djur & natur

Jakten på det gröna skenet

 

Det senaste halvåret har jag varit i det närmaste besatt av att vilja uppleva något jag aldrig fått chansen att göra; nämligen norrsken. Det är inte särskilt ofta som det tar sig ner till mina sydliga breddgrader, men ibland händer det och då gäller det att vara beredd. Nästintill varje dag har jag hållit koll på norrskensprognoserna och utsikten för mina sällsynta chanser. Utan någon framgång.

Men så plötsligt, dagen innan nyårsafton, spåddes en finfin prognos med hög sannolikhet för vårt geografiska område. Jag satte kameran på laddning och höll koll på molnmassan som låg tjock hela dagen. Så tråkigt att molnen skulle vara det stod mellan mig och norrskenslyckan när väl chansen skulle infinna sig. Framåt kvällen så började molntäcket skingra sig och stjärnor började klarna upp på himlen, hoppets låga inom mig blev allt starkare så vi packade ihop en picknick med mackor, varmt te och en kaka, vi klädde på oss varma kläder med kamerastativet under armen och gav oss ut på norrskensjakt.

Rapporterna om det gröna ljuset, från hela landet i det norrskensforum jag håller koll på dröjde och många verkade hålla andan i väntan på att det skulle komma. Väl ute var det en isande kyla med rätt hårda vindar, så det var ingen njutning vädermässigt, men spänningen höll mig varm.

Vi styrde kosan mot Gräfsnäs slottsruin som ligger ett par dussin stenkast hemifrån och jag tänkte att det vore en fin miljö för att skåda norrskenet på. Efter att ha gått runt och lönlöst tittat upp mot skyn så hittade vi en skyddad plats från vinden där vi satte oss på medhavda filtar och intog mackor och ryckande varmt te. Trots att det gröna efterlängtade skenet uteblev – för oss och större delen av landet – så blev det ändå en mysig kväll med några bilder med skönt ljus – även om det inte var ”rätt ljus”. Men jag ger inte upp. En dag ska jag fånga det!

 

gräfsnäs-2

gräfsnäs-3

 

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Sandra 3 januari, 2016 at 06:40

  Just norrsken är verkligen en av mina egna drömmar också. Kommer vara så lycklig den dagen jag får skåda ett 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 3 januari, 2016 at 09:22

   Ja, och ju längre man får vänta – desto bättre blir det förhoppningsvis. Det är i alla fall vad sådana som du och jag, som får vänta, måste intala oss. 🙂

 • Reply Clara Edvinsson 3 januari, 2016 at 22:34

  Åh jag drömmer också om att en dag få se äkta norrsken!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.