mina funderingar

Idag varar inget längre för evigt

 

Förr i tiden – eller vi behöver nog egentligen inte gå så långt tillbaka i tiden – så var inredningen liksom konstant. Om jag ska generalisera, så möblerades bostaden när man flyttade in och sedan såg den ut så för alltid eftersom den fyllde sin funktion. Köpte man en soffa så köpte man liksom den på livstid, den fick stå på samma plats i alla år tills den slets ut eller föll ihop. Möblerna och sakerna som man hade i sitt hem hade ett stort värde. De var inga slit- och slängprodukter som byttes ut för att man tröttnade på dem. Jag tror inte ens att man tänkte i sådana termer. Möbleringen fyllde ett syfte i och med att den var praktisk och förhoppningsvis också fin.

Idag så byter man inredning med årstiderna. Soffor, byråer, krukor, tavlor, porslin och matbord byts ut på löpande band. Kanske för att de har fel form, fel färg, fel mönster eller helt enkelt bara inte känns rätt för innehavaren. I sämsta fall hamnar de på soptippen. I bästa fall hamnar de i en annons på Blocket eller skänks till loppisar.

Jag byter också mycket – så jag ska inget säga. Men jag har börjat tänka mycket på det här och vill ta avstånd från allt slit och släng så gott jag kan. I källaren har jag en stor hylla där jag ställer grejer som jag tillfälligt tröttnat på. Då och då kikar jag i den där hyllan igen och inser att det ju är jättefina grejer som jag ställt undan och så åker de upp igen och något annat hamnar på hyllan för att gå samma väg till mötes. Jag har alltså mitt eget lilla kretslopp i källaren.

Inredning, som förr var av mer praktisk karaktär, är idag var mans intresse. Hur gick det till?! Hur ser du på detta?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply Yosofine 13 juli, 2011 at 07:55

  Ett galet ha-begär i takt med mer pengar skulle jag tro.. Härligt att handla, det kommer jag inte undan, men allra helst på loppis!

  Kramar

 • Reply Åsa 13 juli, 2011 at 08:00

  Hej Sofia, härlig blogg med kloka tankar. Jag har också tänkt på vad inredning egentligen är? Funktionell, design, personlig… Jag tror utbud och efterfrågan har ett stort värde i varför vi byter våra saker oftare nu än förr.

  Vi bor i ett rött hus med vita knutar i Leksand och förra veckan hade vi en loppis själva för att göra oss av med en massa överblivna saker som hamnat på en hylla i garaget. Då pratade vi om att det har t o m gått så långt att det blivit konkurrens bland loppisarna om kunder. Dessutom är kunden du och jag som är på jakt efter fynd man kan byta ut med eller lägga till…

  Jag tror att det är ett evigt moment 22 med en blandning av media, pengar, status, begär, känslor… Ja jag ska dricka ur kaffet nu och åka en sväng på loppis tror jag 😉
  Ha en bra dag!

 • Reply Anonym 13 juli, 2011 at 08:27

  Å jag som blev så rädd när jag såg titeln- inget varar för evigt. Jag trodde att du skulle skriva att du skulle lägga ner din blogg. Det tog en lång stund innan jag kunde se inlägget och vad du skrivit så jag väntade med fasa! Men HU så glad jag blev när jag kunde läsa att det inte var det du skrev.:))

  Ibland har lättnad en stor funktion.

  enkla nettan som är stammis på din blogg

 • Reply Anonym 13 juli, 2011 at 08:34

  Jag försöker tänka på att bara köpa sånt jag verkligen tycker om, sedan har jag det i en evighet eller till det går sönder. Så det blir att jag har min egen inredningsstil. Har dock varit intresserad av inredning sedan i snart 30 år. Visst byter jag ut saker också, men inte i så stor omfattning. Är lite miljönisse. Huset är en stor samling av ärvda, loppis och auktionsfynd och en och annan ny sak. Gillar din blogg skarpt :)/Annica

 • Reply Kamilla 13 juli, 2011 at 08:59

  Ja man kan tänka sig tokig på all köphysteri. Därför känns det extra bra att fynda på loppis och auktion där man återanvänder istället för att köpa nytt.

  Ha en fin dag! Kram

 • Reply Elinas inspiration 13 juli, 2011 at 10:26

  Jag håller helt med dig och det blir mycket mer personligt och charmigt i ett hem med detaljer och möbler som har en själ/en historia än det som är fabriksnytt. Jag gillar din filosofi, att ta till vara det gamla och fräsch upp och att sätta sin personliga prägel på det. Det är ju underbart om man precis som du har utrymme i sin källare att ställa undan sådant som man för tillfället inte känner för att ha framme. För visst har det hänt att man bittert ångrat något man slängt.

