa. Jag och min man funderar också på att jobba tillsammans men vi vet ännu inte riktigt hur.

 • Reply maria at inredningsvis 16 mars, 2015 at 23:01

  Haha min hankatt Brorsan HATAR när jag bloggar vid datan han gör ALLT för att jag ska sluta inkl spöar sin stackars syster:) hoppas du har en härlig solig vårvecka.

  Ny post…6 tapetstilar att älska 🙂

  LOVE Maria at inredningsvis – inredning it's, Swedish for decor 🙂

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.