mina funderingar

Har du funderat på vem du är?

vem är du?

 

Har du någon gång funderat på vem du är? Egentligen. Jag har gjort det. Alltså vem jag är. Det är inte så lätt att veta faktiskt. Att särskilja sina egna tankar om sig själv med andras tycken om dig och yttre förväntningar om hur du borde vara, är svårt. För mig har det tagit lång tid att komma fram till det. Eller fram och fram, jag kom i alla fall fram till vem jag är just nu. För det där är en ständigt föränderlig process. Det är därför en del blir så förvånade över att jag och andra med mig, inte längre befinner mig i det “fack” som de stoppade oss i för 10 eller till och med 5 år sedan. Inget är hugget i sten. Tiderna förändras och även värderingar och mål i livet och med dem förändras också vi som personer. Jag kan tydligt se den förändring jag gjort om jag gör nedslag bakåt i tiden i mitt liv.

 

Introvert eller extrovert?

En sak som jag granskat och rannsakat mig ordentligt kring den senaste tiden är huruvida jag är en introvert eller extrovert person. Man måste inte nödvändigtvis stoppa sig själv i ett fack här, men det är ändå intressant att fundera över vilka drag som personifierar en, mer än andra.

Begreppen extrovert och introvert lanserades av C.G. Ljung inom psykologin på 20-talet. För att generellt beskriva skillnaden kan man säga att en extrovert person är utåtvänd, realistisk och praktisk. De tänker hellre konkret och individuellt än abstrakt och generaliserade. De är sociala och gillar att umgås, har många vänner och går gärna på fester. De är impulsiva, lättpåverkade och inte alls rädda för det oplanerade, utan de har en förmåga att ta saker som de kommer.

En introvert person är mer inåtvänd, styrs i sitt tänkande mer av sina egna uppfattningar än av yttre händelser, argument och situationer. Är inte särskilt impulsiv i sina handlingar och föredrar ett välordnat och förutsägbart liv. I sina känsloreaktioner kan de utåt visa likgiltighet och kyla, men bakom fasaden finns ofta ett rikt och nyanserat känsloliv. Introverta upplever ofta sociala sammanhang som utmattande och får istället energi av ensamma, ofta kreativa sysselsättningar.

 

Att hitta “sin grej”

Precis som med allt är det givetvis inte svart eller vitt. Allt stämmer inte in i en enda ytterlighet för min del, jag kan känna att jag står lite med båda fötterna i varje del. Vissa saker stämmer väldigt väl med hur en introvert är men många saker stämmer också väldigt bra med hur en extrovert är. Men det som är intressant är att jag nog trott att jag haft ett större behov av enskildhet än vad jag faktiskt har. Jag tycker om att vara ensam och gillar att jobba kreativt på egen hand. Men det som jag nog missförstått mig själv i, är vad jag hämtar min energi från. Eftersom jag har ett stort behov av ensamhet har jag också trott att ensamheten varit där jag får min energi. Men jag har insett att det inte stämmer. Det är faktiskt i mötet med människor som jag får min energi. Jag älskar att utsätta mig för sammanhang där jag får träffa mycket folk. Varje gång jag kommer hem från ett sådant sammanhang är jag överväldigad av energi och inspiration. Och ändå har jag utsatt mig för att sitta helt ensam och jobba i en källare i sju år utan särskilt mycket fysisk kontakt med andra människor. Jag har förväxlat, vad jag hämtar min energi ifrån, med att jag tycker om att jobba i ensamhet. Det är inte samma sak. Jag tycker fortfarande om och vill huvudsakligen jobba i ensamhet men jag måste kombinera det med mer mänskliga möten. Jag måste hitta balansen. Jag tror faktiskt att detta kan vara en stark anledning till att jag fått utmattningssyndrom och haft problem med min energi de senaste åren.