  Hoppas solen lyser hos dig idag!
  Kram

 • Reply Hanna 13 juli, 2011 at 12:15

  Fin bild. jag håller helt med dig i det du skriver.
  Jag tänker att tidigare runt 90-talet, då var det mycket så med kläder idag tycker jag det har blivit mycket bättre på det området med secondhand osv, så jag tror det är som en pendel som går fram och tillbaka.
  Ha en fortsatt fin dag.
  kram
  Hanna

 • Reply Anna 13 juli, 2011 at 13:30

  Så sant. Jag har aldrig ens tänkt på det sättet. Men så var det ju. Själv försöker jag hitta saker på nätet som folk skänker så mycket som möjligt, för att sen fixa om det till mitt eget med färg t ex 🙂

 • Reply Anonym 13 juli, 2011 at 13:32

  ingenting varar längre *än* för evigt 😉

 • Reply Fru Westman 13 juli, 2011 at 13:51

  Så sant som det var sagt. Mina barn brukar undra varför jag byter ut och flyttar runt saker, och det får mig att tänka efter lite.
  Och så härligt det är att komma hem till mormors gamla hus där allt är som det alltid har varit. Det ger trygghet på något vis. Tål att reflekteras över!

 • Reply Bankgatansju-Amanda 13 juli, 2011 at 15:16

  Helt klart ett smart sätt! Tänk om en annan hade så mycket plats i källaren… 🙂

 • Reply Johanna Stålros 13 juli, 2011 at 17:12

  Håller verkligen med, känns som du skriver om mina tankar…Ikea i all ära, men de håller ju inte, det är billigt men det behövs ganska ofta bytas ut, köper man en gammal möbel på auktion eller loppis så håller den, och det blir så mycket mer personligt!!!! Underbart med secondhand och att återanvända gamla saker och ge dem nytt liv….Kram Johanna

 • Reply Barnens Hjältar 13 juli, 2011 at 18:26

  Sv: Ja, jag tycker det är ganska roligt med miljötänket också. Det kanske man måste tycka för att orka hålla på? Ha en fin kväll!

 • Reply Josefin -Happy Days- Följ min fotoskola och vårt husbygge! 13 juli, 2011 at 19:31

  Jag har själv tröttnat på modern inredning och slit o släng, nu vill ja följa den nya trenden att ta till vara på gammalt och nött för att göra det ombonat och mysigt i hemmet. Jag kommer införskaffa det mest till vårt nya hem från just loppisar och blocket faktiskt, det ska bli kul att få sätta sin kreativa sida och prägel i hemmet, förvandla loppisfynd till något vackert, dekorativa och personligt. Längtar!

 • Reply Oköttsliga lustar 13 juli, 2011 at 19:39

  Sant, så sant! Då kan man ju göra som du gör, ett eget kretslopp, eller så kan man byta med sina kompisar. Fungerar med både kläder och möbler. Så kan man ju passa på att ha knytkalas också! Tack för trevlig blogg!

 • Reply Helena 13 juli, 2011 at 19:51

  Ombyte förnöjer, såväl kläder, frisyr, inredning osv. Men jag gör också så som du skriver, sparar det jag just NU inte vill ha framme för att vid senare tillfälle plocka fram igen. Även om min man blir gaaalen på allt "skit" som jag vill spara på!
  Men tänk vad pengar jag sparar på det än att köpa nytt nytt nytt hela tiden! Loppis och arvegods är bland det bästa- blandat med nytt, iallafall för min/våran del!

 • Reply Emilia 13 juli, 2011 at 19:55

  Ja hur gick det till… spännande tankar!!
  Kramkram

 • Reply Sofies Stiltje 13 juli, 2011 at 20:14

  Jag kan tycka det är lite trist att vi byter möbler titt som tätt numera. Att möbler sällan får åldras med "värdighet" i ett hem. Det är ju så charmigt med gedigna möbler som "alltid funnits där" i ett hem! Men samtidigt ska man ju omge sig med möbler man trivs med 🙂

  Superfin bild!
  Kram, Sofie

 • Reply Finurliga Fröken 13 juli, 2011 at 20:26

  Va smart med en sån hylla! Jag rensar ofta hemma och slänger mycket som jag inte vill ha. Sen kommer jag på att "den skulle passa här" eller "jag kunde ju gjort så med den…" Mycket dumt för då är de borta… Kram

