hållbart liv

Grön hudvård

Jag är väldigt medveten om vad jag stoppar i mig för mat och näring, men ganska omedveten om vad jag ger min hud. Precis som kroppen behöver rätt näring av god kvalitet, så behöver huden också det. Jag har ju såklart fattat detta innan men liksom inte riktigt satt mig in i det och gjort något åt saken. Det som man smörjer huden med, rollar under armarna, sprayar på halsen och behandlar håret med tas upp av kroppen och påverkar den på olika sätt. Inte alls konstigt att förstå egentligen.

Jag har flera gånger försökt läsa på innehållsförteckningar på mina krämer och annat och varje gång gett upp eftersom jag ju inte alls fattar vad de olika konstiga namnen och beteckningarna står för; om det är bra eller dåligt. Korkat nog, så trodde jag att mineraloljor var något bra. Det låter ju så. Som vitaminer och mineraler liksom. Så är inte fallet. Mineraloljor är INTE alls bra!

De flesta av traditionella hudvårdsprodukter innehåller dessvärre just mineralolja. Mineraloljan framställs ur den petrokemiska industrin och är en biprodukt av råolja, samma olja som vi alltså utvinner bensin och asfalt ur. Känns inte alls mysigt att stryka på huden. Dessutom så är det miljöbelastande och påverkar vår hud och vår kropp negativt. Den lägger sig som ett lock på huden och förhindrar därmed hudens egen produktion av fett och fukt, vilket innebär att huden blir torr, matt och livlös.Det här fick jag lära mig av Magdalena som jag gjorde en ansiktsbehandling hos. Hon är Naturkosmetisk hudvårdsterapeut på Stilla i Alingsås, och kunde massor om grön hudvård och svarade snällt på alla mina okunniga frågor. Och jag tänkte att det kanske finns fler än jag som inte kan så mycket om detta och tänkte därför dela med mig lite om vad jag lärde mig.

Det finns faktiskt produkter som inte innehåller en massa dåliga ämnen. Produkter som går under namnet naturkosmetik får inte innehålla mineralolja eller syntetiska tillsatser i form av parfym och färgämnen. De får inte vara djurtestade (viktig fråga för mig) och får bara innehålla vegetabiliska produkter av hög kvalitet. Det är alltså en form av kvalitetsmärkning. Det finns flera olika sådana produkter på marknaden, många av dem är tyska (de ligger långt fram i dessa frågor) men jag fick testa ett svenskt märke, Maria Åkerberg, som dessutom är gjort bara några mil härifrån, vilket såklart är extra kul. Ekologiskt OCH närproducerat.

Jag är ingen stor fantast av skönhetsvård men gick såklart till badrumsskåpet när jag kom hem för att se vad jag egentligen hade där. Och där fanns både det ena och det andra av sämre karaktär. Men hur ska man då veta vad man köper? Ja, om man inte håller sig till naturkosmetiska produkter så ska man i alla fall försöka undvika dessa ämnen:

Mineraloil, Vaselin, Paraffin, Paraffinum liquidum, Petroleum, Petrolatum, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Vit mineralolja, E 905, Oleum vaselini, White mineraloil, Paraffin oil, Vaselin oil, Liquid paraffin, Paraffinum, Propylenglykol, Vegetable oil/Vegetabilisk olja, Peg- oljor, olika typer av silikoner (slutar på -con) samt parabener. Innehållet i produkterna står också i fallande ordning, det som det finns mest av står först.

Visste ni förresten att Vegetable oil eller Vegetabilisk olja kan vara begagnat matfett från gatukök, restauranger och livsmedelsbutiker. Jag gillar visserligen återvinning … med det känns inte så fräscht.

Magdalena lärde mig även hur man kan göra egna skönhetskurer av det man har hemma i skafferiet, husmorskurer alltså, det tipsar jag om i ett kommande blogginlägg för detta blev väldigt långt.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Stina 4 november, 2013 at 06:45

  Detta är ett område som jag inte alls har satt mig in i men jag inser nu att det är minst lika viktigt. Alla de där beteckningarna på förpackningarna gör mig alldeles vimmelkantig, de är omöjliga att förstå.
  Tack för ett bra inlägg, nu ska jag gå och kolla i badrumsskåpet och se vad jag egentligen har, hoppas att det inte är allt för mycket bensin och begagnat matfett 😉

  Kramar Stina

  • Reply hildashem.se 4 november, 2013 at 07:26

   Det är aldrig försent att börja lära sig något nytt. Nu när vi vet kan det bara bli bättre 🙂

 • Reply Anonym 4 november, 2013 at 07:24

  Jag har använt Maria Åkerberg (eller Dermanord som de hette förut) i flera år och kommer fortsätta med det!
  Då kan man vara trygg att det inte är några konstigheter i och dessutom så dryga och så bra produkter!

  Kram Carina

  • Reply hildashem.se 4 november, 2013 at 07:28

   Vad kul att höra. Jag har ju precis börjat testa några av produkterna och det känns bra hittills. Men det är alltid bra att höra andras åsikter också 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Prickig 4 november, 2013 at 07:47

  Bra inlägg, vill lära mig mer om detta ämne. En sak som jag lärt mig innan är att paramener är typ de värsta i sådana här produkter.

  • Reply hildashem.se 4 november, 2013 at 08:37

   Ja, det är så mycket man ska hålla ordning på. Jag ska lägga det på minnet också 🙂

  • Reply Prickig 6 november, 2013 at 22:12

   Parabener skulle de ju va såklart.

