djur & natur

Att hjälpa småfåglarna med mat under vintern

 

När temperaturen sjunker så otroligt mycket som den gjort i Sverige den senaste veckan så tänker jag mycket på alla djuren som behöver vara utomhus och kämpa för att överleva kylan. Själv fryser jag ju häcken av mig bara jag går ut och hämtar posten. Jag gillar att hjälpa de små fåglarna på det sätt jag kan genom att bjuda på mat. I gengäld får jag en väldigt fint skådespel att kolla på genom kontorsfönstret. Det är väldigt rogivande att kolla på de och försöka lära sig lite om vilka arter det är som besöker mig.

Detta år har jag haft lite annorlunda fågelmat i form av energikakor, fyllda kokosnötter, torkade mjölmaskar och fettpiller och märkte direkt att det lockade andra arter än vad jag varit van vid tidigare år när jag bara bjudit på sådana där vanliga fröblandningar och talgbollar. Jättekul att se. Genom att kolla på deras näbb kan man avgöra vilken typ av mat som just den fågeln föredrar. Fåglar med smala näbbar är insektsätare och de med kraftigare näbbar är bra på att knäcka hårda fröskal. Många fåglar äter dock lite av varje, det viktiga är att de får i sig mycket energi i form av feta fröer och nötter, i synnerhet om det är riktigt kallt.

Ibland kan man ta mat från sitt eget kök och det går bra men tänk på att inte ge dem mat innehållande mycket salt och självklart ska man inte ge dem mögligt bröd, det kan göra dem sjuka och döende.

mata-faglar-vintern-2

 

Vilken fågel gillar vad?

Hampfrö
Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita

Solrosfrö
Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka

Havre, brödbitar
Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva

Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö
Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv

Bokollon
Bofink, bergfink, nötväcka

Ekollon
Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka

Hasselnötter
Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett

Osaltade jordnötter
De flesta mesar, nötväcka och siskor

Talg, ister, späck, kokosfett
Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes

Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär
Olika trastar, sidensvans

Listan kommer från Naturskyddsföreningen.

 

mata-faglar-vintern-3

 

Ett vanligt förekommande påstående jag hört i större delen av mitt liv är att om en väl börjat mata fåglarna så måste en fortsätta mata dem hela vintern för att de inte skall dö. Men för några år sedan lärde jag mig att så inte är fallet, småfåglarna är flexibla och smarta och letar upp en ny plats att äta middag på om du inte längre har något att erbjuda. Det känns ändå skönt att veta om maten råkar ta slut.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Pia 8 januari, 2016 at 11:18

  Japp, så är det. Inget djur är så korkat att dom håller sig kvar vid matstationer som inte fylls på. Dom söker sig nya ställen att hitta mat på istället. Ren överlevnadsteknik, helt enkelt. Den där skrönan gjorde bara att människor fick dåligt samvete och inte matade alls, t.ex vid sommarstället. Så dumt!

  Mitt x jagar vildsvin och spikar varje vinter upp vildsvinsskinnen på träd till fåglarnas förtjusning. Det är mycket fett där 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 13 januari, 2016 at 10:09

   Nej, så är det. Men det känns bra i hjärtat att underlätta för dem i kylan genom att låta dem få mat hela tiden. 🙂

 • Reply Alexandra 8 januari, 2016 at 13:18

  Första vintern med egen trädgård och självklart var vi tvungna att ha buffé för fåglarna 🙂 Älskar att sitta i köksfönstret med kikaren och titta vilka som hälsar på. Har till och med lyxat till det med ekologiska nötter och frön från Slåttergubben och det känns bra att veta att de får äta giftfritt odlad mat.

  Hade velat göra egna talgbollar också (Gröna Gårdar har riktigt bra pris på talg från eko-kossor), men tyvärr finns ingen plats i vår lilla halvfrys att förvara dem innan de hängs ut. Får hålla ögonen öppna efter en bättre begagnad frysbox.

  Trevlig helg // Alexandra

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 13 januari, 2016 at 10:12

   Ja, det är klart du ska bjuda på buffé, det är verkligen ett skådespel att bara sitta och titta på hur de flyger fram och tillbaka mellan träden och fågelbordet. 🙂
   Jag önskar dig en fin dag!

 • Reply Anna María 8 januari, 2016 at 14:34

  Det är verkligen fridfyllt att sitta och titta på småfåglar som äter. I huset jag växte upp hade vi alltid mat och massa fåglar som kom och åt av. Nästan som husdjur fast de lever i det fria.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 13 januari, 2016 at 10:16

   Ja, det är riktigt rofyllt att bara sitta och studera dem och försöka luska ut vad det är för sorters fåglar. Och det bästa av allt är att de faktiskt lever i det fria. 🙂
   Jag önskar dig en fin dag!

 • Reply - M A R I A E L I S A B E T H - MILLIONWISHES.SE - 10 januari, 2016 at 21:28

  SÅ mysigt med småfåglar! Har satt ut mat jag också, men de verkar inte ha hittat sig dit än tyvärr. Har knappt sett några fåglar alls sen början av vintern.. Blev så glad då jag hörde och såg några på skogspromenaden för någon vecka sen, då vet man att de finns i närheten iallafall.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 13 januari, 2016 at 10:18

   Ibland tar det ett tag för dem att hitta dit. Och ibland kan det helt enkelt vara så att maten inte faller dem i smaken. Jag ställde ut några burkar med sylt som jag tänkte att de skulle gilla. Inte en enda var intresserad av den där sylten.
   Här kan det ibland gå dagar utan att det är någon här och vissa dagar är det fullproppat. Det är bara att vänta. 🙂

 • Reply Sandra 11 januari, 2016 at 07:34

  Så mysigt inlägg! Önskar att vi hade ett bra ställe utanför fönstret att hänga upp maten på så att man kan få spana på de små liven. Men vår hänger vid det andra huset på vår gård så jag missar all aktivitet 😉

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 13 januari, 2016 at 10:20

   Vilken miss! Men det är fint att ni ändå bjuder på mat trots att ni inte får njuta av skådespelet. 🙂
   Jag önskar dig en härlig dag!

 • Reply Cajsa Lovehav - Gröna Moment 14 januari, 2016 at 09:32

  Vilket fint inlägg Sofia, så fina bilder, som alltid 🙂 Jag gör mina egna talgbollar (utan talg) till småfåglarna- det är ett ganska trevligt pyssel också!

  🙂

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.