minimalism

Lider du av nostalgi?

nostalgi

 

Nostalgi kan sätta ordentliga käppar i hjulen när du tänkt att du ska börja rensa och röja.

Jag sparade mina nostalgigrejer till de sista rundorna i rensningen. De var helt enkelt för svåra att börja med, de kräver liksom lite mer eftertanke än vanligt ”krafs”. När jag sedan hade rensat bort allt som kändes enklare så var det mest nostalgigrejer kvar på hyllorna. Och när jag väl kommit så långt i min rensning, så kände jag mig mogen för att börja utmana min nostalgi.

Det gäller att rannsaka sig själv och försöka se så objektivt som möjligt på sakerna man samlat på sig under årens lopp. Saker man ärvt kan vara jobbiga att göra sig av med, men om de ändå bara ligger nerpackade i en låda i förrådet år efter år, så känns det väldigt onödigt.

Vissa saker är dessutom så fula att man inte vill visa upp dem i dagsljus, men de har sparats för att man fått dem av någon man tycker om eller har ett speciellt minne kopplat till dem. Känner du så är det ganska självklart att de inte ska behållas. Skänk dem till andra som gillar och använder dem istället. Jag tror inte att personen som gav dig gåvan vill att du ska våndas över saken du fick.

Jag bestämde mig för att inte längre behålla saker enbart för att jag har ett särskilt minne kopplat till dem. Om det finns saker som jag verkligen vill minnas så tar jag en bild av den innan den försvinner ut ur min ägo, då kan jag fortfarande framkalla minnet som är knutet till prylen, utan att behöva äga och förvara den. Ett exempel som jag tidigare skrivit om är att jag gjorde mig av med min brudklänning som hängt i garderoben i åtta år.

Sen så finns också kategorin av grejer som är väldigt fina och man därför inte vågar använda ifall de slits och går sönder. Det är ett märkligt beteende. Går de att använda? Använd dem! Använd mormors gamla silverbestick, finporslin och kristallglas till vardags och gläds åt dem varje dag. Att de ska ligga nerpackade just för att de är fina är ju inte klokt. Man ska använda dem just för att de är så där extra fina.

Hur är du, håller du hårt i dina nostalgiprylar?

//Sofia ♥

PS. Om du är i början av din rensar-resa och behöver konkreta tips kan du kolla mitt inlägg med 22 saker att börja rensa ut.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Kicki Ekonomisk PT 10 juli, 2018 at 20:53

  Inspirerande och svårt i samma veva. Det gäller att vara på rätt humör för att rensa.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 juli, 2018 at 12:05

   Ja, det gäller verkligen att vara på humör. Och man måste vilja, annars är det omöjligt. 🙂

 • Reply Elenore 12 juli, 2018 at 09:01

  Så rätt att läsa detta inlägg idag❣️Tokrensade igår fick ångest idag för jag skänkt bort en nostalgisak😱 Men den finns på många bilder och jag vet ju att någon kommer bli toklycklig när dom fynda min grej så winwin😀👍

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 juli, 2018 at 12:06

   Ja, det gäller att hitta sitt sätt för att inte fokusera på det som varit. Det är ju fantastiskt fint när saker kan få komma till användning istället för att stå i ett mörkt förråd.
   Stort lycka till och heja dig! 🙂

 • Reply Maria 17 augusti, 2018 at 21:08

  Detta har inget med nostalgi att göra, eller….
  Men i mars 2016 skrev jag en kommentar, till ett inlägg om katters ålder, om min katt som då uppnått den aktningsvärda åldern av 22 ( människo-)år. Nu är han borta, 24 år gammal blev han. Ett långt och fint kattliv!
  Vill minnas honom som när han kom hem med en svanunge (!) i munnen, snubblande och var stolt som sjutton. Då var han 18!
  Maria

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 15 oktober, 2018 at 21:04

   Wow ändå, 24 år är en otroligt aktningsvärd ålder för en katt. Sorgligt såklart när en kär kattvän försvinner efter så många år – men desto fler fina minnen finns då kvar. Jag sörjer fortfarande några av mina katter, men minns dem med värme och glada minnen. <3

 • Reply Christa 6 september, 2018 at 22:23

  Ja, jag lider av nostalgi och kan inte släppa på alla nostalgiska prylar i mitt hem. Eller lider och lider gör jag väl egentligen inte.. Jag uppskattar nog min nostalgi tror jag! 🙂

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – nyinvigd renoverings-/inredningsblogg

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 15 oktober, 2018 at 21:00

   Nostalgi kan vara fantastiskt och behöver inte alls vara något problem – om man inte vill göra sig av med prylarna vill säga. Det är först då det blir ett problem. Kul att du uppskattar din nostalgi. 🙂

   Kram Sofia

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.