lantliv

Man lär så länge man lever

Just nu är det mest odling i huvudet på mig, så ni som inte alls är intresserade av det blir detta väldigt tröttsamt. Är du just nu sugen på pysselinspiration kan du kika in till mina fina vänner Helena, Karin, Gina eller Lina . Eller om du är sugen på något gott så tycker jag att du ska besöka Mary, Ulrica, Karoline eller Sonja. Eller så stannar du helt enkelt kvar här. Det kommer nya inlägg.

Jag har aldrig tidigare odlat i växthus, så att äntligen få göra det är fantastiskt. Fina dagar kan man tydligt se från morgon till kväll hur mycket det växer. Jag tyckte att jag hade ett ganska stort växthus men det hade jag inte. Det räcker inte till och jag måste därför komplettera med odling i stora hinkar. Jag har någon slags förkärlek till tomater och lyckas odla på tok för många varje år. Och detta år var inget undantag. Men vad slår egentligen att plocka en solvarm och knallröd tomat direkt från grenen och äta? inte mycket.

Apropå tomater så hände en annan intressant sak som jag som amatörodlare inte hade tänkt på innan. Sent i höstas lade jag alla mina gamla tomatplantor, med en och annan omogen tomat hängandes kvar, på ett av mina friland för att de skulle förmultna lagom till våren. Det gjorde de verkligen och det blev kanonfin jord som jag använde mig av när jag gjorde i ordning mina drivbänkar tidigt i våras. Nu kommer det typ 500 små tomatskott upp ur jorden bland mina övriga skott av rödbetor och morötter. De kvarvarande tomaterna på grenarna har alltså frösått sig. Det borde jag kanske ha förstått … men hade inte en tanke på det. Så nu måste jag rensa bort en massa fina små tomatplantor när de kikar upp. Och det skär i ett tomatälskande hjärta ska ni veta.

 

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Jennica... 4 juni, 2014 at 07:34

  Det är så fint hos dig att jag smäller av lite varje gång jag är här! 🙂
  Kram Jennica

  • Reply hildashem.se 4 juni, 2014 at 09:10

   Vad gullig du är Jennica! Kram på dig 🙂

 • Reply Maria - Snickaregården 4 juni, 2014 at 08:48

  Vilket underbart växthus! Hihi… första tanken när jag läste rubriken var, vad har du nu hittat på 😉
  Hur ska man kunna tänka på allt. Försök att ge bort några plantor till de i din närhet. Synd att behöva kasta alla.
  Kram Maria

  • Reply hildashem.se 4 juni, 2014 at 09:12

   Tack snälla Maria!
   Jodå, jag har allt sparat en del och även försökt att truga på min omgivning. Dock så tror jag att de kan vara lite för sena i utvecklingen för att hinna få skörd innan hösten … men man vet aldrig. jag ska spara några och så 🙂
   Kram Sofia

 • Reply vala 4 juni, 2014 at 10:12

  Otroligt fint du har. Lycka till med alla dina växter.
  Kram Farzaneh

 • Reply Emschen 4 juni, 2014 at 12:27

  Jag gillar ditt växthus! Ett sånt vill jag ha hmm undras om vi inte behöver ett större hus eller iaf en större tomt. haha
  Du borde verkligen göra ngt med tomatplanterna som kommer upp för där kan man snacka om att ha odlat från början! 🙂
  Kram

  • Reply hildashem.se 11 juni, 2014 at 14:30

   Du anar inte … jag skulle helst vilja ta hand om ALLA tomatplantor. Men du förstår … de är liksom hundratals. Det går inte. Måste bygga ett jätteväxthus då och det tror jag INTE att min man ställer upp på 🙂
   Kram på dig

 • Reply Malin 4 juni, 2014 at 15:07

  Haha, nä det tänker en inte på! Jag tar alltid frön från de plantor som ger frön så att jag har att så till nästa år. Jag tror egentligen inte att en får enligt nån ny EU regel, men det skiter jag i 🙂 Jättefina plantor, hoppas dom ger många tomater!

  • Reply hildashem.se 11 juni, 2014 at 14:31

   Ja, jag har hört om den där EU-regeln … men jag tror att det bara var ett förslag som inte gick igenom till slut. Tur för oss som samlar frön 🙂

 • Reply bara anna 4 juni, 2014 at 15:24

  Här ska det bli växthus till hösten. Där ska hönsen bo under höst/vinter och ha en spånbädd som vi ska vända på ca två gånger i månaden. Till våren flyttar hönsen ut i sin sommarbostad igen och vi har fin jord i växthuset att plantera i….förhoppningsvis….

  • Reply hildashem.se 11 juni, 2014 at 14:31

   Så mysigt med ett kombi-växt-hönshus. Perfekt ju! 🙂

 • Reply Lotta 4 juni, 2014 at 21:48

  Vilket härligt växthus!
  Själv valde jag i år att bara så några få fröer, men det blev visst en hel del av det ändå!! Har gett bort en del plantor, men har en hel del kvar…
  Gillar också egenplockade tomater, så nu hoppas jag att det ska bli en del av den varan i sommar.

  //Lotta

  • Reply hildashem.se 11 juni, 2014 at 14:32

   Ja, de där små fröerna blir ju så stora till slut … jag tycker att det inte är något alls när jag sår … men det blir rätt mycket till slut 🙂

 • Reply Anonym 11 juni, 2014 at 08:18

  Jag upplevde samma sak i vårt växthus förra året. Vi odlar direkt i jorde i växthuset och jag hade gula plommontomater året innan. Och förra året, mitt i allt det röda och gröna hänger plötsligt gula droppar. Det var himla kul 🙂 I år har det dock inte kommit något. Än.
  Men du som också har katter och förplanterar, har du inte problem med att katterna äter upp allt som tittar ovanför jorden? Så förplantering är ett väldigt problem hos oss tyvärr.
  //Lina

  • Reply hildashem.se 11 juni, 2014 at 14:34

   Haha, vad mysigt med små gula bonustomater också 🙂

   Jodå … en av mina tre katter är förtjust i mina land. Dock är han inte intresserad av plantorna i sig, bara att krafsa i jorden och förstöra det jag har sått. Men det problemet är löst nu. Kolla in inlägget innan detta här i bloggen så ser du vad jag gjorde åt det 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.