småkakor

Lite nyttigare havrekakor

goda havrekakor

 

Småkakor är något av det godaste som finns. Små och spröda munsbitar som bara ligger och väntar på att bli uppätna. Dessutom är det så enkelt att baka. Varje gång jag bakar så försöker jag göra bakverken lite mindre onyttiga genom att dra ner på sockret och byta ut vissa ingredienser. Denna gången när jag bakade havrekakor bytte jag ut vetemjölet mot rågsikt, visserligen var anledningen egentligen att jag inte hade något vetemjöl hemma och därför fick ta till det jag hade. Men det gick alldeles utmärkt och smakade inte annorlunda. Ibland stoppar jag också i lite chiafrön i kaksmeten. Det funkar fint och ger lite extra näringsämnen.

HAVREKAKOR

150 g smör, rumsvarmt
1 1⁄2 dl strösocker (jag tog en dryg dl)
3 dl havregryn
1 1⁄4 dl vetemjöl (jag tog rågsikt)
1⁄4 tsk salt
1⁄2 tsk hjorthornssalt

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.Rör ihop smör och strösocker poröst och tillsätt sedan resterande ingredienser. Rulla degen till bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till varje kaka lite lätt. Grädda i ca 7-9 min och rotera gärna plåten en gång under gräddning. Kakorna ska börja få lite färg runt kanterna. Låt kakorna svalna. Ät och var glad!

 

Är du sugen på fler småkakor kan du kolla mina receptsidor med småkakor eller andra godsaker.

 

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Hemma på Ekbacken 24 februari, 2015 at 08:35

  Vad gott, vi som ska baka här hemma idag 🙂 kanske skulle låna ditt recept. Tack.
  Kram Linda

  • Reply hildashem.se 24 februari, 2015 at 09:54

   Ja, det tycker jag att du ska göra. Det är superenkelt! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Ester - ett kreativt liv 24 februari, 2015 at 09:53

  Mmm… havrekakor är ju så gott! (Och jag kom på mig själv att jag fortfarande läser "hjortronsalt", haha)

  • Reply hildashem.se 24 februari, 2015 at 09:55

   Haha … samma här. Jag kommer nog får svårt att jobba bort det där. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.