Den där krispigheten som färska groddar har är underbar, och att äta de på toppen av en god macka eller ett kex är otroligt gott. Man kan såklart köpa färdiga groddar i affären eller så kan man enkelt grodda sina egna. Det finns många olika sorters groddar men min favorit är alfalfa. Som en extra bonus så är de inte bara goda utan också nyttiga. Bra kombination!
Hur gör man då? Fröna köper du i din mataffär, de brukar stå på samma hylla som övriga fröer, ärtor och nötter. Har du ingen speciell groddningsburk (vilket inte jag har) så kan du ta en stor glasburk, ett gummiband och ett tygstycke som är så glest att det släpper igenom vatten, själv har jag valt en bit av en spetsgardin. Du kan också använda ett vanligt tygstycke och en hederlig sil.
- Blötlägg 2 msk frön i ljummet vatten över natten, eller i cirka 8 timmar. De kommer nu att välla en hel del.
- Häll av vattnet med hjälp av din “silduk” och skölj med ljummet vatten. Häll av vattnet igen och ställ burken mörkt i rumstemperatur med tygstycket över öppningen.
- Skölj fröerna två gånger per dag i ljummet vatten, det är viktigt att de inte torkar ut utan att de hålls lite fuktiga.
- Efter ca 3-6 dagar är groddarna färdiga att äta. Då kan du flytta dem till kylskåpet där de håller sig i ungefär en vecka.
//Sofia ♥
6 Comments
Tack för tipset och påminnelsen till enkelheten av att grodda själv istället för att köpa 😉
Aggie//mintekopp.se
Det var så lite så. Ja, för det är verkligen enkelt. 🙂
Jag groddar gröna linser på precis samma sätt, så gott 🙂
Ok, jag har aldrig groddat gröna linser. Det får jag testa också. Tack för tipset! 🙂
Det är så gott att grodda. Jag upptäckte när jag planerade vilka fröer jag skulle beställa att blå lucern som man använder till gröngödsling i själva verket är alfalfa! Nu är jag sugen på att ta egna fröer och att ha att grodda av 🙂
Jaha, det hade jag ingen aning om. Och ja visst är groddar gott! 🙂