Livet

Katastrofmorgonen som uteblev

 

I morse när jag vaknade och skulle börja jobba så insåg jag att internet var borta. Det var stendött av ett större fel i området. Och jag som är rätt beroende av internet i mitt jobb blev förvånande nog inte alls stressad. Det här har hänt flera gånger tidigare under åren jag jobbat hemma. Jag har då ansett att det varit en smärre katastrof och det har gjort mig skitstressad och irriterad, trots att det varit en situation jag själv inte alls kunnat påverka. Nu är det inte längre så. Jag har ändrat inställning.

För ärlig talat, vilken katastrof är det egentligen att jag inte svarar på mina mejl direkt? Eller att jag inte kan skriva ut etiketter för att skicka mina försändelser idag? Jag kan ju lika gärna svara på mejlen några timmar senare eller skicka mina försändelser imorgon istället. Det är ju inte hela världen när allt kommer omkring. Det var tvärtom ganska skönt. Jag kunde inget göra och satte mig istället under en filt i fåtöljen och läste en bok i ett par timmar.

Jag övar på att läsa böcker igen. Har inte kunnat göra det alls under många år på grund av att min hjärna varit så stressad. Det är fortfarande inte enkelt att hålla fokus på att bara läsa, men jag tänker att övning ger färdighet. Ofta när jag läser glider tankarna iväg till att fundera över om det kommit några mejl eller andra grejer jag behöver fixa. Nu när jag inte hade någon möjlighet alls att kolla mejlen. Så var det mycket enklare att hålla fokus på bladsidorna i boken.

Vad har jag lärt mig av detta? Att jag har ett beteende som jag inte vill ha. Jag vill kunna släppa det helt och hållet och kunna fokusera på lågstimulerande aktiviteter såsom läsning, istället för de korta kickar som stunderna på internet ger. Hur ska jag göra det? Jag får helt enkelt öva mer. Hjärnan förändras varje dag och det man tränar blir man bättre på. Det finns stigar i hjärnan som liksom ”växer igen” likt stigar i skogen som ingen går på. Genom att börja trampa på de där svårtillgängliga stigarna igen så blir de lättare och lättare att gå på. Och jag ska se till att trampa på så att det åter blir fina stigar. Trots att internet nu funkar igen.

Har du några ”stigar” som du behöver trampa upp på nytt?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Mia Bergvall 28 mars, 2017 at 13:26

  Åh jag skulle verkligen behöva träna på det också! Som du säger går ju inte världen under av att man gör ingenting ett tag!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 mars, 2017 at 15:03

   Precis. Ibland måste man sätta lite perspektiv på saker och ting. Jag fick ju en superhärlig morgon. 🙂

 • Reply Anna 28 mars, 2017 at 19:15

  Stickning och virkning fungerar också bra som avkoppling. Repetitioner och ett visst fokus, samtidigt som man kan prata, lyssna på radio/bok eller för all del slötitta på tv.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 30 mars, 2017 at 18:15

   Jag kan absolut tänka mig det. Jag gillar verkligen tanken på att sticka eller virka, och jag har testat men insåg att det inte var min grej. Men det verkar vara en härlig avkoppling. 🙂

 • Reply Pia 29 mars, 2017 at 08:37

  Bra och tänkvärt det du skrivit! Allt man gör vid alla skärmar stimulerar väl hjärnan och det hjälper oss ju inte direkt med all stress vi redan upplever… har också lite svårt och koncentrera mig när jag läser.. men gör ju det ändå, om inte annat så ialla fall kortare stunder varje dag.
  Stiger jag försöker trampa upp är nog att inte oroa mig så mycket och att tänka positivt, speciellt tankar om mig själv!
  Skönt att reagera som du gjorde på inget internet! 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 30 mars, 2017 at 18:17

