mitt liv som egenföretagare

Min nya verklighet

 

Jag har ändrat mitt tempo. Efter att som egenföretagare ha jobbat i ett väldigt högt tempo i många år så har jag nu tänkt om. Ständig tillgänglighet, långa timmar framför datorn varje dag och en ständigt jobbande hjärna sätter sina spår. Som jag skrivit om tidigare har kroppen liksom sagt ifrån. Därför har jag nu gjort följande förändringar i min livsstil:

 

Färre arbetstimmar

Arbetstimmarna har förkortats något. Min arbetstid där jag sitter på mitt kontor är måndag till fredag 7-17, men nu har jag 2 timmar ledigt mitt på dagen. Så ungefär mellan klockan 12 och 14 så tar jag ledigt för att äta lunch, eventuellt sova en liten stund på maten och ta en sväng ut i växthuset och köksträdgården för att vattna, kolla läget och eventuellt fixa något. Jag har alltid varit väldigt trött just efter lunch och det är så onödigt att då ens försöka att sitta framför datorn och prestera då. Den där powernapen har gjort underverk och jag mår mycket bättre med min nya arbetsmodell. Dessutom tar jag i små pauser under mina arbetspass, vilket jag nästan aldrig gjort tidigare. Och skulle jag en dag känna att jag inte orkar jobba längre än till lunch så har jag ju möjligheten att faktiskt strunta i det, det är en frihet som är väldigt skön att ha.

 

Mindre stress

Jag stressar inte lika mycket längre. Mina arbetsdagar förut var väldigt stressiga. Jag har dragit ner tempot vilket gör att det är väldigt mycket mer behagligt att jobba, men för att kunna dra ner tempot så innebär de att jag måste prioritera bort vissa saker vilket jag har fått göra. Jag har helt enkelt haft alldeles för mycket på min agenda, och det håller inte i längden. Dessutom har jag sett möjligheter i varje gång jag ska släppa in eller ut en katt, efter att tidigare ha blivit stressad av att det tagit tid från mitt arbete så ser jag det nu som en välbehövlig paus och jag passar på att göra en kort yogaövning varje gång jag står och väntar på att katten behagar att komma in.

 

Minskad tillgänglighet

Att konstant vara uppkopplad och tillgänglig har sitt pris. Hjärnan får liksom aldrig riktigt komma till ro. Jag har börjat att bli bättre på att lägga ifrån mig telefonen, och till och med lämna den hemma när jag går ut en sväng eller åker till affären. Jag tvingar mig också att stänga av den någon timma tidigare än vanligt varje kväll så att hjärnan ska få en chans att varva ner inför natten. De flesta har förståelse för att jag inte svarar på mejl eller kommentarer klockan nio på kvällen, det är bara jag som måste intala mig själv att det är så också. Jag ska inte säga att det alltid är lätt, för det är det inte. Men när jag lyckas minska på mobilanvändandet så mår jag så mycket bättre, och det är just det som jag ska låta vägleda mig.

De här sakerna tillsammans har ökat hållbarheten och förbättrat min livskvalitet avsevärt. Dessutom så är det mycket snällare mot min hälsa. Och snäll mot sin hälsa, det måste en vara för den är det viktigaste en har!

 

//Sofia ♥

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Jeanette 2 juni, 2016 at 08:07

  Som egenföretagare kan jag verkligen relatera till detta! Så förbaskat många timmar framför datorn!
  Jag tror att det här beslutet kommer göra dig gott, så mycket livskvalitet du kommer få i längden 🙂

  Tack för att du gillade min sammanfattning:) Det var verkligen sån inspirerande dag, men var helt död där på slutet. Information overload!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 2 juni, 2016 at 12:47

   Tack! Ja, det blir väldigt många timmar framför datorn. Det gäller att hitta sätt att begränsa det. Och livskvaliteten skjuter i höjden! 🙂

   Visst var en trött. Men trött och fylld med energi på samma gång. 🙂

 • Reply Angeliqa (Vandringsbloggen) 2 juni, 2016 at 09:27

  Åh, jag kan känna igen mig både i roll som student, anställd och egenföretagare.
  När jobbet är roligt är det svårt att sätta gränser. Jag är en sådan som vill göra ett bra arbete, som gärna engagerar mig i extra projekt och kommer på roliga utvecklingsmöjligheter, förbättringsförslag och nya infallsvinklar. Då gäller det att ha en sjujäkla diciplin för att få det viktigaste gjort först. Jag har börjat skriva listor med hur jag ska prioritera saker dag för dag, i vilken ordning saker behöver göras. Och när jag gjort de viktigaste sakerna så kan jag göra något roligt/spontant efter det =)

