odling

Mat efter säsong

 

Häromveckan blev jag intervjuad av Expressen om att äta mat efter vår svenska säsong och vilka fördelar det har ur flera aspekter. Det blir nyttigare, godare, billigare och mer klimatsmart. Vi har dessvärre blivit bortskämda med en konstant tillgång på all typ av mat året runt och förväntar oss att det ska finnas både jordgubbar och gurkor mitt i vintern. Om vi istället vande oss vid att äta mat, som inte går att lagra, då den är i säsong här i Sverige så skulle vi slippa en massa onödiga transporter. Dessutom skulle vi få lära oss att längta, det är underbart att få längta lite ibland. Och när man väl får sätta tänderna i säsongens första smakrika tomat eller söta knallröda jordgubbe så förhöjer den där längtan smaken och tillfredsställelsen ytterligare.

Varför blir det nyttigare?

Om maten inte behöver fraktas långt så behöver den inte skördas så tidigt att frukten/grönsaken inte hunnit tillgodogöra sig all näring, och så snart den skördats så börjar nedbrytningen av näringsämnena. Så om du äter en grönsak som legat länge så kan du vara säker på att näringen inte är densamma som om du ätit den nyskördad.

Varför blir det godare?

Om frukten eller grönsaken får mogna i solen istället för i uppvärmda växthus om vintern så gagnar det smaken med mer sötma och fyllighet. För visst har man ätit en tomat på vintern och undrat vad tomatsmaken tog vägen, man äter något som ser ut som en tomat men det smakar ingenting, och det beror på att den växt upp i ett växthus med uppvärmning och artificiellt ljus samt att det fått skördats innan den varit mogen eftersom den ska fraktas långt.

Varför blir det billigare?

Det handlar om tillgång och efterfrågan. Just nu är det skördetid här i Sverige och därför finns det massor av frukt och grönsaker och då blir det ju förstås billigare. Om man tvunget vill ha något mitt i vintern som har fått fraktas långt så säger det ju sig själv att det blir dyrare.

Varför blir det mer klimatsmart?

Om vi vill ha mat som egentligen inte borde gå att få mitt i vintern i vår del av världen så måste den antingen
fraktas långt eller drivas upp i uppvärmda växthus och det kan ju vem
som helst räkna ut att det inte är särskilt miljösunt.

Just nu är rotfrukter otroligt billigt.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Husmor Anna 26 september, 2014 at 06:34

  Bra skrivet! Jag skulle vilja tillägga att rotfrukter är billigt just nu p.g.a. att bönderna också slipper dyra lagringskostnaderna nu när maten går direkt från jord till bord. En till faktor varför det är mera klimatsmart att äta efter säsong.

  • Reply hildashem.se 26 september, 2014 at 06:38

   Tack! Helt rätt! Ännu en orsak till att äta i säsong 🙂

 • Reply Miri Vandre blandt ege 26 september, 2014 at 11:26

  Godt du spreder budskabet, både gennem din smukke blog og avisen.
  Vi er nød til at tale om det og handle efter det !

 • Reply Annelie Thunberg 26 september, 2014 at 14:40

  Håller helt å fullt me dig,jag skulle oxå vilja längta efter vissa maträtter…T.ex Nu är det höst å då gör vi grytor av alla de möjliga slag….Som det var förr…..Kan bli grymt less att det mesta finns året runt nu,det har spårat ur totalt tycker ja…..Nästa vår får jag ett växthus,förhoppningsvis å då ska jag odla mer,känner att jag vill äta mer å mer sund mat…Har även börjat med glutenfritt så nu bakas det hejvilt här hemma…;)) Å fick jag bestämma så skulle vi både ha gris å höns….

  Gillar din blogg som satan…;))
  Kram från mig
  Annelie

  • Reply hildashem.se 26 september, 2014 at 14:53

   Ja, det finns verkligen en tjusning med att få längta lite. Hoppas att du snart har möjlighet till mer egen odling! 🙂

   Tack snälla för dina fina komplimang om min blogg.
   Kram Sofia

 • Reply Emschen 26 september, 2014 at 15:32

  Men vad äter man då mitt i vintern? Är det bara rotfrukter som gäller?
  Vill börja äta mer efter årstiderna.

  • Reply hildashem.se 1 oktober, 2014 at 06:48

   Ja, rotfrukter går ju att lagra länge så de funkar fint på vintern. Sedan kan man ju äta inlagd gurka och soltorkade tomater från sommaren. Tänka att få längta efter de där första tuggorna i färska grönsaker framåt sommaren. Man kan ju också odla kryddor, sallad och groddar inomhus på fönsterbänken om vintern 🙂

 • Reply Hanna 26 september, 2014 at 17:14

  Intressant

 • Reply Rumpetuss 29 september, 2014 at 19:02

  Bra inlägg, viktigt!!! Blir alltid inspirerad av att kika in hos dig!

 • Reply Ester - ett kreativt liv 30 september, 2014 at 05:59

  Bra sagt! 🙂 Tack för att du påminner om viktiga saker

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.