mitt liv som egenföretagare

Min egen lyckas smed i 6 år – nu med nytt fokus

jobba hemma

 

Nu har jag varit egenföretagare på heltid i 6 år. Dessa år har jag suttit på mitt kontor här hemma och sluppit ge mig iväg som en stressad hare, varje morgon i trafiken. Jag har jobbat med egna kunder och mina egna projekt. Och under nästan 1 år fick jag dessutom jobba med min Mattias i företaget. Jag har lärt mig så enormt mycket att jag inte kan fatta att jag ens vågade säga upp mig från min anställning för 6 år sedan. Jag visste ju ingenting då. Men jag är otroligt glad för att jag var ovetande och vågade, för det är det bästa jag har gjort. Vilken resa det varit. På alla plan. Jag har lärt mig mycket om mig själv. Nu vet jag mer hur jag fungerar.

 

Hur jag hanterar ensamheten

Jag brukar skämtsamt kalla mig för en social ensamvarg. Jag älskar att träffa människor och umgås, det ger mig energi och nya inputs på saker och ting. Men jag föredrar när det sker i små doser, annars blir jag jättetrött. Därför passar det mig ypperligt att sitta ensam och arbeta. Jag jobbar gärna i projekt tillsammans med andra. Att ha andra att bolla med och utveckla idéer tillsammans med är ovärderligt. Men när själva arbetet ska utföras, då behöver jag vara ensam för att kunna prestera bra. Och ensam, det är jag verkligen. Jag har mitt kontor i hemmet, som är ute på landet där väldigt få människor passerar varje dag.

I stort så trivs jag verkligen med det, men visst har jag dagar så jag saknar kollegor att dela med- och motgångar med. Kollegor att rådfråga när jag kör fast, eller någon som bara hjälper mig i alla beslut som ska tas. Jag kan alltid prata med min man, men han är inte här på arbetstid då frågorna ofta dyker upp. Det senaste året har jag avsatt tid varje vecka för en fysik träff av något slag. Det kan vara en nätverksträff eller en dejt med någon kollega som jobbar på samma sätt som jag. Det kan innebära en frukost, fika eller lunch med någon annan frilansare som jag har mycket gemensamt med. De mötena ger mig tillräckligt med energi för en hel vecka.

 

Hur jag får vardagen att fungera

Den vanligaste frågan jag fått genom åren, när det kommit på tal att jag är egenföretagare och har mitt kontor hemma är:

– Men är det inte lätt att du tar sovmorgon eller gör något annat istället för att jobba.

Jag har ett enkelt svar på det: – Nej!
Om jag skulle göra det är det som att skjuta mig själv i foten inför ett maratonlopp. Jag förstör alltså för mig själv. Och det vill jag ju självklart inte. Om inte jag gör jobbet, så gör ingen annan det åt mig och jag kommer att vara pank snabbare än krokodil slår igen käftarna. Det är ju såklart en drivkraft. Men min största drivkraft är ändå att jag älskar det jag gör. Jag älskar att dra på mig raggsockorna och gå till mitt kontor varje morgon och jobba med saker och projekt som för företaget framåt. Den dagen när det inte känns så längre är det dags att göra något annat.

En annan sak är rutiner. Jag är inte mycket för rutiner som privatperson, men på jobbet är det viktigt. Jag har helt enkelt arbetstider då jag ska vara på kontoret. Måndag till fredag 7-17 är avsatta för jobbet. Klockan 12-13:30 är det lunch med en efterföljande vilostund. Det är inte alla dagar som jag gör det, om jag känner mig pigg och sugen så jobbar jag på. Men det är väldigt skönt att lägga mig på soffan efter maten och vila. Inte sällan kommer någon av husets 3 katter och lägger sig på magen och kurrar en stund. Det är livet! Givetvis kan jag göra avsteg från dessa tider om det skulle behövas, men i stort så arbetar jag så varje dag. Tillgänglig, det är jag dock fler timmar än så. Men det känns hanterbart.

En annan viktig sak är att jag har ett avsatt kontor. Ett kontor som bara är mitt jobb. Jag är aldrig där utanför arbetstid. På bilden sitter jag dock i mitt hemma-kontor där jag ibland sätter mig när jag ska skriva, eller sortera papper. Bara för att få lite ombyte och en annan vy. Ibland sitter jag även i växthuset eller vid matsalsbordet. Det är otroligt välgörande för kreativiteten att inte alltid se samma vy hela tiden.

 

Nya fokus för framtiden

Under det senaste året har jag bestämt mig och börjat jobba med ett nytt, och mer renodlat, fokus för mig och mitt företag. Tidigare har jag jobbat med många olika kunder. Det har varit företagare som jag hjälpt med alla möjliga grafiska uppdrag såsom loggor, hemsidor, broschyrer, förpackningar mm. Jag har formgett och bildsatt en hel del böcker åt olika bokförlag. Och jag har gjort många olika fotouppdrag av både produkter, människor och miljöer. Det har varit jättekul.

Samtidigt har jag jobbat med mina egna illustrationer och kalendrar som jag sålt via mina webbshoppar barntavlor.se och Hilda of Sweden. Det har varit många fokus, vilket har varit en styrka såklart. Men också en svårighet. Det har de senaste åren varit svårt för mig att behålla mitt fokus och göra det bra. Jag har varit lite som en skållad råtta i en tombola. Lite stressad alltså. Dels för att det varit mycket att hålla i huvudet och dels för att jag hela tiden känt mig otillräcklig då tiden aldrig har räckt till för alla som jag ska hjälpa, inklusive mig själv.