  Tack för att du delar dina tips – det betyder mycket att få läsa om dina strategier. =)

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 2 juni, 2016 at 12:51

   Ja, det är svårt att hitta begränsningarna när en älskar det en gör, och älskar att jobba och engagera sig.
   Listor är bra, det har jag börjat göra varje morgon, med dagens uppgifter. Jag har också hittat balansen där det är rimliga listor som jag faktiskt kan klara av. Annars blir det ett ständigt dåligt samvete. 🙂

 • Reply Rania {Rowan Tree} 2 juni, 2016 at 09:28

  Det är så himla vettigt, bra och allt igenom rätt! Heja dig 😀 Jag är också väldigt bra på att ta pauser på dagarna och inte stressa så mycket, och jobbar ständigt på att minska användandet av min telefon vilket är så himla skönt!

 • Reply Andrea Femerstrand 2 juni, 2016 at 09:36

  Sjukt vettigt, såhär borde alla tänka 🙂 Jämfört med innan(arbetsnarkoman, är väl det fortfarande) så försöker jag också minska ner på arbetstimmarna, och få ett liv igen. Göra grejer, gå ut, slappna av på riktigt. Jag vill inte att jobbet ska vara mitt liv.

  Jag försöker också lägga ifrån mig telefonen, loggar ofta ut från Facebook och försöker minska ner på allt onödigt brus. Man missar ju faktiskt inte så mycket, förutom sitt egna liv… Jag vill inte veta hur många timmar jag hunnit scrolla bort hittills 😛

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 2 juni, 2016 at 13:01

   Precis … ”Man missar ju faktiskt inte så mycket, förutom sitt egna liv”. Mycket klokt sagt!
   Jobbet är fantastiskt och det är en ynnest att få göra det en verkligen vill, men det är ju faktiskt inte det som ÄR livet. Det finns så mycket annat. De där bortscrollade timmarna kommer aldrig tillbaka. Jag vill inte heller räkna på det. 😉

 • Reply Karin/Pysselbolaget 2 juni, 2016 at 10:01

  Kloka och fantastiska Sofia, du är så inspirerande på så många sätt. När jag blir stor ska jag bli som du! Kram

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 2 juni, 2016 at 13:03

   Alltså det var ju den finaste komplimang jag fått. Tack Karin! DU är grym, glöm aldrig det!
   Kram på dig!

 • Reply Jeanette 2 juni, 2016 at 10:14

  Jättesmart tänkt av dig. Man behöver en paus och man behöver inte vara tillgänglig konstant, så att sätta upp kontorstider även som egen företagarare är nåt som behövs.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 2 juni, 2016 at 13:06

   Tack! Ja, rutiner när en är sin egen och har kontoret hemma är viktigt. Och den där konstanta tillgängligheten blir snart mänsklighetens förfall. 🙂

 • Reply Wilda 6 juni, 2016 at 12:12

  Tack för detta. Så viktigt. Allra viktigast till och med. Att vara rädd om sig. Du ger mig hopp för ett framtida yrkesliv.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2016 at 10:36

   Ja, det är viktigt. Men väldigt svårt när en älskar sitt jobb. Men det är bra att ha i åtanke, och har du det så kan du undvika att drabbas. Och det är bra! 🙂

 • Reply Stjärnögonblick #23 | Trassligt hår och jag vill att du finns. | REAKTIONISTA 12 juni, 2016 at 16:05

  […] Hildas kloka livsval. […]

 • Reply Min egen lyckas smed i 6 år - nu med nytt fokus - Hildas 5 oktober, 2016 at 06:38

  […] Bara för att få lite ombyte och en annan vy. Ibland sitter jag även i växthuset eller vid matsalsbordet. Det är otroligt välgörande för kreativiteten att inte alltid se samma vy hela […]

 • Reply Min nya syn på tiden | Hildas.se 1 november, 2016 at 07:24

  […] har gjort en del omställningar i mitt liv, och många av dem påverkar min tid. Jag har slutat att fylla alla dagar med uppgifter […]

 • Reply Stjärnögonblick 28 | Trassligt hår och jag vill att du finns. | REAKTIONISTA 5 januari, 2019 at 10:37

  […] Hildas kloka livsval. […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.