hållbart liv

Köpstopp – är det bra?

syn på tiden

 

“Owning less is great. Wanting less is better.”

För några år sedan så testade jag köpstopp. Det var inte en särskilt svår match eftersom jag i princip hade kommit över gränsen och längre inte ville ha något. Hade jag gjort det några år tidigare hade det varit betydligt tuffare. Egentligen så började det när jag sade upp mig från min anställning för att bli egen, för över 7 år sedan. Då var jag en loppisgalen och shoppingglad tjej, som gärna köpte allt som var fint och som jag trodde skulle göra mig lite gladare. När jag bestämde mig för att säga upp mig så fanns nog inte ens köpstopp i min vokabulär, men jag bestämde mig för att dra åt snaran om min plånbok eftersom jag ju inte hade en aning om hur det skulle funka rent ekonomiskt.

Så här i efterhand kan jag se att det var ett fantastiskt och livsavgörande beslut för mig. Den där åtstramningen i ekonomin gjorde mig inte bara rikare, det förändrade hela mitt tankemönster. Sakta men säkert så sjönk det in i mitt medvetande, jag vet inte exakt när det hände men plötsligt behövde jag inte aktivt motstå att köpa något. Det var helt enkelt så att jag inte längre ville ha något. Suget var borta. Jag hade lärt mig att jag inte behöver äga allt som var fint.

Nu i samband med årsskiftet har jag sett många i min omgivning i sociala medier som inför köpstopp. Jag tror att det är en jättebra ögonöppnare där man upptäcker helt nya perspektiv. Det är inte bara bra av anledningen att man faktiskt sparar rätt mycket pengar, utan för att man faktiskt spar rätt mycket tid och energi också.

Hur man genomför sitt köpstopp är såklart helt upp till en själv. Det är du som sätter dina egna regler. En del stryper allt, det gjorde inte jag.

Mina regler var att jag fick köpa:
– ätbara saker såsom fika, mat och godsaker.
– förbrukningsvaror såsom schampo, plåster och hudlotion.
– upplevelser såsom biobesök, inträde till museum eller till badhuset.

Det var ju framförallt inflödet prylar som var viktiga att strypa för min del.

Ett bra tips att ta till om det skulle kännas jobbigt och det rycker i shoppingnerven är att åka till mataffären. Där kan du handla maten som du ändå hade behövt att handla. Det kanske kan stävja ett eventuellt sug.

Vad är din tanke om köpstopp? Har du testat?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply Barbro @walkaboutsweden 3 januari, 2018 at 10:50

  Läser dina inlägg med stort intresse varje gång.
  Alltid tänkvärda.

  Tack!

 • Reply Therese 3 januari, 2018 at 13:57

  Jag tror att det är jättebra med köpstopp om man känner med sig att man shoppar för mycket. Själv köper jag bara saker när jag verkligen, verkligen behöver så jag vet inte om ett köpstopp hade gjort någon direkt skillnad för mig. Jag hade nog mest blivit stressad och fått dåligt samvete när jag behövde köpa något trots att jag vet att jag inte överkonsumerar..

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 januari, 2018 at 12:28

   Ett köpstopp är en bra grej för att förändra tankemönstret. Och behöver man inte det finns det såklart ingen anledning om man inte bara vill utmana sig själv, som jag gjorde. 🙂
   Jag önskar dig en fin dag!

 • Reply Ella 3 januari, 2018 at 14:09

  För två månader sen bestämde jag mig för att införa köpstopp. Och för snart två år sen drog jag in på shopping väldigt mycket. Men nu vill jag dels testa mig om jag klarar ett köpstopp och utmana mig själv. Och framförallt vill jag spara ännu mera pengar. Dessutom har jag fått med mig två kompisar på detta också. Så nu kan jag inte fuska.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 januari, 2018 at 12:30

   Så himla bra att du fått med kompisarna, det blir ju så mycket lättare och roligare att ha andra att prata om sin situation med. Som förstår. Och som kan peppa om det känns tungt.
   Heja er. Stort lycka till! 🙂