När jag sade upp mig för över sju år sedan så var jag så himla glad över att slippa pendla långt till jobbet varje dag, som jag gjort i alla år. Det var underbart att få sitta hemma och jobba. Dessutom älskade jag att jag fick jobba helt på egen hand med det jag ville. Så glädjen var stor och det gav mig energi. Men det jag inte hann märka i euforin av att äntligen få driva mitt eget företag, var att jag var isolerad. Eftersom vi bodde på landet (vilket jag älskade) så innebar det att det var rätt så långt till “kollegor” och sociala sammanhang där jag kunde hämta energi och bli inspirerad av andra. Och att ta sig iväg på luncher och träffar, prioriterade jag bort eftersom det tog så mycket av min tid att bara transportera sig. Det var ineffektivt. I efterhand inser jag att det nog var ett misstag. Men jag har lärt mig av misstagen och det senaste året har sociala sammanhang haft hög prioritet. Och nu sedan vi flyttade från huset på landet till lägenhet mitt i stan så har förutsättningarna förändrats radikalt. Jag ser till att regelbundet träffa andra företagare, både för luncher och andra utbyten. Nu tar det mig dessutom bara ett par minuter att promenera. Och om en månad flyttar jag även in på ett frilanskontor, några dagar i veckan, med andra kreativa företagare vilket jag tror kommer att göra susen för min energi. Men det är ju först när man identifierat vad det är som tagit energi, som man kan göra något åt det. Och hur kan man veta det?

 

Funkar personlighetstest?

Jag tror att det kan vara hämmande många gånger att stoppa sig själv i fack, som lätt kan ske när man gör ett personlighetstest. Men jag tror ändå att det kan vara en bra vägledning att ta reda på vilka behov man har och varför man är på vissa sätt. Psykologi är intressant och där finns mycket att hämta. Jag har ett test som jag gillar. Det finns på nätet och är alldeles gratis och heter 16 personalities. Det tar typ en kvart att genomgå och ger väldigt bra information. Att läsa sitt resultat efteråt kan hjälpa till att förstå. Men var självklart alltid kritisk och köp inte allt som står med hull och hår. Se det mer som en guidning och ett underlag för att lära känna dig själv och ta fasta på de saker som är träffande för din personlighet.

Att svara på frågorna kräver 100 % ärlighet från dig själv och hur du faktiskt tycker. Det gäller att inte markera det svar som du kanske borde tycka eller hur du vill vara. Svara precis som det är just nu för att få “rätt” resultat, annars lurar du bara dig själv. Vissa frågor jag svarade på är kanske inte just de svaren att jag önskar att jag svarat, eftersom det inte alltid är smickrande och jag uppenbarligen inte är Moder Teresa. Att svara helt ärligt ger ett mer rättvisande resultat.

Jag har gjort testet ett par gånger med ett års mellanrum, jag fick samma resultat men det kan ändå vara intressant att se om och hur resultatet förändras över tid. Jag har lagt in en påminnelse i min kalender om ytterligare ett år att ta testet igen för att kunna jämföra med tidigare resultat. Och det behöver inte vara så allvarligt, mest en kul grej kanske. Dessutom är det väldigt intressant om ens partner eller någon vän gör det också så att man kan ta del av varandras resultat. Ett bra sätt att lära känna varandra och skapa ännu mer förståelse för varandras likheter och olikheter.

Har du kommit fram till vem du är?

 

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Barbro 25 oktober, 2017 at 13:07

  Jätteintressant!
  Känner igen så mycket av det du skriver.

  Jag har fått känna på det där med extrovert och introvert mycket genom livet.
  Under ungdom och ungt vuxenliv så var jag helt klart mer extrovert och tankade energi tillsammans med andra.
  I 40-årsåldern blev jag sjuk och blev helt utmattad av att vara tillsammans med andra, så då blev det istället så att jag bara kunde återhämta mig i ensamhet.
  Tycker det har varit intressant att få uppleva båda “sidorna” och jag har också nu mycket mer förståelse för båda två.

  Tack!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 31 oktober, 2017 at 08:26

   Tack! Väldigt intressant att du varit på båda sidor. En bra erfarenhet. Det är därför det är viktigt att stanna upp emellanåt och reflektera över var man befinner sig så att man vet vad man behöver för att må bra.
   Jag önskar dig en fin dag! 🙂

 • Reply Anette 25 oktober, 2017 at 13:33

  Det här var intressant läsning. Jag har aldrig gjort ett test tidigare men var tvungen att testa genast och har nu suttit länge och läst “mitt resultat”. Mycket intressant blev det!! Jag förstår att man inte ska ta det på fullt alvar men beskrivningen passade verkligen väl in i hur jag känner mig. Kanske kan det här vara en liten guidning på vägen till att förstå mig själv bättre så att jag kan ge mig själv det jag behöver. Tack, det här var vad jag behövde just nu!!
  KRAMAR Anette

