Rabarberresterna gjorde brödet väldigt saftigt och jag använde en muffinsplåt i teflon till brödet, det funkade jättebra.
Jag berättade ju häromdagen att jag kokat saft på rabarber jag hade kvar i frysen från i somras. När man kokar saft så blir det ju en hel del fruktrester över och jag tyckte att det det kändes onödigt att slänga så jag använde det i brödbaket och det blev hur saftigt och gott som helst.
Hildas rabarberbröd
50 g jäst
ca 5 dl vätska (2 mjölk och 3 vatten)
ca 3 msk farinsocker
ca 3 dl “rabarberrester”
en nypa salt
1/2 dl flytande smör/olja
Havregryn
Grahamsmjöl
Kornmjöl
Dinkelmjöl
Vetemjöl
Om du vill att det ska gå snabbt så värm vätskan till ca 37 grader (fingervarmt) och blanda upp med jästen. Ibland så bakar jag på kall vätska, för att få ett mer smakrikt bröd, men då jäser degen mycket långsammare. Jag kanske sätter en deg på morgonen och bakar ut den på eftermiddagen eller kvällen.
Tillsätt övriga ingredienser under omrörning. Vad gäller min mjölblandning så ser den väldigt olika ut beroende på vad jag har hemma i skafferiet men på ett ungefär består den i listan ovan. Jag använder ungefär 4 dl havregryn och sedan häller jag på av de olika mjölsorterna tills degen ser lagom fast ut. Den får inte bli torr, låt den hellre vara lite kladdig. Låt jäsa i ungefär 1 timma.
Arbeta degen lite till i assistenten och tillsätt eventuellt ytterligare mjöl om degen är väldigt kladdig. Efter det så klickar jag ut degen i en muffinsplåt i teflon och penslar med vispat ägg för att sedan strö över sesamfrö. Har du ingen muffinsplåt kan du bara rulla till vanliga bullar och lägga på en mjölad plåt.
Låt jäsa i ytterligare 15 minuter och stoppa sedan in i ugnen i 220 grader i ca 10 minuter.
//Sofia ♥
21 Comments
Ser fantastiskt gott ut!Skulle inte sitta fel nu till frukosten! mmmm.. vi önskar en fin dag! kram emelie och elin
Wow det lät riktigt gott och ser gott ut också. Du är så himla duktig på allt du gör. Massa kramar Josefin
Jatack..en sån bulle med smör och ost och en kopp kaffe – När kan jag komma? 😛 Kram till dig//Fia
Jättegott med hembakat bröd ! 🙂
Va gott! Inte så tokigt att kunna använda rabarberna fullt ut:)
Ska absolut läggas på minnet till kommande frukt och bärsäsong!
Ha en fin tisdag!
Kram Marianne
OMG vilken bra ide´! Det låter väldigt gott! Jag ska baka i helgen tror jag. Bra att passa på att baka bröd samtidigt som man bakar kakor, när ugnen ändå är varm. Ha en strålande dag och fortsätt att inspirera oss läsare med dina härliga idéer, recept och bilder! Kram!
Rabarber bröd låter spännande, och gott ser det ut också
Ha en fortsatt fin vecka.
Wow,så spännande det där låter… vad påhittig du är, skulle aldrig ha kommit på något sånt själv.
Kram
Nu har jag sparat ditt recept i min mapp på datan. Då har jag till ett senare tillfälle. Tack för det!
Ha en toppen dag.
Kram kia
Mums, de såg jättegoda ut, fiffigt med rabarber i dem.
Smart idè.
Ser jättegoda ut:))
Har en utlottning hos oss, gå gärna in och kika;)
Ha en fin dag.
Kram
Hoppas allt är bra med dig! Idag är sista dagen att tävla om en egendesignad mössa på min blogg, var med du också vettja! 🙂
Ha det så bra.
Ser otroligt goda ut och jag blir riktigt hungrig av att titta på dina fina bilder! 🙂
Men så fiffig du är! Jag gör oftast kallrörd saft och det blir det ju en del rester över! Ska lägga detta på minnet och spara till sommaren alla saftkok!
Kram på dig!
Spännande… hur blir smaken? Försvinner "surheten" eller finns den kvar? Ska absolut testas.. har nog några rabarber kvar i frysen, fast å andra sidan har jag jäkligt mycket saft också. Det går liksom inte åt lika mycket på vintern som på sommaren.
Ha det gott ♥
Mycket av smaken försvinner förstås men det blir en god syrlighet och svag rabarbersmak, inte alls surt. Bara saftigt och gott. Och förhoppningsvis finns det nyttoämnen i de där resterna också 🙂
Mums vad gott det där lät 🙂
Ha en fin kväll!
Kram Emilia
Mums ser gott ut : ) kram Sofia
Det här måste jag lägga på minnet, när jag ska koka rabarberkompot. Jag har nämligen mycket rabarber i frysen också
Rabarbaer i brödet lät verkligen jätte gott =)
Kan tänka mig att dey blir väldigt saftigt.
Hoppas du har haft en bra dag,
Kram Thess
Ska prova det samma fast med hallon nu jag.
Muffinsformar var ju bara så smart! Tack för ideen 🙂