odling

Mina 5 bästa odlingstips

Förra sommaren fick jag besök av Sonja och Marie som gjorde ett reportage om mig och mitt grönsaksodlande i köksträdgården och växthuset. I det nummer av Hus & Hem Trädgård (nr 2) som nu hittas ute i butik kan man läsa om hur jag tänker kring min odling av grönsakerna som förser vårt skafferi med mat sju månader om året. När jag såg bilderna så blev jag förvånad över hur mycket växtlighet jag hade. Minnet är kort. Men det gör mig än mer taggad att förodla mycket nu så att jag kommer igång med odlingssäsongen 2015 snabbt.

Har du inte börjat odla grönsaker ännu, men är sugen på att komma igång? Här kommer här 5 av mina bästa tips.

 1. Odla grönsaker som du tycker om och inte bara för att de är enkla att odla. För mig har jag insett att rädisor är superenkelt att odla, men jag är inte superförtjust i dem. Och då är det ju meningslöst att de ska ta upp plats för sådant som man tycker är gott.
 2. Satsa på grönsaker som ger bra avkastning såsom tomater, kryddor och morötter. De går dessutom bra att frysa in för senare förbrukning om du skulle få väldigt stora mängder, vilket man är väldigt glad åt så här års att kunna ta upp och använda när maten ska lagas.
 3. Använd gräsklipp till att täckodla, alltså att lägga ovanpå jorden kring dina växter. Det är praktiskt ut många synvinklar; dels så håller det fukten nere i jorden och dels så tillför det massor fin näring (kväve) som grönsakerna behöver för att växa sig kraftiga. Dessutom är det alldeles gratis.
 4. Så frön i småkrukor hela säsongen och ha alltid småplantor på lut. När man sedan skördar något blir det ett hål och en tom plats kvar som passar perfekt för en ny liten planta. Det gäller att utnyttja platsen.
 5. Samla in så mycket fröer du kan av dina egna växter i slutet av säsongen för att på så sätt kunna odla på nytt nästkommande säsong. Alla fröer har jag inte lyckats med men tomater, paprika, chili, gurka och squash har funkat klockrent.

Om du vill kan du skriva ut mina odlingsskyltar och använda till dina egna odlingar.


//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Futu 25 mars, 2015 at 10:42

  Härligt!
  Kan du inte göra ett inlägg om att ta frön från egna plantor (kanske lättare till hösten förstås). Det vore intressant, speciellt squashen är jag nyfiken på!

 • Reply Mitt hus med trädgård 25 mars, 2015 at 11:08

  Att så hela tiden verkar ju smart! Gör ibland så med sallad, men kanske ska prova med annat också, t ex rödbetor som är så gott. Men har du plantan inomhus då så länge? Rödbetor ska man väl förresten inte förså? Men det kanske går bra? Ja, ja… jag får väl helt enkelt testa lite:). Jag fortsätter att läsa din blogg, skriv gärna under våren hur du gör med odlingarna!

  Ha det bra
  Camilla

 • Reply Sanna Hornbrink 25 mars, 2015 at 12:16

  Dina så plantor är så fina, ser fram emot att följa din odling

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.