   Tack! Ja, det är väldigt stimulerande att sitta framför datorn. Men ibland behöver ju hjärnan vila för att sortera alla intryck. Bra stigar du försöker trampa upp. Heja dig och lycka till!
   Kram Sofia

 • Reply Elna 29 mars, 2017 at 11:06

  Jag läste att Rania satt timer på sitt modem och är faktiskt lite sugen att göra det samma. Och det där med att inte kunna läsa böcker, åh vad jag känner igen det – jag kan liksom inte hålla koncentrationen längre, kanske är det för att hjärnan är som du skriver; för stressad. Jag behöver trampa bokstigen och jag behöver lära mig att det är okej att ha stökigt hemma utan att stressa upp mig över det! 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 30 mars, 2017 at 18:19

   Ja, det där är nog en bra grej. Det är märkligt att man ska behöva ta till sådana metoder närman är vuxen. Men jag tror att det är precis vad som behövs ibland för att få bukt med vissa saker.
   Haha, den där stökighetsstigen skulle min man också behöva träna på. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply skogstrollet 29 mars, 2017 at 11:26

  Mycket klokt skrivet. Jag har också tyckt detsamma, att med en bra bok att läsa har jag den största avkoppling jag kan ge sig själv men det har ändrats. Numera går det inte lika lätt att fokusera på läsning och det gör mig frustrerad. Men jag har hittat en medelväg. Jag lyssnar på ljudböcker och det ger mig lite av samma känsla och sedan gör jag som du, tränar på att öppna läsådran igen.

  En trevlig blogg har du och hit kommer jag att återvända, för att läsa mer.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 30 mars, 2017 at 18:21

   Tack! Ja, ljudböcker är bra grejer. Dels för att det funkar att ”läsa” på det sättet, och dels för att jag kan göra något annat under tiden. Samtidigt tänker jag att det kanske är just det jag borde träna på – alltså att bara göra en sak i taget. Det är svårt tycker jag.
   Kul att du gillar bloggen, du är varmt välkommen hit! 🙂

 • Reply Sofia 30 mars, 2017 at 09:36

  Oh shit inget internet är inte sa eneklt. Vi har typ hela varat hus uppkopplat, lampor och allt sa om vi far ström avbrott blir det bade kallt och svart. hur som helst, njut av dagen! Kram från Zurich //Sofia ( http://www.sofiacm.com )

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 30 mars, 2017 at 18:26

   Oj, då funkar ju verkligen ingenting när internet försvinner hos er. Här var det ju bara … ja internet som försvann. Och det var faktiskt inte hela världen.
   En fortsatt fin vecka till dig!
   Kram Sofia

 • Reply Wilda 30 mars, 2017 at 10:32

  Jag har samma stig. Jag har utmanat den ett tag nu med studier och läsning och jag märker att det händer saker. En annan stig är min träning, att gå ut och gå så att kroppen långsamt orkar lite mer och till slut kanske kan springa till och med. Så bra reflektion!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 30 mars, 2017 at 18:29

   Ja, det händer faktiskt saker när man över och över. Det gäller att ha tålamod bara …
   Träningsstigen behöver jag också trampa upp igen. Jag började i förrgår, jag och Mattias stack ut i skogen och gjorde intervaller. Jag trodde bokstavligen att jag skulle kräkas och dö emellanåt. Det innebär att det var välbehövligt. Och jag mådde jättebra efteråt. Men huh, vilken jobbig stig det är att trampa upp. Lycka till med din upptrampning!
   Kram Sofia

 • Reply Rania {Rowan Tree} 1 april, 2017 at 20:17

  Jag övar också på att läsa igen, precis som du tappar jag fokus och tänker på en massa andra jobbrelaterade saker istället. Vi har satt en timer på internet så att det är avstängt stora delar av dagen och det är SÅ skönt!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 4 april, 2017 at 14:10

   Det är smart av er! Egentligen är det märkligt att vi som är vuxna ska behöva begränsningar. Men så är det. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.