Därför har jag det senaste halvåret jobbat med att avveckla många uppdrag där jag hjälper andra företagare. Mitt nya fokus är att jobba med mig själv som enda uppdragsgivare. I princip i alla fall. I mån av tid och rätt uppdrag för min kompetens så är jag öppen för förslag. I övrigt kommer jag nästan uteslutande att jobba med mina egna projekt och mina egna produktioner. Jag kommer att satsa än mer på mina egna illustrationer, kalendrar och kommande nya projekt. Dels så jobbar jag på en bok tillsammans med en annan frilansare, jag och min man har jobbprojekt på gång, och listan med alla pappersprodukter som jag vill utveckla är lång. Så sysslolös kommer jag inte att vara.

Det här nya fokuset har gett mig en sån energi och jag känner mig nykär i mitt jobb igen. Och det där med lustfullheten är otroligt viktigt för mig som jobbar kreativt. Jag har inga planer på att bygga ett imperium, det enda jag vill är att ha ett hållbart liv och mitt jobb ska kunna finansiera det. Större än så är det inte. Och inte mindre heller för den delen.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Alicia 5 oktober, 2016 at 09:25

  SÅ INSPIRERANDE för mig som just startat eget och är skiträdd för att avsätta tid som jag egentligen skulle kunna stå i butiken och få garanterad lön. Fick så mycket kraft och lust av detta – på fredag ska jag jobba hemifrån. Tack Sofia!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 6 oktober, 2016 at 07:11

   Tack, vad kul att du inspireras! Jag tror att det är viktigt att avsätta tiden, annars kommer en aldrig framåt och dit en vill. Men visst är det läskigt. Men det är också en stark drivkraft att utsätta sig för lite läskigheter för att prestera bättre. Så funkar jag i alla fall. Stor lycka till!
   Kram Sofia

 • Reply Josefin 5 oktober, 2016 at 17:12

  Åh, så sugen man blir på att starta eget! Har ju inte följt dig så länge, men är glad att jag snubblade in på din blogg!
  Jag hoppas det går bra att satsa mer på ditt eget! 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 6 oktober, 2016 at 07:29

   Tack så mycket Josefin! Så roligt att du blir sugen på att också ha eget. Håller tummarna för att det blir så en dag. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Jeanette 5 oktober, 2016 at 17:25

  Att kunna jobba hemifrån är nåt jag har drömt om länge, men inte kunnat ta det steget. Dels pga ovissheten om vad jag vill egentligen göra om jag skulle starta nåt eget 🙂 Fast det är nåt jag önskar för mig själv.
  Är usk och jobbar heltid, både dag, kväll och helgpass och det känns som man verkligen är borta hela tiden. Som att jag bor på jobbet :-/ Som trebarnsmamma som jag dessutom är, så tycker jag om att vara hemma.

  Självklart finns det både för och nackdelar med att vara egenföretagare, men så är det med alla jobb. Men när man sysslar med nåt man verkligen trivs med, så underlättar det ju mycket. För min del, så är det många tillfällen…som tex på helger när jag måste åka till jobbet så tar det mycket emot att behöva åka hemifrån.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 6 oktober, 2016 at 07:32

   Visst finns det för- och nackdelar med allt. Förstår verkligen att det känns tungt att åka hemifrån när du har 3 barn. Om en gillar att vara hemma så är det verkligen en riktig lyx att få vara det. Jag älskar just den biten. Jag hoppas att du kommer fram till vad som är ”din grej” och om det känns rätt för dig, satsar på det. Ibland gäller det att våga även om det är läskigt. 🙂
   Kram och lycka till!

 • Reply Johanna 5 oktober, 2016 at 19:20

  Så himla roligt och intressant att läsa! Och känner igen mig så i det där med självdisciplin. Nästan så att det svåraste är att gå hem från jobbet än att gå till jobbet. Gissar att det är en av anledningarna till att du slutar prick 17? (annars är det så lätt att sitta kvar en stund till och så ännu lite till) kram!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 6 oktober, 2016 at 07:36

   Ja, alltså det där med sluttid är svårt. Jag slutar visserligen inte alltid prick 17 … utan snarare när min man kommer hem från jobbet, och det brukar vara ungefär då. Han brukar ringa på vägen hem och säga att jag ska avsluta. Ibland är det irriterande när jag är mitt uppe i något. Men samtidigt är det väldigt bra för om han inte kommer hem, vilket händer om han har sena möten och så … då blir jag ju kvar på jobbet. Jag behöver en ram att vara i, annars fladdrar jag lätt iväg och jobbar jämt. Och det vet jag, av erfarenhet, att det inte funkar.
   Kram till dig bästa Johanna!

 • Reply Maria Björkman 5 oktober, 2016 at 20:51

  Låter underbart, Sofia. Keep up the good work, heja dig!

 • Reply Frida 5 oktober, 2016 at 22:57

  Ja, vad härligt! Tack för att du delar med dig och heja till ditt nya fokus! 😀

 • Reply Goedele 6 oktober, 2016 at 16:36

  Så interessant att läsa, om jag ha pratat med dig över en nya uppdrag/design blog. Heja till dina nya projekter :-). Förlåt min svenska är inte så bra. Dina blogg inlägg hjälpar mig för att lära det bättre.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 7 oktober, 2016 at 06:55

   Tack. Vad glad jag blir över att du övar svenska med hjälp av min blogg. Du är jätteduktig! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Cajsa Lovehav - Gröna Moment 6 oktober, 2016 at 20:27

  Så kul att du bestämt dig för att satsa mer på egna projekt! 🙂

 • Reply Året 2016 - en sammanfattning - Hildas 30 december, 2016 at 06:49

  […] var vacker och jag berättade om hur jag tänker efter 6 år som företagare, jag skrev också om vad du kan förvänta dig av mig, mitt samlande som inte tar någon plats och […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.