 • Reply Karin Härjegård 3 januari, 2018 at 22:16

  Jag hade köpstopp under 2015. När jag sedan tillät mig att börja shoppa igen så var intresset nästan helt borta. Jag är en helt annan människa idag. Köpstopp gör något med oss.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 januari, 2018 at 12:32

   Du har så rätt. Köpstopp gör verkligen något med oss. Det är en insikt som inte går att rensa bort. Och jag tycker att livet är så mycket roligare och enklare efter den insikten. 🙂

 • Reply Jenny 4 januari, 2018 at 07:28

  2017 var mitt köpstoppsår och aldrig har jag varit mer tillfreds med tillvaron och mig själv! Jag hade tidigare, rätt motsträvigt, försökt hänga med i konsumtionssvängen samtidigt som jag varken hade lust eller råd att shoppa kläder och prylar. Det har varit ett befriande år, jag har sparat massor med pengar och äntligen blivit sann mot mig själv!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 januari, 2018 at 12:33

   Så befriande det låter! Den där stressen du beskriver känns olustig och ångestframkallande. Att få vara tillfreds med sig själv är ju något av det finaste. 🙂

 • Reply Petra 4 januari, 2018 at 08:35

  Bra och tänkvärt skrivet! Tror själv på köpstopp som jag införde under 2017… höll det kanske inte alla gånger 😊…

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 januari, 2018 at 12:34

   Ibland är det inte alltid det viktigaste att hålla sig till det. Har man satt upp ”regler” så har man ändå något att göra avsteg från. Och då har det där handlandet blivit ett aktivt val – vilket är det viktigaste, tror jag. Heja dig! 🙂

 • Reply Mia Bergvall 4 januari, 2018 at 09:06

  Har inte testat nåt direkt köpstopp, främst för att jag inte konsumerar speciellt mycket. Lägger i jämförelse med många andra väldigt lite pengar på t.ex. kläder. Upplevelser däremot prioriterar jag högt. Visserligen skulle jag kunna köpa färre biobiljetter, skippa restaurangbesök (vilka inte är många de heller) men jag tycker de stunderna är viktiga för min livskvalitet. Ska jag orka plugga, jobba, blogga osv måste jag få unna mig lite 🙂 tack för ett bra inlägg! Kram!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 januari, 2018 at 12:47

   Tack! Håller med dig om att upplevelserna är viktiga. Jag upphörde aldrig med fikastunder, restaurangbesök eller biobesök under mitt köpstopp, eftersom de stunderna förgyller livet för mig. Men självklart tänkte jag aktivt på dem innan jag gjorde dem, så att de inte bara hände av slentrian. När jag började välja allt aktivt så blev det så mycket mer värt för mig, och jag kände mer tacksamhet över saker som jag tidigare kanske tagit för givet. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Jossan 4 januari, 2018 at 10:27

  Jag är en av alla som kör på köpstopp 2018! ^^ Bestämde mig strax innan nyår faktiskt att det ska vara ett av mina mål. Nu shoppar jag inte så mycket alls, för jag har inte någon superekonomi, men tänkte väl mest att har jag köpstopp kanske tankarna går att ändra med.
  Jag vill försöka göra mig av med lite saker här hemma, använda upp resurser jag redan har istället för att köpa nya. Jag vill rensa bort och skänka vidare. Och jag vill äta mindre skräpmat och snacks.

  Vad får jag köpa då? Mat givetvis, mat och allt som djuren behöver. Förbrukningsvaror som schampo tänker jag givetvis köpa. Men sen då? Jo, sånt som jag BEHÖVER. Får vi en superregning vår, då kommer jag köpa regnbyxor.
  Tänker även kolla på loppis innan jag springer i affärer, för att se om det jag behöver kan finnas där.
  Så superstrikt kommer det inte bli, men vi får väl se hur det går.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 januari, 2018 at 12:50

   Jag tycker att du tänker supersunt! Det måste liksom inte vara svart eller vitt, man sätter sina egna regler precis hur man vill. Jag tror att det du gör ändå kommer att förändra ditt tankemönster. Att låta varje inköp bli ett aktivt val och inte något som bara händer utan att man knappt tänker på det. För min del gav det mig mer tacksamhet i livet, vilket är jättefint. Stort lycka till och heja dig! 🙂

 • Reply Andrea 4 januari, 2018 at 11:46

  Känns som om jag mer eller mindre haft köpstopp ett bra tag nu. Har knappt handlat något förutom det nödvändiga(mat, m.m), och några enstaka par second hand jeans. Äter sällan ute, lagar ofta matlådor. Dock köper jag in saker till företaget, men försöker alltid se till att jag verkligen har användning för de prylarna, och att de genererar fler jobb . tex. Älskar investeringar, hehe.

