odling

Låt ett äpple hjälpa till

Äpplet jobbar just nu heltid med att få tomaterna att gå från grönt till rött. Just det här äpplet har varit mycket duktig på sitt jobb.

Jag har just nu tomater i massor på mina tomatplantor. Det är härligt eftersom jag älskar tomater. Så snart de skiftar från grönt till orange så plockar jag in dem och lägger dem på fönsterbrädan för att mogna. Dock lägger jag dem inte direkt på fönsterbrädan, eftersom jag fått lära mig den hårda vägen att det blir fläckar som inte går bort … Om man vill att det ska gå lite snabbare för tomaterna att bli röda kan man ta hjälp av ett äpple. Äpplena avger tydligen någon slags gas (etyléngas) som påskyndar mognaden. Det är kanonbra! Eftersom de flesta av mina äpplen är arbetslösa så är jag ju glad när man kan få dem i sysselsättning. En vinnar-vinnar-situation helt enkelt!

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Life's Silverlining and I 19 september, 2012 at 05:47

  Det var nytt för mig. Tack för bra tips! Kram Nilla

 • Reply Stina 19 september, 2012 at 06:11

  Hihi!! Vi måste alla hjälpas åt med alla arbetslösa äpplen :-))

  Kramar från Stina

 • Reply vitapusselbitar 19 september, 2012 at 06:21

  Idag lärde du mig någonting nytt kära du!
  Ha en fin ONSDAG!
  KRAM ELLE

 • Reply creando 19 september, 2012 at 06:29

  Tack för ett riktigt bra tips!
  Kramar

 • Reply Anonym 19 september, 2012 at 06:57

  Ja i vanliga fall brukar man vilja hålla äpplen BORTA från övrig frukt eftersom den snabbare blir dålig i kontakt med äpplen.. Men när det gäller att få saker att mogna klart snabbare var det ju riktigt smart!

 • Reply Vardag och flärd 19 september, 2012 at 07:04

  Ja, så är det och man kan även använda äpplen för att få avokadon att mjukna. Bra med tips!
  Kram Eva

 • Reply Sofia 19 september, 2012 at 07:29

  Tack för tipset och mums med tomater bästa grönsaken : ) kram Sofia

 • Reply FruNeroLindström 19 september, 2012 at 07:34

  Smart knep, ska vi testa.
  Hoppas du får en mysig Onsdag, Kram Malin

 • Reply MammaElva 19 september, 2012 at 07:35

  Vilket supertips! Nu måste jag ut och kolla mina få tomater…

  Ha en fin dag!

 • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 19 september, 2012 at 08:08

  Vad smart! Jag hade inte hört det tidigare och det kan verkligen komma "in handy" även hemma hos oss med mycket äpplen och massor av omogna tomater…

  Däremot brukar jag lägga några mogna tomater tillsammans med de omogna avocadosarna (säger man så om avocados i pluralis bestämd form?) 😉 och det skall tydligen ha samma effekt – att tomaterna avger en gas som skyndar på mognaden hos avocadon. Ha en fin dag nu!

 • Reply Marianne 19 september, 2012 at 08:09

  Hade jag ingen aning om, tack för tipset!
  …och så roligt för lilla äpplet att göra annat än bli kräm eller kaka, ser rätt nöjd ut där i fatet:)
  Kram

 • Reply Carolines vardagsliv 19 september, 2012 at 10:11

  Oj tack för det fina tipset!! Det skall jag ta mig ann* Fin dag till dig osså!

 • Reply alexandra - alarnophotos 19 september, 2012 at 10:43

  Vilket bra tips, tack! Önskar dig en finfin dag!

 • Reply Fröken Pyssel 19 september, 2012 at 14:44

  Åh, jag kunde nått liknande tips när det gällde avocado, fast nu har jag glömt bort det.. hmm

 • Reply Fröken Fräken 19 september, 2012 at 19:00

  Åh, vilket bra tips! Jag misstänker nämligen att mina tomater inte kommer att hinna mogna på plantan innan den här sommaren är finito..

 • Reply Titta in hos Thess 19 september, 2012 at 19:48

  Underbart härlig bild!!
  Vad underbart med än massa egna tomater.
  Det är lycka det =)

  Kram Thess

 • Reply Jennica... 19 september, 2012 at 19:52

  Det funkar superbra att även få avocados att mogna fortare om de ligger tillsammans med ett äpple i en skål! Det tycker jag är kanonbra, för det är inte alltid så lätt att hitta mogna avocados!
  Kram Jennica

 • Reply Dreamsicle 19 september, 2012 at 20:29

  Min syster lägger alltid avocados (och annan frukt, men oftast är det ju avocados som behöver skyndas på) i rispåsen. Om man inte, som hon, ständigt har en 5 kg-säck med ris längst ner i skafferiet går det bra att lägga dem i en burk/påse ihop med ris. Riset får dem att mogna ännu bättre än äpplen enligt henne.

 • Reply Beas 19 september, 2012 at 20:38

  Japp, det är ett fiffigt tips.

 • Reply Fiffiga Systrar 19 september, 2012 at 21:13

  Vilket bra tips! Det visste vi nog någonstans men det hade liksom försvunnit.. Tack för påminnelsen. Kram från oss

 • Reply Annas röda stol 19 september, 2012 at 22:04

  Alltså..man lär sig något varje dag. Tack för tipset,hur har jag kunna missat att äpplet får tomaterna att mogna. Uppväxt med äpple och tomater, min Farfar hade äppelodling och växthus med massor av tomater. Jag tackar för tipset. Kram./Anna

 • Reply Elin 23 september, 2012 at 00:03

  Skulle så gjerne hatt tomater i hagen. Heldig du er 🙂

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.