Alla recept, bröd

Att baka bröd på måfå

Det var många som frågade efter recept på mitt långpannebröd som jag skrev om igår. Jag vill gärna dela av mig av receptet, problemet är bara att jag alltid bakar bröd på måfå. Så jag kan bara erbjuda er ett ungefärligt recept ur huvudet.
Att baka bröd i långpanna är väldigt enkelt och du slipper en massa kladd.

 

Hildas långpannebröd

50 g jäst
ca 5 dl vätska (2 mjölk  och 3 vatten)
ca 3 msk farinsocker
lite malda brödkryddor såsom anis och kummin
en nypa salt
1/2 dl flytande smör/olja

Havregryn
Grahamsmjöl
Rågsikt
Kornmjöl
Dinkelmjöl
Vetemjöl
Linfrön

Om du vill att det ska gå snabbt så värm vätskan till ca 37 grader (fingervarmt) och blanda upp med jästen. Ibland så bakar jag på kall vätska, för att få ett mer smakrikt bröd, men då jäser degen mycket långsammare. Jag kanske sätter en deg på morgonen och bakar ut den på eftermiddagen eller kvällen.

Tillsätt övriga ingredienser under omrörning. Vad gäller min mjölblandning så ser den väldigt olika ut beroende på vad jag har hemma i skafferiet men på ett ungefär består den i listan ovan. Jag använder ungefär 4 dl havregryn och sedan häller jag på av de olika mjölsorterna tills degen ser lagom fast ut. Den får inte bli torr. Låt jäsa i ungefär 1 timma.

Arbeta degen lite till i assistenten och tillsätt eventuellt ytterligare mjöl om degen är väldigt kladdig. Efter det så häller jag över degen i en smord och mjölad långpanna och trycker ut den så att hela botten är täckt. Jag skär den i rutor och penslar med vispat ägg för att sedan strö över linfrö, sesamfrö och flingsalt.

Låt jäsa i ytterligare 15 minuter och stoppa sedan in i ugnen i 200 grader i ca 10-15 minuter.

 

 

//Sofia ♥

PS. Våga testa och experimentera med dina egna favoritmjöl eller fröer. Det är jätteenkelt och det är inte så mycket som kan gå fel!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply fianathome 17 oktober, 2011 at 10:46

  Tänk att bröd är så gott!? Jag hade kunnat leva på bröd,smör och ost….och kanske lite vin??;)))

 • Reply LjuvligaLjung 17 oktober, 2011 at 11:18

  Detta ska testast, de lät ju super lätt! Perfekt. Ha en bra dag!
  /Michaela

 • Reply Elinas inspiration 17 oktober, 2011 at 11:19

  Så gott det ser ut. Inte illa att baka bröd på måfå. Men det klart övning ger ju färdighet 🙂
  Önskar dig en fortsatt höstfin måndag!
  Kram
  Ann-Sofie

 • Reply Jenny N 17 oktober, 2011 at 11:42

  Det där såg smarrigt ut, det måste testas. verkar inte så fasligt svårt så då kanske jag kan lyckas 🙂

 • Reply Fiffiga Systrar 17 oktober, 2011 at 12:10

  Det såg riktigt gott ut! Det är ju så smidigt att jäsa brödet under en lång tid, gärna under natten och baka ut till frukost! Mums!

  Kramar från oss!

 • Reply Elin 17 oktober, 2011 at 12:43

  Det är ju SÅ gott med hembakt bröd. Jag brukar vara så kräsen när jag köper bröd, köper bara sånt som fortfarande är fryst (eftersom det numera sällan står bakdag på förpackningen) finns det inget i affären och jag är för lat för att baka (vilket jag oftast är) så får jag leva på hårdbröd.

  Men ditt bröd ser smarrigt ut!

 • Reply Kia 17 oktober, 2011 at 13:15

  Så gott med nybakat bröd!!
  Jag måste baka för jag tog sista limpan ur frysen igår. Har alltid skånelimpor hemma och sen gör jag lite annat också vad andan faller in. M har önskat sig morotsbörd länge nu så det är väl dax.

  Kram Kia

 • Reply Jenny 17 oktober, 2011 at 13:40

  Ditt bröd ser jättegott ut Sofia!

  Ha en trevlig vecka!

  kraam Jenny

 • Reply vala 17 oktober, 2011 at 13:49

  Tack Sofia .Jag ska testa detta smarriga brödet ,det är alltid gott med hembakade bröd.

  Ha en bra dag .
  Kram Farzaneh

 • Reply Esteterier 17 oktober, 2011 at 14:25

  Ser riktigt mumsigt ut, tack!

 • Reply färgtrappan 17 oktober, 2011 at 14:33

  Hej,
  åh så gott det ser ut! Jag älskar att baka bröd, men gör det egentligen alldeles för sällan. Nu fick jag ett nytt bröd att baka, tack! :))

  Ha en härlig vecka
  /maja

 • Reply popetotrora 17 oktober, 2011 at 14:34

  Mumsfillibabba! Måste testas! 🙂

 • Reply Emilia 17 oktober, 2011 at 15:26

  Mums vad gott det ser ut 🙂 jag experimenterar alltid med mjölsorter!! Är mycket roligare så 🙂

  Kramar

 • Reply Helene 17 oktober, 2011 at 16:38

  Hej Sofia!
  Tack för tipset om de söta knopparna!
  Ditt brödrecept ska jag pröva någon dag, att baka bröd är inte min starka sida så jag behöver träna!
  Ha en härlig vecka!
  Kramar, Helene

 • Reply Johanna Stålros 17 oktober, 2011 at 17:13

  Tack fina du för receptet det måste jag spara och testa när jag får lite tid…Kram Johanna

 • Reply Lilla Majken 17 oktober, 2011 at 20:16

  Så gott det ser ut och smidigt att göra brödet i långpanna.

  Kram på dig! Therese

 • Reply Finurliga Fröken 17 oktober, 2011 at 20:30

  Men så gott de ser ut! Var väldigt länge sen jag bakade bröd men måste nog göra det snart igen…. Kram

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.