odling

Inför årets odling

Varje år har jag varit för ivrig och sått mina fröer på tok för tidigt, vilket har resulterat i långa, tunna och rangliga sticklingar. I år tänkte jag lägga band på mig och göra rätt och avvakta lite med att förkultivera mina fröer, bortsett från chili och paprika som jag snart kommer att så eftersom de ju behöver lite längre tid på sig.

Jag har dock gått igenom min frölåda och inventerat vad jag har och vad jag behöver införskaffa inför säsongen. Nu när ljuset börjar återvända så känner jag verkligen suget efter att få sätta igång igen. Dock inser jag nu när jag ser min långa lista att jag nog behöver ett land till, för att få plats med allt.

Att så 2014:
Broccoli
Basilika
Tomater
Rödbetor
Palsternacka
Morötter
Bondbönor
Brytsockerärtor
Physalis
Mangold
Chili
Paprika
Purjolök
Gurka
Squash
Kålrot
Meloner
Senapskål
Spenat
Sallad
Timjan

Brukar du odla någon annan god grönsak som du kan rekommendera? Eller kanske har du allmänna odlingstips? Det är alltid kul att testa nytt och höra andras odlingstankar.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

35 Comments

 • Reply Anonym 24 januari, 2014 at 07:28

  Hej! Du har säkert bara glömt skriva rädisor…. 🙂 Yvonne

  • Reply hildashem.se 24 januari, 2014 at 07:51

   Nej, det har jag faktiskt inte glömt. Har inte tänkt på det. Tack för tipset 🙂

 • Reply Anna Svensson 24 januari, 2014 at 07:54

  Jag skulle med vilja odla. Drömmer om att bli lite mer självförsörjande.
  Leva mer på mindre liksom…
  Ha en skön fredag
  //bara anna

  • Reply hildashem.se 24 januari, 2014 at 07:59

   På sommarhalvåret och en bit in på hösten behöver vi inte handla mycket grönsaker, trots att det är just på grönsaker vi lever här hemma. Det är underbart!
   En skön fredag till dig också! 🙂

 • Reply Linda 24 januari, 2014 at 08:22

  Förra året fick vi så stor och fin skörd av rödbetor så detta år tänkte jag variera med polkabetor. Att göra både polkabetor och vanliga rödbetor i ugnen med havssalt och olja är bättre än vilket godis som helst! Och gärna gulbetor också, men jag har inte hittat frön till dessa än.
  / Linda

  • Reply hildashem.se 24 januari, 2014 at 08:28

   Just det, polkabetor sådde jag förra året, det hade jag glömt av. De är så vackra när man skär upp dem, och väldigt goda. Gulbetor är jag också sugen på, ska hålla utkik efter sådana frön. Att göra betor i ugn är verkligen underbart gott. 🙂

 • Reply HojnaSandra 24 januari, 2014 at 09:11

  Jag gjorde ett försök med Kronärtskocka under förra säsongen. Och sparris har jag varit sugen på att odla i flera år nu men tänker alltid "Det är så tråkigt när man måste vänta i ytterligare ett år innan man kan skörda". Hade jag satt fröna direkt så hade jag ju kunnat skörda vid det här laget! 🙂
  Jag odlar även Trädgårdsportlak som sägs innehålla mycket Omega 3 tror jag det var. Prova även odla Majs i en större hink om du har möjlighet!

  • Reply hildashem.se 27 januari, 2014 at 08:27

   Haha, jag förstår precis vad du menar med det där att man måste vänta en extra säsong. Jag tänker alltid likadant. Trädgårdsportlak, har jag aldrig hört talas om. Måste googla på det 🙂

 • Reply Fru Vallmo 24 januari, 2014 at 10:03

  Växthuset ska byta plats iår och jag ska odla massor av tomater och gurkar där! Jag är alltid för sent här upp i Västernorrland med att börja odla så nu fick jag veta att man kan börja från Karl till Maria.
  Sen ska jag prova i pallkragar lite fänkål, rucola och massor andra plocksallader

 • Reply Anonym 24 januari, 2014 at 10:43

  Vi brukar odla, men inte så mycket. Vi har ingen bra jord. Och sedan äter rådjuren ibland upp det vi odlar 🙁

  I år blir det sockerärtor, dill, persilja (finns kvar från förra året, får se hur det går), blandad sallad, gröna bönor.