  Trivs väldigt bra så, och känner att jag ändå har allt jag behöver 🙂 Sparar massa tid och energi, precis som du säger.

  God Fortsättning!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 januari, 2018 at 12:52

   Det är så fint när man inser att man ju faktiskt har allt man behöver. När allt kommer omkring så behöver man ju inte så himla mycket. Sedan kanske man VILL ha vissa saker, och det är ju en annan sak. Men saker som skänker en glädje och högre livskvalitet ska man givetvis ge sig själv – så länge det är aktiva beslut.
   Hoppas att du har en fin start på det nya året. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Helena 6 januari, 2018 at 10:51

  Jag testade för några år sedan, då när det var ”inne” kan säga att jag tyckte det var jobbigt. Gillar inte att sätta såna gränser för mig själv, att som förbjuda mig saker. Samma med att te x banta. jag går och tänker på det hela tiden och det byggs upp en massa inom mig. Nej jag inför inga stop numera men val, jag väljer att inte handla sånt jag inte behöver, väljer att inte äta sånt som är onyttigt.. osc!
  Helena.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 30 januari, 2018 at 16:49

   Att sätta stopp passar inte alla. Det passar inte mig heller. Men ibland kan det vara nyttigt att tänka tanken om ett stopp, för det kan göra att man flyttar fram sin gräns lite längre än vad man annars kanske hade gjort. Det bästa är att hitta en modell som passar en själv. 🙂

 • Reply Maribel 16 januari, 2018 at 04:41

  Vi har haft köpstopp som experiment under begränsade perioder när vi har velat öka vår sparkvot. För oss var det viljan att kunna dra ihop mer pengar som gjorde att vi slutade konsumera onödor, främst prylar. Vi upptäckte ganska snart att ju mindre vi konsumerade desto mindre kände vi sug att köpa saker, nu skulle jag vilja säga att vi nästan aldrig känner ett sånt sug. Att gå i pryl och klädaffärer känns bara konstigt och påhittat eftersom vi sällan har ett verkligt behov av något. I och med att vi nästan slutade konsumera så började vi se oss omkring hemma och vi upptäckte att vi hade så himla mycket saker hemma som vi nästan aldrig använde. Då började vi rensa ut saker och det pågår fortfarande.
  Tror absolut att köpstopp är en ögonöppnare och en jättebra grej och man vill göra något åt sin ekonomi. 🙂
  Hälsningar Maribel

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 2 februari, 2018 at 10:03

   Det gäller att hitta sitt syfte till varför man gör det. Det är så himla intressant vad som händer rent mentalt när man gör det. Jag märkte också att mitt sug försvann. Och nu känns det konstigt och väldigt avlägset att ens gå i butiker och kolla på prylar. 🙂

 • Reply Mia 17 januari, 2018 at 19:48

  Jag är lite kluven. För å ena sidan så blir jag lite mer besatt av att byta ut saker, främst plagg av sämre kvalitet. Men samtidigt så tänker jag att det är där problemet ligger att man blir besatt för att man inte får. Därav kluvenheten. Jag har kraftigt reducerat shoppingen sen nåt år tillbaka men utan att egentligen sätta ord på det. Så jag tror att det får bli min melodi, inköp får ske enbart om det är väl genomtänkt osv. Har fortfarande inte köpt något i år dock så får jag för mig att gå in i köpstoppsutmaningar så har jag fortfarande chansen 😉

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 2 februari, 2018 at 10:08

   Ja, alltså … jag är inte mycket för förbud heller. Men jag tycker att det är intressant rent mentalt att utmana sig för att förändra rutinmässiga tankemönster. Jag har inte köpstopp – men jag handlar inte, förutom om något slits ut eller går sönder. Att hindra sig från att handla i sådana lägen är att komplicera lite – och det gillar jag inte. Det bästa är att hitta sin modell och sitt sätt som funkar. 🙂

