Livet

Min dragning till gamla övergivna hus

gamla ödehus

 

Alltså övergivna gårdar och ödehus är så tilldragande. Vad är det som gör dem så intressanta? Jag kan inte förklara det men jag blir lätt alldeles kär i gamla hus som bara står helt övergivna. Jag vill ta hand om dem. Rusta upp. Måla dem. Klippa gräset och beskära träden. Det liksom kliar i fingrarna varje gång jag ser ett övergivet gammalt hus med potential.

För flera år sedan kunde jag inte låta bli utan smög in i ett övergivet hus där dörren ruttnat och trillat ner. Jag gick runt och kollade på allt som var lämnat där för många årtionden sedan. Jag tittade på gamla vykort med glättiga semesterhälsningar då portot bara kostade några ören. Jag kollade på svagt fuktskadade tavlorna som hängde kvar på väggarna. Fantasier om vilka som tidigare bott där och hur de levt sina liv uppdagade sig för mitt inre.

När jag väl gick där på övervåningen och drog fingrarna över en dammig byrå hörde jag en bildörr slå igen utanför. Blodet frös till is. Det är så sällan som man gör saker man inte får som vuxen, därför var känslan väldigt obehaglig. Det var bonden som ägde gården som kom, han tillsammans med en annan man gick runt utanför huset och pratade högt om att de såg spår av någon som varit där i det meterhöga gräset, där jag bara tio minuter tidigare trampat runt. Jag fick smärre panik och ställde mig i en garderob på övervåningen, bland malätna kappor. Jag stod där alldeles blickstilla med ett hjärta som bultade så hårt att det dånade i öronen. Så sjukt spännande och läskigt på samma gång.

Tänk att som vuxen bli påkommen av att ha smugit sig in någonstans där jag inte fick. Vilken skam det vore. Jag som bara ville bara kolla på de gamla tapeterna och möblerna som stått orörda i decennier. Till slut åkte de igen. Jag vet inte hur länge jag stod där i garderoben, men det kändes som evigheter. Efter en lång stund kunde jag skamsen men ändå upprymd av lycka smyga ut igen.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply MrsUniversum 21 oktober, 2016 at 08:57

  Haha, en helt underbar berättelse! Helt i min smak.

 • Reply Maria 21 oktober, 2016 at 20:38

  Jag brukar kalla gamla övergivna hus för “rota-runt-i-hus”, vill så gärna smyga in i dem och se vad som finns…….

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 25 oktober, 2016 at 10:41

   Haha. Ja, det kliar verkligen i fingrarna. Fast jag vet att man inte ska röra andras saker. Men att bara titta skadar ju inte. 🙂

 • Reply Márta 22 oktober, 2016 at 08:54

  Hej Sofia! Då rekommenderar jag för dig att besöka min svärsons blogg. Hans passion är just överblivna hus/byggnader i Sjuhäradsbyggden. http://www.knallewood.se
  Ha en underbar höst!

 • Reply Finurliga fröken 24 oktober, 2016 at 23:07

  Åh jag älskar övergivna hus! Besöker dom gärna (men går bara in om de är öppet) går runt och fotar och fantiserar om vem som bott där och vart dom tog vägen.
  Älskar din berättelse om hur du nästan blev upptäckt. Ser dig där i garderoben. Så busigt och roligt. Kram

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 25 oktober, 2016 at 10:43

   Ja, det kan verkligen bli fina bilder i sådana där hus. Och genast poppar det upp fantasier om de som bott där. Ja, jag minns fortfarande känslan när jag stod där i garderoben. Nästan påkommen. Men väldigt upprymd. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Isabell 26 oktober, 2016 at 10:17

  Hahaaha, så himla frän du är! Detta gjorde min pluggdag snäppet roligare!
  Kram!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 15 november, 2016 at 13:26

   Förlåt, har glömt att svara. Tack! Kul att jag kunde göra din pluggdag roligare. Hoppas att det blev en bra dag! 🙂

 • Reply Olga 12 november, 2016 at 19:28

  Hej Sara!
  Fin blogg du har! Skulle du våga dig in hit och smyga runt? https://www.facebook.com/pg/TheOtherSide78/videos/?ref=page_internal

 • Reply Den senaste tiden ... - Hildas 28 juni, 2017 at 07:59

  […] har varit inne i ett ödehus, av oförklarlig anledning så dras jag till dem. Och det är verkligen kittlande att gå där med […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.