odling

Lyckas med tomater

lyckas med tomater

 

Tomater är min absoluta favorit av allt jag odlar. Jag kan liksom inte prata mig varm nog om hur bra tomater är. Och det finns fler anledningar till det.

 1. De ger bra avkastning
 2. De är enkla att odla.
 3. De är väldigt användbara i matlagningen; både som rått tillbehör eller som tillagad tomatbas.
 4. Smaken av egenodlade solvarma tomater är oslagbar.
 5. Det finns många olika sorter att välja bland, gula, biffiga, päronformade, körsbärsformade, röda, orange, vita och svarta.

 

Men hur kan man då lyckas med tomater?

Om du vill köpa färdiga plantor eller så själv är en smaksak. Men jag föredrar att driva upp dem från frö och följa dem hela vägen till färdig tomat.

Har du växthus är det såklart det allra bästa för avkastningen men det går fint att odla utan växthus också. Tomatplantorna älskar värme och vill därför stå på en solig och vindskyddad plats. De är också både törstiga och hungriga och vill därför ha mycket vatten och näring. Vattna rikligt, med fördel på morgonen. Gödsla kan du göra med gräsklipp eller flytande gödning för grönsaksodling. När de börjar bli höga så måste de bindas upp för att orka stå upprätt och på sikt bära de tunga tomaterna.

Ta bort alla tjuvskott – det är de där skotten som kommer upp i klykorna mellan grenarna och stammen – annars blir plantorna bara rangliga och får ingen kraft till huvudstammen. Var också noga med att gallra bland bladverket så att solljuset når hela plantan. Ta inte för mycket men var inte heller för blygsam. I början av augusti kan du toppa plantorna så att de inte växer sig höga ända till månen, anledningen till det är att det annars blir för många blomklassar som aldrig kommer att hinna utveckla tomater. Det är bättre att lägga kraft på de som finns och se till att de blir riktigt fina.

Egentligen ska man låta tomaterna sitta kvar tills de är alldeles mogna. Men personligen så skördar jag dem så snart de har börjat skifta färg från grön till den färg de ska vara. Det gör jag på grund av att jag har så mycket tomater och vill maximera min skörd och låta kraften gå till övriga tomater som ännu inte är klara. På så sätt ökar jag avkastningen på varje tomatplanta. De omogna tomaterna lägger jag sedan tillsammans på tallrikar i köksfönstret där de mognar på några dagar av solljuset.

 

odla tomater

 

Vad gör jag med alla tomater?

Tomat är verkligen en användbar grönsak som jag använder i väldigt mycket. Dels så äter jag dem gärna som de är. Både som mellanmål och som tillbehör till maten. Dels så använder jag dem som bas i lasagne, färssåser, soppor och som bas på pizza. Eftersom jag gillar snabbmat så gör jag gärna en snabb tomatsås och pasta eller en pizza på tunnbröd. Eller så långbakar jag dem i ugnen så att de får riktigt mycket smak eller gör soltorkade tomater som jag förvarar i olja.

Om jag ändå inte lyckas göra slut på tomaterna så går de alldeles utmärkt att frysa in. Ja, inte hela då. Men finhackade, tillsammans med hackad lök och chili kör jag dem på en plåt på 150 grader i ugnen ett par timmar och mixar dem sedan och fryser in i burkar. Perfekt bas att ta upp och använda till nästan vad som helst.

Förstår du nu varför jag gillar tomater så mycket? De är helt enkelt bäst!

 

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Ulrica 16 augusti, 2016 at 20:13

  Tack för bra tips! Gillar också att odla o äta tomater!

 • Reply Ramona 17 augusti, 2016 at 06:35

  Här odlas tomater i massor med 🙂 Så gott att plocka dom solvarma direkt från trädgården. Tack för bra tips. Hoppas du får en härlig dag 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 augusti, 2016 at 11:14

   Ja, solvarma tomater är det bästa. Och att bara plocka dem och äta som äpplen. Underbart. En fin dag till dig också! 🙂

 • Reply Alicia 17 augusti, 2016 at 08:20

  Tack för tipset om augustitoppning (jag ska gå ut och göra det direkt), och för ett fint inlägg! Det är mitt första tomatodlarår men jag längtar redan till nästa. Så roligt, och gott, och fint!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 augusti, 2016 at 11:16

   Ja, gör det! Det gäller ju att ge så många tomater som möjligt chansen. Annars är det lätt att det blir massor smått som det aldrig blir något av. Och jag håller med dig, jag längtar också efter nästa tomatsäsong. 🙂

 • Reply Agnes {Cashew Kitchen} 22 augusti, 2016 at 16:26

  Så himla många bra tips! Sparar detta till nästa års tomatodling 🙂 Mina blir alltid superrangliga och får gula blad och ledsna gröna små tomater 🙁 har inte tänkt på det där att plantan kan få för många blommor/frukter att ta hand om och att det därför kan vara bra att skörda i förtid. Så detta var ett väldigt lärorikt inlägg för mig 😀

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 24 augusti, 2016 at 08:18

   Kul att du gillar! Rangligheten beror på att de fått för lite ljus i kombination med för mycket värme. De har nog stått inomhus med för lite ljus helt enkelt. De gula bladen kanske kan bero på för näringsfattig jord. De gillar att få lite extra gödsel under sitt liv. Och ja, det är klokt att stoppa tillväxten på alla blommor, för det kommer att fortsätta i all oändlighet till hösten kommer, och då är risken att det inte blir så mycket frukter av det.
   Lycka till! 🙂

 • Reply Stängt för säsongen - Hildas 7 november, 2016 at 07:43

  […] jag med att avsluta sommarsäsongen i växthuset. Våra 14 tomatplantor som producerat över 1000 tomater till oss denna säsong klipptes ner och drogs upp ur sina bäddar. Symboliskt nog åt vi också upp […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.