odling

I väntan på damerna

 

Som grönsaksodlare får man inta många roller; inte bara den som vattnar, ansar och skördar. Man får även i vissa fall agera äktenskapsmäklare … Ja, så är det faktiskt. När det gäller squash som inte pollinerar sig själv får man göra det åt dem. Just nu blommar det bara hanblommor (de som sitter på stjälk). Honblommorna (de som sitter på den lilla squashen) lyser ännu med sin frånvaro. I väntan på att damerna behagar att blomma får jag spara på de manliga blommornas pollen att sedan pollinera honblommorna med, annars kommer det aldrig att bli några squash, de kommer att skrumpna ihop och dö. Och det vill vi ju inte, så här bedriver jag värsta koppleriverksamheten – mellan han- och honblommor alltså.

Med en tops plockar jag pollen från hanblommorna.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Pia Gustafsson 11 juni, 2012 at 05:40

  Mycket pyssel i trädgården minsann. Vackra gula blommor är det ändå trots att de är manliga.. Kram Pia

 • Reply Vitsippan 11 juni, 2012 at 05:50

  Hej Sofia !

  Nu har jag lärt mig något nytt.
  Det året jag satte Physalis höll jag på som Du.
  Första tiden hade jag den inne.Det var då som jag pollenerade.Jag tog en liten akvarellpensel.
  Måste man göra så med jordgubbsblommorna med.

  Ha` en fin Måndag.

  Kram Mi

 • Reply MammaElva 11 juni, 2012 at 06:23

  Hihi, ojdå! Det går hett till i Hildas Hem 😉
  Ha en fin dag!

 • Reply Helena, Craft and Creativity 11 juni, 2012 at 06:31

  Jag grämde mig så för att jag glömde pollinera mitt persikoträd i år (har ett i växhuset som vi ärvt av de tidigare ägarna) men igår upptäckte jag åtminstone fyra persikor på tillväxt, stora som vindruvor. Tydligen har naturen fixat det där själv i år. Lycka!

 • Reply Victoria - Elvira Spekulerar 11 juni, 2012 at 07:00

  Bra att du tar ansvar över växternas fortplantning Sofia 🙂 .

  Kram Victoria

 • Reply Marianne 11 juni, 2012 at 07:34

  Aha, sköter ingen insekt alls det på squash, måste man alltid agera själv?
  Nu blev jag nervös, då blir det säkert något gjort åt fel håll, pollinerar väl i helt fel ordning eller nåt;) Tur det inte är några blommor än!
  Ha en härlig måndag!
  Kram Marianne

  • Reply hildashem.se 11 juni, 2012 at 07:40

   Jodå, insekterna kan sköta det men då vill det till att hanblommorna och honblommorna blommar samtidigt annars går det inte. Blommorna har också en ganska så kort livslängd så det vill till att några insekter passerar precis då och först besöker hanblomman och sedan honblomman … chansen för att det ska inträffa är ju dessvärre ganska så liten.

   Fin måndag till dig också!
   Kram Sofia

 • Reply fru Aadalen 11 juni, 2012 at 07:37

  Det her hade jag ingen aning om, det kan förklara ett och annat om min squash som jag forsökte odla förra året. Det blev ingenting alls. Va duktig du är!:)

  • Reply hildashem.se 11 juni, 2012 at 07:41

   Så var det för mig det första året jag odlade squash också, de blev bara några cm stora och sedan skrumpnade de. Jättetrist! Men så började jag pollinera dem och då fick jag jättestora och fina squash.
   Lycka till!

 • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 11 juni, 2012 at 08:21

  Ha, ha härligt! Och tack för infon! Har hört det där om han- och honsquasch tidigare men kom inte riktigt ihåg hur det förhöll sig… Ska bli spännande att se din skörd sedan! Kram

 • Reply creando 11 juni, 2012 at 10:53

  Squashuppfödning! Fantastiskt roligt! Hade jag aldrig hört talas om tidigare. Att man måste avla fram squashen alltså 🙂 🙂

  Kramar Kicki

 • Reply Life's Silverlining and I 11 juni, 2012 at 11:44

  Roligt! Visste jag inte alls:) kram Nilla

 • Reply Lantligt i smultronbacken 11 juni, 2012 at 13:19

  Ja, men det är ju inte alla som får agera äktenskapsmäklare och dessutom lyckas;)

  Det är då så härligt att gå in till dig och läsa. Ofta får man sig ett leende på läpparna

  Kram Teres

 • Reply No34 11 juni, 2012 at 14:01

  Nämen, man får lära sig något nytt varje dag!!! Blir så glad av att läsa din blogg och inspirerad!! Önskar Dig en ny skön vecka!!! Kram Kate

 • Reply Carolines vardagsliv 11 juni, 2012 at 14:09

  Oj, det visste jag inte!! Vilket bra tips – då jag odlar egna squash i år 🙂 TACK!

 • Reply Lina på rumochrabalder 11 juni, 2012 at 17:23

  Du har säkert hört det förr, men jag gillar dina bilder. Massor!!!

 • Reply nymanshorna 11 juni, 2012 at 18:59

  Det har jag aldrig hör tidigare, så tack för. Inte alla som är äktenskapsrådgivare 😉

 • Reply Kavallinskan 11 juni, 2012 at 19:47

  Hade ingen aning om att man måste göra så. Kul att lära sig något nytt 🙂
  kram

 • Reply hemmaikroken 11 juni, 2012 at 19:53

  Oj oj oj inte visste jag att det var så krångligt!

  Kram Helena

 • Reply Anette Ryan 12 juni, 2012 at 05:52

  Hej Äktenskapsmäklerskan!
  Jag kände till att det var på det sättet men har inte tänkt så mycket mer på det. Men nu när jag läser vad du skriver så inser jag varför det vissa år inte blivit någon zucchini och andra år har vi haft monsterzucchinisar.
  Men menar du att du sparar pollen från hannen? Hur sprara du ddem då? Jag ätnker att det kan vara bra att veta om det händer mig nästa säsong.
  Tänk så många skoj yrken det finns som man inte känner till! 😉
  Kram Anette 🙂

  • Reply hildashem.se 12 juni, 2012 at 06:28

   De första åren när jag odlade så kunde jag inte förstå varför de bara skrumpnade ihop … men så började jag med detta och plötsligt får jag stora och fina squash 🙂

   Jag tar pollen på en tops som jag sedan sparar i en plastpåse och tar fram när honorna blommar och pollinerar. Det funkar utmärkt. 🙂

   Kram Sofia

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.