småkakor

Goda kolakakor

goda kolakakor

 

Vet inte när det hände. Men plötsligt så tyckte jag om kakor med bär i. Något jag alltid tidigare rynkat på näsan åt och ratat rakt av. När jag häromdagen var lite sugen på något gott så gjorde jag klassiska kolakakor men jag stoppade torkade tranbär i dem (även om det knappt syns på bilden) och gjorde dem runda istället för som snittar, vilket brukar vara vanligt. Tranbären är sega och goda och gjorde sig riktigt bra i kolakakorna. Det var inte sista gången.

 

Goda kolakakor

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
En näve torkade tranbär.

Smöret ska vara riktigt mjukt, så antingen kan du ha låtit det stå framme och bli helt rumstempererat eller mjukat till det i mikron. Blanda det mjuka smöret med socker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl, bakpulver och tranbär. Rulla små bollar av dem. Jag rullade 30 bollar och lade dem på två plåtar i 3 x 5-rader. Jag lade mina direkt på plåten men om du inte vill diska sedan kan du använda bakplåtspapper. Grädda dem i ugnen på 175°C i cirka 10 minuter. De ska ha flutit ut och börjat få lite färg runt kanterna.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Asta 6 december, 2016 at 11:28

  Det kanske är en ålderssak? Jag har nämligen också gjort den resan. Att plötsligt en dag upptäcka att russin och andra torkade bär och frukter är jättegoda i kakor. Just tranbär är en stor favorit.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 7 december, 2016 at 09:07

   Haha, ja jag misstänker att det kan vara så. Russin däremot … där går gränsen för mig. Än så länge i alla fall. Jag vet ju att jag ändrat mig förr så kanske kommer jag även att älska russin en dag. 🙂

 • Reply Finurliga fröken 6 december, 2016 at 23:47

  De låter underbart! Och nu när du skriver de känns de som en given kombination. Kram

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.