 • Reply Mia 25 oktober, 2017 at 20:40

  Jag gjorde också testet genast och det var väldigt intressant och stämde verkligen in med hur jag är och fungerar. Jätteintressant inlägg!
  Kram Mia

 • Reply Monica 25 oktober, 2017 at 20:40

  Oj, nästan otäckt! Vissa saker var ju ruggigt spot on… Det där med att hämta energi ihop med andra människor är något jag måste skärpa till mig med, det stämmer för mig också – om det är i ett engagerande sammanhang. Och jag blir lätt “kvar på min kammare” och pysslar med allsköns ting i min ensamhet. Och jag blir nog faktiskt trött av det. Tack för väckarklockan! 😊

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 31 oktober, 2017 at 08:29

   Ja, jag vet. Lite läskigt nästan. Det är verkligen viktigt att veta varifrån man får sin energi. Jag älskar ju också att pyssla runt i min ensamhet … men det är fortfarande inte det som ger mig energi. 🙂

 • Reply Finurliga fröken 25 oktober, 2017 at 22:14

  Åh va jag har letat efter mig själv och försökt ta reda på vem jag är. Tyvärr känns det inte som att jag kommer någonstans. Har fortfarande ingen aning om vem jag är och hur jag ska ta reda på det. Kram

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 31 oktober, 2017 at 08:31

   Det är inte så enkelt att veta. Men att ge sig tid att reflektera över sig själv och varför man mår som man gör är nog viktigt. Jag önskar dig all lycka med att hitta fram …
   Kram Sofia

 • Reply Mia Bergvall 26 oktober, 2017 at 08:05

  Jätteintressant inlägg, tänkte på detta häromdagen! Jag har de senaste två-tre åren varit övertygad om att jag är introvert men har senaste månaderna börjat tveka. Jag sitter gärna och pluggar/jobbar ensam hemma men har upptäckt att jag verkligen måste till skolan några dagar i veckan och socialisera mig.
  Jag tror mitt problem varit att jag ansett mig introvert för att jag blir helt slut av att plugga heltid, vara delaktig i ideella projekt och jobba helg samt träna med hunden, vara med familjen och vänner. Nu haft jag börjat förstå att vem som helst skulle behöva lite egentid för att få ekvationen att gå ihop, vare sig man är introvert eller extrovert. Nu ska jag göra testet du länkade! Kram!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 31 oktober, 2017 at 08:32

   Ja, det är intressant hur man ser på sig själv. Jag trodde också att jag var introvert eftersom jag verkligen gillar att göra saker själv. Men det är inte samma sak. Det är lättare att veta vad man behöver om man vet vem man är. Hoppas att testet gick bra. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Josefine 26 oktober, 2017 at 11:43

  Haha kul gjorde just det där testet 16 personalities häromdagen. Blev då INFP och har haft samma resultat i några år så nog är det en fingervisning allt… Men jag idag är en helt annan person än den jag var för tio år sedan, trots att basen är densamma och trots att jag då liksom nu fick INFP på testet. Så visst är vi människor så mycket mer än vad som ryms i ett personlighetstest, men ändå lite hjälpsamt att veta att en inte är ensam om att i stora drag fungera som en gör.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 31 oktober, 2017 at 08:36

   Det är intressant att man förändras rätt mycket som människa men ändå behåller personligheten. Men det som förändras för min del är mest intressen och värderingar … och de påverkar ju kanske inte personligheten i grunden. Inte så avgörande mycket i alla fall. Jag ska fortsätta att göra testet i framtiden för att se om jag, som dig, också har samma resultat efter 10 år. 🙂

 • Reply Lena Engman 2 november, 2017 at 06:57

  Tack för tipset! Ska in och göra detta nu. Jag har också funderat på var i skalan man är, jag hamnade i mitten . Jag träffar folk hela dagarna i mitt jobb i hemtjänsten så därefter vill jag vara hemma o ta det lugnt. Jag känner så igen mig på det du skriver om dig själv. Jag älskar att vara ensam men jag är gladast när jag fått träffa vänner, men drar mig samtidigt för det HAHAHA. Ett annat mycket bra test är:https://www.outofservice.com/bigfive/
  Ett mycket bra test. Det finns ett ännu större test av the big five-men då kostar det. Detta är iallafall mycket bra! Vänliga hälsningar från Lena i Bankeryd

