katter

Katter och lådor

 

Vad är det med katter och lådor? Något är det. Så fort det finns en låda – eller bara något som liknar en låda så blir de som besatta och ska det krypa i. I synnerhet om det är en låda med något mjukt och skönt i, som min trälåda med tyger i pysselrummet.

Allt går ju att forska på och nu har det tydligen forskats på sambandet mellan katter och just lådor. Det forskarna kom fram till var att det bland annat handlar om kattens uråldriga konflikträdsla. En katt föredrar att springa ifrån sina problem hellre än att konfrontera dem. Motstridigt nog kan det också vara raka motsatsen eftersom katter ofta gör överraskande attacker mot sina byten, och därför kan det vara bra att ha ett gömställe före överfallet. Och det är där lådorna kommer in i bilden.

Ytterligare en orsak kan vara att katter föredrar en högre temperatur, än vad vi människor har i våra hem. Och kryper man i in i en låda så stiger ju temperaturen inne i lådan. Oavsett vad orsaken är så kunde man konstatera att katternas stressnivåer sjönk betydligt när de fick krypa in i en låda. Och ja, det ser ju onekligen mysigt ut.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Razzy 29 april, 2015 at 07:41

  Ja vad är det med katter och allt som går att krypa in i, har två stycken som hittar alla skrymslen som bara finns i huset att krypa in i. Underbara djur. Hoppas du har en bra Onsdag. Kram Eva

  • Reply hildashem.se 4 maj, 2015 at 10:27

   Ja, de är lustiga. Intressant att få ett vetenskapligt perspektiv på det också. Kram 🙂

 • Reply Sara Elvira 29 april, 2015 at 09:12

  Har också undrat på detta, fantastiskt intressant!

 • Reply Anonym 29 april, 2015 at 13:33

  Det lustiga är att jag har två katter som är totalt ointresserade av lådor. Min dotters katter var galna i lådor, och korgar för den delen, men de vi har verkar inte ens märka att de finns. Jag har försökt, för det är ju billiga leksaker, men lådorna blir ståendes utan några andra besökare än dammråttor.

  • Reply hildashem.se 4 maj, 2015 at 10:28

   Ja, det är lustigt. Men precis som vi människor kan vara olika så kan ju även katterna vara olika. 🙂

 • Reply Den där Victoria 29 april, 2015 at 14:58

  Intressant, våra katter älskar lådor och tränger gärna ner sig i minsta skokartong om det går 🙂 .

 • Reply AktivaDagar-Camilla 29 april, 2015 at 15:43

  Intressant… Minns bl.a. en gång när jag skulle flytta… Och en katt ville vara med och packa… Alla lådor skulle testas och undersökas 🙂

  • Reply hildashem.se 4 maj, 2015 at 10:30

   Ja, då var det fullt upp kan jag tro. 🙂

 • Reply Thean 30 april, 2015 at 23:23

  Mina katter älskar också lådor, och papperskassar! Och tänk hur små katter kan bli, hade en liten låda som ena katten skulle ner i. Jag tänkte det går ju aldrig, men se tillslut låg det en hoprullad katt i lådan och katten verkade trivas ypperligt:-D
  Ett tag var det en av våra katter som tyckte det var mysigt att krypa in i påslakanet. . . Kanske mysigt för den men mindre mysigt när man börjar röra på sig och får vassa klor här och där.

  • Reply hildashem.se 4 maj, 2015 at 10:30

   När de tryckt ihop sig själva och den fluffiga pälsen så är de inte så stora längre 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.