minimalism

Mindre bekymmer och mer frihet

hallspegel

 

I somras påbörjade vi projekt rensning här hemma. Vi gick igenom alla skåp, garderober, förråd och skrymslen där saker som vi inte använder hamnat. Jag blir alldeles mörkrädd över hur mycket saker det finns som bara … finns. Vi körde skytteltrafik till en second hand-butik och skänkte allt vi inte behövde. Det blev många fullastade bilar. Jag är inte nostalgisk av mig och kan inte se värdet i att behålla saker bara för att jag haft dem en gång i tiden, minnen har jag kvar inom mig ändå. Det är bättre att grejerna kommer till användning än att jag ska ruva på dem bara för mina minnens skull.

Vi är ännu inte klara, vi har några varv till att gå i huset. För varje varv så höjer man hela tiden ribban och rensar ut det som inte kändes rätt att rensa ut den första rundan. Det är beslut som liksom får mogna fram med några månaders mellanrum. Det här rensandet gör mig till en friare och mycket mer välmående människa. Nu är det gott om plats i skåp och förråd. Plats som inte ska fyllas upp igen. Någonsin. När vi väl är klara med denna rensning så vill jag aldrig tillbaka till de där fulla utrymmena mer. Det får vara bra nu.

Trots att jag nästan helt har slutat att konsumera prylar så händer det att jag ändå kan få en impuls av att jag vill köpa bara för att det är fint och då tänker jag; behöver jag verkligen den här? Oftast så kommer jag på att jag inte behöver den, och jag kan släppa det och gå vidare. Och då känner jag mig som en vinnare. Varje gång.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Helena 11 februari, 2014 at 07:17

  Härligt! Jag ÄLSKAR att rensa! Jag kör skoningslösa räder i källaren hemma på helgerna nu, och precis som du säger så höjs ribban hela tiden. Det är verkligen befriande! Och vad onödiga saker man sparade, för bara något år sedan! Vad ska jag med alla de där tidningarna till? Och de fula handväskorna man fick gratis med tidningarna? Och pocketböcker man inte kommer att läsa fler gånger? Och kläder som är för små? Stadsmissionen, here I come!

  • Reply hildashem.se 11 februari, 2014 at 08:21

   Skoningslösa räder; haha 🙂
   Precis, man måste verkligen fråga sig; vad ska jag med detta till? Tidningarna och böckerna åkte i somras, åh vilken befrielse det var 🙂

 • Reply Anne Holmgren 11 februari, 2014 at 07:21

  Jag håller med om att det är en riktig befrielse. Vi har påsar som vi lägger våran källsortering i men också en "Second Hand låda". Det är så lätt när lådan står där att packa ned det man inte behöver som bara står och tar plats. När den sedan är full åker vi och lämnar in den.

  • Reply hildashem.se 11 februari, 2014 at 08:22

   Det är bra att ha det förberett få då blir steget så mycket lättare när man väl stöter på något som man ska göra sig av med, har man ingenstans att lägga det så blir det lätt liggande kvar …

 • Reply Den där Victoria 11 februari, 2014 at 07:21

  Det ÄR underbart att rensa, att släppa iväg saker som ändå bara legat och tagit plats. Gillar väskan på bilden, väldigt snygg, hör av dig när du rensar ut den ;).

  Kram Victoria

  • Reply hildashem.se 11 februari, 2014 at 08:23

   Haha, det är min mans arbetsväska som han fått av mig i födelsedagspresent för många år sedan. Tror att det skulle bli ett ordentligt knorrande här hemma om jag skänkte den 😉
   Kram

 • Reply Maria-Snickaregården 11 februari, 2014 at 10:50

  Sann feng shui anda 😉 det är så härligt befriande att släppa taget om en massa saker. Minnena finns ju kvar som du säger.
  Kram Maria

  • Reply hildashem.se 11 februari, 2014 at 15:07

   Just det. Feng shui … kärt barn har många namn 🙂
   Kram

 • Reply Helena N 11 februari, 2014 at 12:05

  Älskar den där friheten man känner och de lättare axlarna när jag gått bananas i något skåp och rensat ut en massa kläder, minnes- och "bra att ha" saker. Men som sagt, ibland behöver vissa grejer mogna till i hjärnan innan beslutet att slänga/skänka kan tas.
  Med tanke på att vi är så många som känner oss lättade av att bli av med saker, måste det ju betyda att vi har gått alldeles för långt i detta materialistiska samhälle. Så sorgligt egentligen.
  Det är lätt att ryckas med och vilja ha en massa nytt när man bläddrar i alla glossiga magasin, men jag tänker också efter nu för tiden, om jag verkligen behöver den prylen eller plagget.
  Men jag håller med Victoria; din mans väska är assnygg och den hade inte rensats ut hemma hos mig 🙂
  Kram och trevlig tisdag.
  /Helena N

  • Reply hildashem.se 12 februari, 2014 at 14:07

   Ja, det är sorgligt att det har gått så långt. Det är lätt att ryckas med när man lockas till att köpa nya grejer hela tiden. Det gäller att lära sig att stå emot.
   Kram

 • Reply Lyckoprickar-anna 11 februari, 2014 at 13:20

  Hej!
  Men vilken fantastiskt härlig & insprerande blogg jag lyckades länka in mig till!!!!
  Tack!

  • Reply hildashem.se 12 februari, 2014 at 14:07

   Tack Anna, du är varmt välkommen hit! 🙂

 • Reply AktivaDagar 11 februari, 2014 at 13:52

  Härligt! Jag har också rensat mycket, och vill rensa ännu mer… Så befriande… Energi liksom frigörs när man slipper ha en massa runt som som man inte behöver eller använder… Och FINT kan man ju verkligen ha det ändå… Men som du säger, det är en process….