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 november, 2017 at 07:37

   Spännande. Hoppas att du fick ett “intressant” resultat. 🙂
   Det gäller liksom att förstå vad man behöver så att man kan ge sig själv rätt förutsättningar.
   Spännande med ännu ett testa, ska kolla upp det.
   Jag önskar dig en fin dag! 🙂

 • Reply Lotta 9 november, 2017 at 08:11

  Hamnade här av en slump (eller kanske var det meningen just nu) och känner mig så…hemma! Vilka härliga, kloka och fina inlägg om livet. Är själv mitt uppe i mycket av samma funderingar kring vem jag är och hur jag vill designa om livet, testa nya vägar i livet, leva enklare fast bättre! Det är en process. Just nu tänker jag mycket på hur jag ska våga allt det nya, sadla om, flytta, driva eget. Här finns det ju massor av inspiration -tack!!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 10 november, 2017 at 16:43

   Så häftigt. Ibland har allt en mening. Välkommen hit i alla fall. 🙂
   Det är verkligen en process det där … ibland väääldigt lång. Så himla spännande att du sadlar om och startar eget. Livet blir vad man gör det till. Heja dig och stort lycka till! 🙂

 • Reply Ekenäsliv 9 november, 2017 at 11:49

  Hej sofia,

  Har haft det här inlägget i huvudet sen jag läste det, men tiden att respondera räcker ibland inte alls till…
  Känner verkligen att jag ska göra det där testet, men frågan är om jag ska göra det nu när jag känner mig väldigt svajjig.
  Att flytta tar ju så enormt mycket energy, likaså att göra en gigantisk utrensning. Det är nästan så jag inte orkar mer, men samtidigt drivs jag av att jag måste och vill. Att flytta från ett hus med gott om förvaringsmöjligheter till en lägenhet med minimalt med förvaring är en utmaning minst sagt.
  Och allt det här gör ju med att man börjar fundera på vem man är och vad man vill.
  Jag brukar säga: “Man ska aldrig säga aldrig för livet är ständigt föränderligt och vi vet inte vad som väntar näst.”
  Men just nu känner jag nog ändå att jag verkligen hoppas att jag aldrig mer sätter mig i situationen där jag har långt till jobb och service.
  Med hela min bakgrund, som sjuk i leukemi och därefter efterföljande utmattningsperioder, har jag nu kommit fram till att lugnet på landet snarare har blivit mitt absolut största stressmoment. Jag älskar havet och ljudet av fåglarna, men det finns i stan också.
  Avståndet däremot har satt så många käppar för mig.
  Det jag trodde jag behövde har snarare blivit mitt fall, gång på gång.
  Så här är vi nu med två månader av extreme kapplöpning kvar innan vi landar inne i stan.
  Varje dag är som ett maratonlopp mot klockan. Så vill jag inte leva mitt liv.
  Jag vill kunna ta vara på tiden på ett helt annat sätt och jag vet att när vi flyttat kommer jag ha ca 2 h om dagen att disponera till annat än att förflytta mig. Detsamma gäller dottern, även hon drabbas ju av detta då hon inte kan ta sig själv till och från skolan alla dagar.
  Min man jobbar som consult, så därför har det blvit jag som axlat allt med logistic då han är hos kunder på olika ställen. Naturligtvis har det skapat en del konflikt, samt att han känner sig maktlös då han inte har möjlighet att köra då han inte är på samma ställe som dottern.
  Så samtidigt som jag hittat saker som sager mig vem jag är så är jag samtisigt väldigt väldigt förvirrad just nu och söker efter ett stooort lugn i livet.
  För så som situationen ser ut nu är det inte hållbart så länge till.

  Så jag vill tacka dig för dina tankeväckande och kloka inlägg som får mig att tänka till och tänka om.
  Kram Anna

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 10 november, 2017 at 16:47

   Wow, vilken berättelse. Tack Anna! Jag tycker inte att du ska tänka på det där testet nu. Fokusera på det du är i just nu och den resan. Snart är ni på nästa plats och då kommer du ha en massa tid (och förhoppningsvis energi) över och kan göra det då. Tycker att ni gör helt rätt i er förändring. Och det är intressant hur snabbt man anpassar sig till nya situationer, det märkte vi när vi flyttade. Den där resan förändrar en. På ett väldigt positivt sätt.
   Stort lycka till med nästa steg.
   Stor kram

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.