 • Reply snede 4 november, 2013 at 08:09

  Oj vad roligt med lite nya upplevelser och lärdom,skall bli jätte roligt att få läsa om husmorskurerna..

  • Reply hildashem.se 4 november, 2013 at 08:37

   Ja, det är kul att lära sig nytt. Huskurerna är väldigt spännande. Håll utkik nästa vecka 🙂

 • Reply Anonym 4 november, 2013 at 08:33

  Ett litet tillägg på undvik-listan: olika typer av silikoner( slutar på -con) i ingrediensförteckning samt parabener.

  Innehållet i produkterna står också i fallande ordning- det som det finns mest av står först osv. Trevlig dag önskar jag er alla!:) Hälsningar Magdalena:)

  • Reply hildashem.se 4 november, 2013 at 08:40

   Åh, vad bra. Jag uppdaterar listan med det så att alla får ta del av den infon. Tack Magdalena 🙂

 • Reply Bromans Bravader 4 november, 2013 at 08:36

  Ja visst är det märkligt. Vi är så medvetna om vad vi äter men huden är kroppens största organ, och den behandlar vi gladeligen med både det ena och det andra. Har också fått hjälp och använder numera bara organiska ekologiska produkter i ansikte och hår.
  Kram Jannike

  • Reply hildashem.se 4 november, 2013 at 08:44

   Ja, det är verkligen märkligt. Känns konstigt att jag inte tänkt så mycket på detta tidigare.
   Kram till dig!

 • Reply Yvonne Blom 4 november, 2013 at 09:06

  Tack snälla för dessa upplysningar. Parabener aktar jag mig för men de andra visste jag inte om. Nu blir det till att läsa ännu mer och bara välja naturkosmetik. Ha det bra!

  • Reply hildashem.se 4 november, 2013 at 10:29

   Ja för att slippa hålla koll på alla ämnen är det nog bäst att hålla sig till naturkosmetik 🙂

 • Reply Anonym 4 november, 2013 at 09:48

  Hej!
  Visst är det hemskt vad mycket gifter hudvårdsprodukter mm kan innehålla. Kan tipsa om http://www.clearlife.se. Att göra egna hudvårdsprodukter ska inte vara så svårt enligt min kusin som håller på mycket med det:)

  Kram
  Eleonora

  • Reply hildashem.se 4 november, 2013 at 10:30

   Ja, det är läskigt när man börjar läsa på lite. Tack för tipset, ska kolla 🙂
   Kram

 • Reply Hemtrevligt hos Johanna 4 november, 2013 at 10:19

  Spännande inlägg! Jag har tänkt på det så länge, men har som du villat bort mig när jag börjar läsa innehållsförteckningar. Såg att Friskis & Svettis var återförsäljare här i Skövde, ska kolla det nästa gång jag är och tränar!

  Tack för att du sprider sån här information!

  Johanna

  • Reply hildashem.se 4 november, 2013 at 10:32

   Så bra att du gillade inlägget. Ja, testa det jag gillade verkligen dagcremen.
   Kram Sofia

 • Reply Anna Svensson 4 november, 2013 at 11:00

  Det där har jag ganska bra koll på. Det är väldigt intressant. I min fotvårdsklinik använder jag bara naturliga cremer och jag försöker upplysa mina kunder om hur viktigt det är att välja rätt i djungeln av alla cremer som finns.
  Kram
  //bara anna

 • Reply Queen of Kammebornia 4 november, 2013 at 12:43

  Visst är det också viktigt att tänka på. Jag använder mycket av Weledas produkter. Och Body shop tycker jag också om. Vad fint att hitta närproducerade saker också, och vilken mysig miljö!

  • Reply Tyg och otyg 5 november, 2013 at 15:43

   Body Shop har dessvärre en del skit i sina produkter tror jag. Har inte handlat där på några år, så jag reserverar mig för att de KAN ha ändrat på det, men t ex deras body butter som jag vet är rätt populärt, innehöll åtminstone tidigare silikoner.

  • Reply hildashem.se 5 november, 2013 at 15:48

   Jag har faktiskt också hört att Body shop inte längre håller sig till naturliga ingredienser … har dock ingen klar fakta på det.

 • Reply Gabriella 4 november, 2013 at 19:57

  Jag försöker i möjligaste mån bara köpa ekologiska hudvårdsprodukter. Och nu börjar det komma fler och fler alternativ att välja mellan, hurra:) Det är inte lätt att hålla reda på allt i denna djungel av innehållsförteckningar, men som du säger så behöver ju huden få det miljövänligaste också. Jag brukar läsa bloggen naturligt snygg som har en massa härliga tips:)
  Kram

 • Reply CreandoPhoto 5 november, 2013 at 02:04

  Detta var ett riktigt bra inlägg. Och jag ser fram emot dina husmorstips som kommer 🙂

 • Reply Tyg och otyg 5 november, 2013 at 15:47

  Ser fram emot att få ta del av huskurerna! Har de senaste åren själv blivit mer medveten om detta och försöker att välja produkter med omsorg. Har även börjat göra en del saker själv, t ex body butter och deodorant. Ska ha lite krämkokeri med en kompis senare i veckan, vi har beställt ekologiska råvaror, t ex oljor, kakaosmör och bivax och tänkte prova att tillverka lite olika produkter…

 • Reply Madeleine 11 november, 2013 at 12:42

  Har också blivit mer och mer medveten om detta. Jag läste boken Badskumt och insåg hur mycket kemikalier det finns i badrumsprodukter. Nu håller vi på och fasar ut allt sånt och köper nytt som bara är ekologiskt och naturligt och närproducerat. Ska också odla växter för att göra mina egna salvor nästa år.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.