  Morötter och liknande funkar inte hos oss.

  Jordärtskockor har jag i en egen odlingslåda som kommer tillbaka år efter år.

  Gulbetor finns hos Runåbergsfröer. Där brukar jag köpa alla (nästan) mina fröer.

  • Reply hildashem.se 27 januari, 2014 at 08:30

   Tack för tipset om var man hittar gulbetor, jag är nyfiken på att testa det 🙂

   Trist när det man odlar inte får vara ifred, jag har mycket rådjur här men de har aldrig rört mina grönsaker … värre är det med sniglarna … grrr!

 • Reply Kia 24 januari, 2014 at 11:59

  Jag vill också sätta igång men tror nog det är lite tidigt. Har sagt till mig själv att januari får åtminstone ta slut först!!
  Sparris ska du sätta. Vi köpte färdiga plantor förra året och då spar man in ett år så nu i sommar ska vi få smaka vår egna sparris. Hoppas verkligen de var värda att vänta på.

  Ha en toppen dag!
  Kram Kia

  • Reply hildashem.se 27 januari, 2014 at 08:31

   Sparris är jag väldigt nyfiken på att testa. Tack för tipset om att köpa färdiga plantor, det ska jag hålla utkik efter 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Miriam Stribeck 24 januari, 2014 at 12:08

  Ringblommor! Ätbart och vackert 😉

  • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 08:28

   Ja, just det. Det ska jag nog så i år. Jag behöver även blommor som drar till sig insekter och som i sin tur hjälper mig med pollineringen av mina grönsaker 🙂

 • Reply Anna 24 januari, 2014 at 12:47

  Portlak ska vi odla, och gojibär. 🙂 Portlak är nyttig sallad. Jag vill även tipsa om yoga, på tal om fritidsaktiviteter. Det och meditation är underbart!

  En annan fråga, vi ska renovera vårt badrum och bygga ett till. Jag undrar om du vill visa era badrum, ditt hus är precis i våran stil! Jag har inte hittat något jag gillar på nätet, miljöaspekten är också viktig för oss. Så giftfritt som möjligt. 🙂

  • Reply hildashem.se 27 januari, 2014 at 08:34

   Gojibär kan man ju odla, har jag inte ens tänkt på. Det ska jag kolla upp 🙂

   Badrum … hmm, vårt badrum är inte mycket att visa upp. Det står på listan över rum att fixa i framtiden. Men det är just det där med att renovera inte är särskilt "miljövänligt" som hejdar mig.

 • Reply Birgitta Jonsson 24 januari, 2014 at 17:14

  Jag brukar alltid odla Potatis samt massa goda örter.
  Har en vännina som brukar odla Luftlök.
  Sedan vet jag att hemma odlad sparris som tar ett tag är väldigt värt att vänta på.

  • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 08:23

   Ja … hemodlad sparris känns som något jag vill testa 🙂

 • Reply Anette Ryan 25 januari, 2014 at 01:14

  Vilken härligt lång lista. Själv har jag och mannen kortat ner vår redan lilla lista. Dels har vi inte så stort utrymme men också att en del saker ger liksom inte tillräcklig "utdelning" om du förstår. Så vi satsar på tomater till största del då det är så enormt stor skillnad på egenodlade tomater och köpetomater. Annars har vi lite gurka, räddisor, olika sallad, sockerärtor och kryddor.
  Kram Anette

  • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 08:24

   Det finns inga köpetomater i världen, som går upp emot hemodlade 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Ett Eko 25 januari, 2014 at 14:56

  Persiljerot ska vi odla i år. Har haft det innan och nu är det dags igen. Rot som en palsternacka ungefär med lite persiljesmak, och blasten använder man som bladpersilja. Jag gillar när man kan nyttja en växt på fler sätt!

  • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 08:22

   Persiljerot blev jag väldigt nyfiken på. Jag älskar rotsaker. Perfekt också när man kan använda hela grönsaken 🙂

 • Reply Hanna 25 januari, 2014 at 19:36

  Visst är det roligt att planera inför sommar planteringen
  Hanna

 • Reply livetidb 26 januari, 2014 at 13:34

  Vi ska testa odla knölvial i år. Ska tydligen vara både god och vacker. Dessutom luktar den gott och är flerårig. Om allt det stämmer är den definitivt en vinnare i vår bok 🙂
  Jordärtskockor är också en favorit.

  • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:31

   Vad spännande det låter med knölvial, har aldrig hört talas om. Måste kolla upp detta 🙂
   Jordärtskockor vill jag också testa.

 • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 26 januari, 2014 at 15:40

  Härligt – jag längtar också nu! Jag har inte så mycket plats (eller tid) så det blir rädisor, sockerärtor, bönor (ska prova ngn spännande sort i år…), lite rödbetor och så är jag väldigt sugen på att prova svartkål eller palmkål i år.

  Kram på dig

  • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:36

   Det gäller att prioritera rätt när man ska få plats med allt 🙂
   Svartkål eller palmkål känner jag inta alls till. Måste googla 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Dagar av lycka 26 januari, 2014 at 17:13

  Underbart att se fram mot!

  Kram Anna

 • Reply Johanna | Tillvaron.se 26 januari, 2014 at 22:42

  Nu blev jag sugen på att ha ett land själv. Men jag får glatt vänta till dagen jag har en trädgård att ha det i. Lycka till med att hålla band på dig OCH med odlingarna såklart 🙂

  • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:03

   Tack! Fram till att du får en egen trädgård kan du ju planera vad du ska göra, så att du är väl förberedd 😉

 • Reply susanne 30 januari, 2014 at 05:42

  Här odlas rödbetor, rödbetor och…rödbetor! Och lite dill. Och en och annan liten körsbärstomat mot väggen, men de hinner inte alltid bli klara en sommar…Annars mest blommor. /Susanne

  • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:02

   Rödbetor är ju så gott, så du gör helt rätt val tycker jag 🙂

 • Reply Anonym 1 februari, 2014 at 12:34

  Åh jag vill också odla. Förhoppningsvis bli jag med trädgård till sommaren. Så får se vad som hinns med denna säsongen. Men sen så ska det odlas så det står härliga till. Jag har försökt hitta något att läsa om hur man på bästa sätt ska förvara det man odlar. Framför allt sådana grödor som går att förvara över hösten och vintern. Om du kan nått om det skulle ett sådant inlägg vara uppskattat. Eller om du har nått tips på var jag kan läsa om det. /Linn

  • Reply hildashem.se 4 februari, 2014 at 07:35

   Hej Linn! Vad kul, håller tummarna för att det blir en trädgård för dig till sommaren. Jag ska erkänna att jag inte kan så mycket om förvaring, men känner att jag gärna vill lära mig mer om det. Säsongen blir ju så begränsad annars. Det jag gör för att förvara är att jag sparar rotfrukterna (palsternackor, rödbetor, morötter, kålrötter) ute i landet långt in på vintern och skördar efter hand. Många sorter klarar sig fint i jorden även när det blir vinter, men det är viktigt att du använder dem direkt när du skördat dem, annars blir de mjuka. Dill, persilja, äppelbitar och purjolök fryser jag in hackat och klart och använder när jag ska ha det. Jättesmidigt! Lycka till! 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.