 • Reply Camilla 28 januari, 2018 at 15:34

  Jag har nog alltid haft köpstopp naturligt. Min man måste tvinga mig att köpa saker tex då jag ska köpa skor måste han ge mig ett ultimatum typ idag måste du köpa tre par skor för annars så går jag ut ur butiken utan att ha hittat något. Det tror jag beror på att jag dels har varit miljöaktivist sedan mellanstadiet på 80-talet och för jag växt upp på en plats där det var långt till affärer och ingen internetshopping var uppfunnet och vi gjorde alla saker själva hemma. Jag är mycket fascinerad av hur många köper så mycket. Jag skulle inte klara av det alls för det skulle kännas så fel för mig. Stör mig inte på hur andra gör utan kan bara inte förstå det. Intressant att höra och läsa om att många måste aktivt välja köpstopp. Att det inte är det vanliga läget utan något extremt. Hoppas alla gör det som de mår bra av bara.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 2 februari, 2018 at 10:14

   Jätteintressant att höra din berättelse. Det visar också på hur stark konsumtonsnormen är. I vissa sammanhang, när man pratar om att konsumera mindre, så drar genast någon kortet om att ”utan konsumtion stannar Sverige”. Och då förstår man att det finns mycket jobb att göra…
   Jag har tidigare varit en köpglad shoppare som inte hade tänkt, utan bara följde det mönster som jag förväntades at följa. Det var givetvis en lång process att komma dit jag är idag, men nu gör det nästan ont i mig när andra pratar om hur de ska åka till Ullared och köpa nya soffkuddar och gardiner i vårens färger. Alla får naturligtvis göra som de vill och jag dömer ingen men, precis som du, är jag fascinerad.

 • Reply Karin 9 februari, 2018 at 21:19

  Själv har jag valt en lite mjukare linje än köpstopp och bestämt att det jag behöver ska jag köpa begagnat. Att leta på Tradera i stället för att på autopilot gå till Prisjakt spar både naturresurser och pengar, och fungerar psykologiskt mycket bättre för min del.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 14 februari, 2018 at 09:26

   Det är en bra linje. Jag gör lite samma. Självklart så spar det ju mycket mer naturresurser – men jag tycker att det är uppriktigt roligt och spännande att leta efter begagnade saker som passar mina behov. Det är lite som en skattjakt. Särskilt när man letar kläder – vilket jag alltid gör på second hand – när man väl hittar något som är snyggt, i rätt modell och dessutom i min storlek så är det verkligen bingo. 🙂

 • Reply Annie 10 juni, 2018 at 15:25

  Jag tror att köpstopp är grymma att ha då och då beroende på vart man är i livet, men det allra bästa är nog om man får lära sig som ung att antalet prylar inte är viktiga. Att man inte får 22 presenter varje jul, att mamma och pappa inte gnäller över prylar eller hetsar över nyaste telefoner när man växer upp. Det är lätt att ha köpstopp när man har allt man behöver, när man har ett fast boende man trivs i som är fräscht och funktionellt, inte har barn som växer osv. Annars tror jag att köpstopp bara stressar en, om man flyttat hemifrån och inte vågar köpa de saker som man behöver för att ha ett enkelt, behagligt och fungerande vardagsliv. Om man har barn och vägrar köpa något är det ju inte föräldern som drabbas, utan barnet som riskerar att bli retat eller illa behandlat av andra barn. Ett medvetet och genomtänkt handlingssätt är långsiktigt bättre, och jag tror att köpstopp kan leda till det.