 • Reply Sofia 13 juli, 2011 at 20:42

  Smart med en sådan hylla. Helt rätt tänk man måste värna om sakerna : ) det måste bli ett slut på slit och släng : / mentaliteten : ) kram Sofia

 • Reply Anette Ryan 14 juli, 2011 at 00:54

  Tankeväckande inlägg. Kan nog bara instämma med dig. Tror dock att jag själv är förhållandevis "sprasam" med att handla, ja ijämförelse med många i min omgivning. Gillar inte att inte kunna betala "kontant" vill inte lägga allt på kredit för det är ju pengar man inte har. Att ha lån på hus är väll en sak men i övrigt försöker jag hålla kredit till ett minimum. Gillar din ide med hyllan där du har sakerna för att byta ut. Önskar jag hade plats för en. Mina utbytessaker åker in i skåp och då stannar de oftast där.
  Ha en fin dag!

 • Reply STENLYCKA 14 juli, 2011 at 05:55

  Kram och allt det bästa till dig, njut av sommaren och tack för alla dina vackra blogginlägg som jag får njuta av!!
  Raina

 • Reply Vårt lilla röda hus 14 juli, 2011 at 07:30

  Precis så har det varit… jag, 40-talist, har brutit mitt ärvda mönster. För jag var tidig med att fixa till gamla saker som med färg blev som nya i mitt hem. Många höjde ögonbrynen och rynkade på näsan men jag ville inte ha det som föräldrarna utan valde att sätta min egen prägel på hemmet. Ännu är det så och min kretsloppsvind visar resans gång… fast mycket har blivit utbytt också. Och loppisar har varit min vardag ända sen sjuttiotalet.

  Må så gott och tack för dina trevliga inlägg!
  Kram Eva-Mari

 • Reply Systrarna Hjertén 14 juli, 2011 at 12:13

  Precis så gör jag också, jag har min egna lilla retur i källaren och på vinden, där jag grejerna stå ett par veckor, månader eller år och till sist får de en ny chans eller ett nytt användningsområde! Alternativt så lämnar jag gärna saker till Röda Korset och liknande så blir man av med grejerna och gör en god gärning på samma gång…känns bra för samvetet!

  mVH
  fRIDA

 • Reply Malin 14 juli, 2011 at 16:31

  Hej!
  Könner precis som du att det köps och slängs alldeles för mycket. Jag gillar loppisar och auktioner. Man får något med själ och karaktär. Sen är det inget fel på nya saker heller, jag gillar att blanda.
  Tack för otroligt rolig och givande läsning här i din blogg 🙂
  Kram Malin

 • Reply Fru W 14 juli, 2011 at 18:13

  Hej Sofia! Ville bara tala om för dig att jag nu hittat två underbara trådkrokar….hemma hos min mor, haha….ibland är det enklare än man tror.
  Ha det fint, kram Sofia

 • Reply Lizzy 14 juli, 2011 at 21:13

  sv: Jag tror nog att många önskade att de inte la sig i andras liv, men i brist på andra samtalsämnen så börjar de snacka skit. Tråkigt!

 • Reply Fiffiga Systrar 15 juli, 2011 at 05:11

  Jag håller med dig helt! Slit och släng och nytt nytt nytt! Det är ett enormt ha-begär just nu, överallt…med allt. Mat i överflöd, prylar så man inte kan stänga garderobsdörrarna, nya kläder hela tiden… Jag tror att det kommer att ändras, det kan liksom inte fortsätta på det sättet. Ha-begäret gör ju också att man måste jobba allt mer för att ha råd med allt som ska handlas och göras… Det ger mindre tid för varandra, för familjen, för vänner… Då står man där med en massa grejer men ingen tid till att använda det. Känns ju ganska onödigt när man funderar lite krasst.

  Jag älskar inredning och pyssel och mys! Jag skulle LÄTT kunna handla hur mycket som helst. Men, oftast känner jag och drömmer och tänker och planerar… Kikar i nätbutiker och fyller varukorgen… Men sedan kommer momentet där man ska sålla och då blir det oftast ingenting. Då blir det upp-piffning av det jag redan har.

  Mycket går att fixa till… nästan allt faktiskt! 😉

  Ha en toppenfredag!

  KRAM

 • Reply Fiffiga Systrar 15 juli, 2011 at 05:13

  Förresten Sofia! Härligt att vi kunde få dig sugen på att bada… Det är verkligen helt underbart där. Helst när vattnet är så varmt. Lovely!! 🙂

  Kram igen!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.