hållbart liv

Glöm inte kassen!

snygg tygkasse

(Foto Helena Nord/En form av Nord)

Varje gång det händer så förbannar jag mig själv ordentligt för hur jag kunde vara så korttänkt. Varför glömde jag, tänker jag irriterat när jag står där i kassakön i mataffären och inser att mina tygkassar är kvar där hemma. Det retar mig att behöva bära hem nya påsar till en redan överfull påslåda i köket.

 

Varför ska jag ta med egna kassar till affären?

Genom att ta med egna kassar så minskar du inte bara din miljöpåverkan, du kan även spara typ 500-800 kronor om året på att inte köpa butikens påsar – beroende på hur mycket mat i handlar förstås. De pengarna kan ju istället bli några mysiga biobesök eller utefikor.

Dessutom är de där plastpåsarna förkastliga eftersom ingen plast någonsin kan brytas ned och försvinna helt. Forskare har räknat ut att slängd plast har resulterat i minst 250.000 ton plastrester som nu tumlar runt i våra världshav och förstör. Det har blivit ett stort problem.

gör egen kasse av vaxduk

 

Vad för kassar kan man då ta med till affären?

Antingen köper du dig några snygga tygkassar. Jag vill rekommendera min kompis Karins kasse med budskapet: ”Idag är jag varken sur eller grinig”, som är min personliga favorit som jag använder så ofta jag bara kan. Den brukar dessutom uppmana till roande kommentarer från medmänniskor. Men det finns många snygga tygkassar. På marknader ser jag ofta fina kassar som någon sytt av vackra tyger. Jag har sett kassar flätade av gamla hundmatpåsar. Och ofta har organisationer tygkassar att köpa exemplevis Djurens rätt, Fatta, Ung cancer eller vilka budskap man nu tycker är viktiga att visa upp.

Eller så gör du helt enkelt din egen kasse. Jag har tidigare gjort kassar av gamla vaxdukar. Men du kan ju ta ett duschdraperi eller gamla gardiner som blivit liggandes i linneskåpet alldeles för länge.

Hur är du med kassar? Har du en tygfavorit eller köper du nya varje gång?

 

//Sofia ♥

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Jenn - forever abroad 25 januari, 2017 at 07:56

  Känner igen det där. Men jag har också en fundering som jag inte lyckats lista ut svaret på… Sina sopor, ska man slänga dem i använd plastmatkassar eller köpa specifika/speciella påsar för att slänga soporna i? För just nu går kassarna åt till att slänga sopor, och därför blir den där påslådan aldrig överfull…

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 26 januari, 2017 at 08:14

   Ja, alltså nu kan jag ju bara prata för mig själv. Vi har sådana där toppenbra soptunnor här med sortering av plast, pappersförpackningar, metall och glas. Kompost har vi själva. Efter det blir det inte så mycket sopor kvar men till de soporna använder jag ju plastkassar som jag ändå har liggandes i min låda. I och med att det inte går åt så många påsar för mig så räcker de enstaka som jag ändå på ett eller annat sätt hamnar i min påslåda. Men om du nu inte har sådan sortering så var detta ju inget särskilt bra svar för dig. Har ingen lösning, tyvärr. 🙂

   • Reply Jenn - forever abroad 30 januari, 2017 at 09:37

    Åh jag får leta vidare efter smart lösning. Vi har också sortering, men plast ses av någon anledning som ”vanliga sopor” här i Finland… I alla fall i huset där vi bor, för det finns ingen separat plast-återvinning. Vilket jag tycker är ganska märkligt.

 • Reply Ulrika 25 januari, 2017 at 08:38

  Jag har sytt mig ca 10 tygkasse av gamla jeans, dukar, löpare och några i vanligt tyg så jag har alltid några ligga de i bilen eller nedstoppade i ryggsäcken när jag går till affären. Det är en vanesak att börja sluta med plastpåsar 😉

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 26 januari, 2017 at 08:16

   Det är ju jättebra. Jag har också många tygkassar, men vanan att se till att alltid ha dem med mig sitter inte till 100% ännu. Jag har också tänkt att se till att hitta en vana med att alltid ha några kassar i bilen. Måste skapa mig en rutin för det. 🙂

 • Reply Simone 25 januari, 2017 at 11:58

  Vi tar alltid med återanvändbara kassar till affären. Däremot avskyr jag man här i Spanien alltid måste packa och märka frukt i individuella plastpåsar och dessutom plocka dem med en plasthandske som man tar på sig i affären… Suck. Sånt slöseri på resurser.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 26 januari, 2017 at 08:19

   Ja, det blev jag varse när jag kom till Spanien för första gången, för en månad sedan. Så mycket platshandskar det gick åt i grönsaksdisken. Det var ju inte klokt!

 • Reply Bodil Morse 25 januari, 2017 at 23:54

  Jag har massa olika tyg och andra sorters påsar som alltid finns i bilen så att jag inte glömmer dem när jag handlar. Här i Vermont är det super vanligt att man har med sig sina egna tygpåsar och man uppmuntras till att göra det. En del affärer som Co-op kan man få varorna i recycled kartonger också.
  Visst är det ett bra sätt att inte använda för mycket plast, för miljöns skull!
  Kram Bodil på andra sidan plurret

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 26 januari, 2017 at 08:21

   Det är bra när butiker erbjuder kartonger att packa i. Kartonger som de annars hade slängt. Och så bra att det uppmuntras hos er. Så bra att du fått till en rutin med påsar i bilen. Jag jobbar fortfarande på den. Kommer oftast i håg att ta med när jag åker och handlar men ibland så handlar man ju när man ändå är ute på andra ärenden och då står jag där utan kassar. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Emmi - explorista.se 26 januari, 2017 at 10:07

  Jag använder plastpåsarna som soppåsar och som påsar till mat, bröd och andra saker så de går åt. När jag bodde utomlands försökte jag skippa påsarna, de är av så dålig kvalitet så de går liksom inte använda till något annat. Och du, nu har jag kommit in på barntavlor.se – sååå fina saker du gör! 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 30 januari, 2017 at 08:09

   Ja, det är bra att försöka ge något som anses som skräp (påsarna) fler liv innan de slutligen hamnar i återvinningen. 🙂
   Vad kul att du hittade dit och gillar det. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Wilda 28 januari, 2017 at 10:05

  Så viktig påminnelse! En annan grej, som börjar komma till Sverige nu, är ju att också ta med egna tygkassar för att ta frukt och grönsaker i och minska plasten där också. Fick såna i julklapp och tycker de är så bra!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 30 januari, 2017 at 08:16

   Ja, jag har läst om det. Det är fina initiativ. Och allt som förbättrar är bra! <3

 • Reply Victoria 4 februari, 2017 at 16:55

  Hej, kul att man kan hitta nya roliga bloggar genom att söka på recept inför frystömning(ska prova din spenatsoppa)
  Ville mest säga hej och att du har en väldigt fin blogg som nu är tillagd på min bloglovin-lista 🙂

  • Reply Victoria 4 februari, 2017 at 16:56

   Oj, råkade visst kommentera på ett lite gammalt inlägg! Hoppas du ser det ändå 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 7 februari, 2017 at 14:44

   Hej Victoria! Tack vad roligt att du hittade hit och verkar gilla det. Hoppas att spenatsoppan blir god. 🙂

   Jag önskar dig en fin dag!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.