  Sedan tycker jag att man ska leva livet så mycket som möjligt. Om man älskar något och får energi av det, så ska man inte hindra sig själv från att göra det. T ex om man älskar film, så är det helt okej att lägga pengar på en riktigt bra TV med ljudsystem, sittplats och annat som gör upplevelsen av filmen bättre. Men om man inte älskar film, så behöver man inte byta TV vart femte år. Man har sina prylar tills dess att dem går sönder. Om dem går att laga så gör man det, sedan köper man en annan/en ny. Jag älskar diskussionen om böcker. Den förs främst av folk som faktiskt inte läser. Att det är fel att ha böcker hemma, att det är pretentiöst att ha böcker i bokhyllor i vardagsrummet eller ha ett rum dedikerat till böcker. För det finns ju bibliotek och läsplattor. Men om böcker nu är ett intresse, om man älskar att läsa, så är det inget konstigt med att ha böcker hemma. Böcker kan man läsa igen och igen, man kan låna ut dem, byta med varandra och diskutera dem. Upplevelsen att sitta och läsa i en bok och att sitta och läsa på en läsplatta är helt olika. Alla titlar finns inte heller som e-bok eller ljudbok. Alla har inte nära till ett bibliotek eller läser färdigt på den tid som man får låna boken under. Risken att tappa bort eller skada en lånebok är också stor. Alla bibliotek har inte alla titlar och inte alltid det man söker. Men återigen, om man verkligen inte njuter av att läsa en bok, så behöver man inte ha hyllmeter med böcker hemma. Jag stör mig på när folk dömmer andra utifrån sitt eget liv. Bara för att en person inte är en filmälskare och ser ett behov (eller skillnad på) olika TV-skärmar eller ljudsystem, har ingen annan rätt att säga att den personen är slösaktig eller dålig för miljön. Det finns andra sätt den personen kan kompensera för miljön eller konsumtionssamhället.

  Det är så vanligt i sådana här sammanhang att man dömmer varandra och bara ser vad andra köper eller äger, och dömmer ifrån det. Jag fick höra av min styvsvärmor att ”du har mer saker än vad jag har trots att jag levt ett helt liv”. Ja, men till saken hörde det då att hon rensat vid varje flytt hon gjort, medan ”mina saker” var _allt_ från en tvåa som stått i förvaring medan jag bodde utomlands, och som min mamma skickade dit utan att gå igenom, så att jag utöver mina saker fick tio kartonger av syrrans grejer samt samtliga våra gamla leksaker som mamma sparat och inte orkat då igenom (15 kartonger). Nu, när jag gått igenom, rensat och skickat tillbaka rätt sak till rätt människa, har jag plötsligt inte ”mer grejer” än henne, om det nu är en tävling. Men hon dömde mig utefter flyttlasset hon såg, utan att dessutom fundera över vad hon själv hade gjort och inte gjort.

  Min slutsats, efter detta förfärligt långa svar (det var så kul att filosofera om det här): Vi ser lätt vad andra köper eller har, utan att känna till hur dem hamnade där. Så att döma folk för att handla tror jag är helt fel väg att gå om man vill gå ifrån konsumtionssamhället. Köpstopp är nog en bra wake up-metod för många, om inte fått någon miljömedveten uppfostran. Men jag tror att vi framförallt är skyldiga våra barn omkring oss att inte visa att prylar är viktiga, att inte ge dem presenter för att visa kärlek, utan istället fokusera på upplevelserna.

  Tack för en jättefin och tankevärd blogg! <3

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 juni, 2018 at 20:56

   Alltså tack för din kommentar och WOW igen! 🙂
   Tror verkligen att synen på prylarna i ens uppväxt påverkar mycket. Och köpstopp kan nog vara bra för att medvetandegöra sina konsumtionsmönster. Men jag tror inte heller på dem i längre fas. Jag tror på aktiva val. Oavsett vilka val man gör så tycker jag att man är skyldig sig själv att göra aktiva val. Precis som du säger att om man älskar något och får energi av det så ska man ägna sig åt det. Det är också så jag ser på minimalism. En del räknar antalet prylar och ser det som någon slags tävling, men för mig handlar det om att frigöra ytan och tiden för det som VERKLIGEN betyder något för en. Men de saker som ger mig energi får ta plats – oavsett vad det är.
   Jag gillar verkligen dina resonemang och dina tankebanor. Jätteintressant. Stort tack! <3

 • Reply jeanette sandelin 2 februari, 2019 at 10:54

  Kör mitt 4:e år och trivs så gott med det 🙂

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.