  • Reply hildashem.se 12 februari, 2014 at 14:08

   Ja, det är verkligen en process som behöver mogna. Men så skönt det är när man kommit över tröskeln … 🙂

 • Reply Anonym 11 februari, 2014 at 15:06

  Älskar att rensa! Kan liksom inte sluta, det ger sådan energi och är avstressande att rensa i röran. Har hållit på i många år och jag/ vi blir nog aldrig klara. Fattar inte var allt kommer ifrån för det tar liksom aldrig slut och då tänker jag efter innan jag köper nytt, om jag verkligen behöver det. Maken är inte lika road men tycker det är ok om vi säljer prylarna på typ loppis. Brukar skriva ner vad det inbringar varje år och det brukar bli nåt 1000 som vi kan göra roliga saker för istället.

  • Reply hildashem.se 12 februari, 2014 at 14:09

   Ja, om man orkar sälja sina grejer så kan man nog få in en hel del cash. Och det känns ju kul förstås 🙂

 • Reply Madeleine 11 februari, 2014 at 19:24

  Rensa är härligt. Jag själver började rensa när jag var gravid med min son, och har ännu inte nåt gränsen till att "Nu är jag nöjd". Vi säljer mestadels, och får inte ungefär 1000 kr i månaden på det. Men just nu håller vi på och begränsar inflödet med köpstopp. Behövs ju inget mer!

  • Reply hildashem.se 12 februari, 2014 at 14:09

   Jag undrar om man kommer till den där Nu-är-jag-nöjd-gränsen någon gång 🙂

 • Reply Petra / Popetotrora 11 februari, 2014 at 20:58

  Helt rätt tänk! Man har så mycket grejer som egentligen kan rensas bort. Jag älskar att rensa och skänka. Det känns alltid härligt och liksom lite nystädat och fräscht efteråt. 🙂

  • Reply hildashem.se 12 februari, 2014 at 14:10

   Ja, man känner sig liksom både nybadad och nästan nyfödd efteråt. En härlig känsla 🙂

 • Reply Mellan skog och gård 12 februari, 2014 at 07:32

  Visst är det underbart att rensa! Och nästan ännu bättre känslan när man kommer på hur lite prylar en faktiskt köper eller skaffar sig. Det är ju lätt att glömma, men vilken skillnad det kan bli! Jag har heller inte köpt några prylar på hur länge som helst och det har blivit en vanesak. När jag däremot tänker efter på hur det var för bara några årsedan så blir det så tydligt och tillfredställande att en gjort dåsig av med ett behov.

  Skönt skönt!

  Kram Elin

  • Reply hildashem.se 12 februari, 2014 at 14:12

   Ja, det var stor skillnad även för mig för ett antal år sedan. Nu är det nya tider och mindre prylar som gäller 🙂
   Kram till dig Elin!

 • Reply Ia 12 februari, 2014 at 08:20

  Låter underbart! Vi har precis startat projekt "fixa arbetsrummet" här hemma och steg 1 är rensa, rensa, rensa. Tyvärr gillar min man att spara på mycket "utifall att", men den här gången tänker jag vara hård. Han måste slänga en del, annars drunknar vi i papper! Min belöning efter ett rensningspass är en stunds slösurfande på bloggar, och jag startar alltid hos dig. Älskar dina foton – färgerna, kompositionen, allt!

  • Reply hildashem.se 12 februari, 2014 at 14:53

   Vad glad jag blir över att du väljer att börja din bloggrunda här hos mig. Stort lycka till med ert projekt i arbetsrummet 🙂

 • Reply Elisabeth 12 februari, 2014 at 08:48

  fler borde tänka som du.. Vi konsumerar alldeles för mycket saker.. Jag har en tanke om saker som med kläder, Feng Shui – en ny sak in , en sak ut.. så är det bara..
  och handla mer på loppis och begagnat , tror jag på..

  ha det gott

  • Reply hildashem.se 19 februari, 2014 at 08:38

   Jag håller helt med dig! Alldeles för mycket konsumtion.
   Ha en fin dag! 🙂

 • Reply Susanne 18 februari, 2014 at 20:51

  TACK! för detta inlägg. Det fick mig att bestämma mig på riktigt. Och du har så rätt, att minnen sitter inte i saker.
  Skrev just ett inlägg om detta i min blogg. 🙂 Välkommen om du vill.

  • Reply hildashem.se 19 februari, 2014 at 08:39

   Vad glad jag blir! Underbart att höra! Nej, minnena sitter inte i grejerna. Jag ska genast kika in i din blogg 🙂

 • Reply Anonym 20 februari, 2014 at 03:03

  Behöver du ett lån? Har du letat efter var du kan få ett lån? Har du försökt att få någon form av lån? sedan tillämpa nu? (rodrigoluliloanfirm@yahoo.com) om du vill få en prisvärd lån. Lån erbjuds här på en mycket låg ränta på 3%. Kontakta oss nu om du är intresserad.

 • Reply Milla 26 februari, 2014 at 14:36

  Jag håller på att hjälpa mina föräldrar att rensa i deras stora, välfyllda villa. Jag tror att den generationen har svårare med detta, de är väldigt "det kan vara bra att ha" och "vi har ju betalat för det en gång" i sitt tänk. Själv är jag 20 år. Jag ser hur övermäktigt det blir för dem, omöjligt att hålla ordning och man hittar aldrig det man behöver i röran. Kan dock inte gå fram som en ångvält utan tar det i små steg, har hållt på i säkert ett år nu och åkt många fullastade bilar till en välgörenhetsbutik 🙂 Det bästa är att de alltid är så glada efteråt och nöjda över att dela med sig till behövande!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.