mina funderingar

Mindre och mindre ifrågasatt

Som vegetarian, sedan över 30 år tillbaka, är jag van att bli ifrågasatt om mina matvanor. Jag har fått försvara mig. Försvara att jag av etiska skäl inte vill äta djur. Försvara att jag vill minska den belastning på miljön som köttindustrin medför. Varför kräver det ett försvar, undrade jag?

Jag fick aldrig någon annan kost i hela låg- och mellanstadiet. Under alla år i skolan erbjöds jag äta kokt potatis, ris, pasta och knäckebröd. Enbart! Inte mycket till näring där. Lärare och mattanter pratade om att jag bara drabbats av en fix idé, och nog skulle rätta till mig så småningom. På vilket sätt skulle jag rätta till mig, undrade jag?

Jag är inte direkt den som gillar att provocera därför har jag alltid hållit en låg profil kring detta. Men jag är väldigt glad att jag under alla år stått emot alla påtryckningar. Hånfullt har det sagts att jag minsann borde smaka på en riktigt blodig biff så att jag blir som folk, eller att de minsann ska lura i mig kött. Varför, undrade jag?

Numera blir jag dock sällan ifrågasatt, snarare är andra intresserat nyfikna, och jag blir väldigt glad när jag ser att fler och fler får upp ögonen för ett grönare liv.
Fler och fler uppmärksammar djurens rätt till ett drägligt liv, jag tycker för övrigt inte att de ska ha ett drägligt liv. De förtjänar att ha ett bra liv.
Fler och fler blir nyfikna på vegetarisk mat. Jag hoppas inte att det bara är en trend, utan något som är här för att stanna.
Fler och fler börjar fundera över vad det egentligen är i maten vi stoppar i oss. Det är bra!

Historien till trots så tycker jag att det känns väldigt positivt. Det går åt rätt håll!

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Pia Gustafsson 10 januari, 2014 at 07:37

  Vilket bra inlägg! Jag är inte vegetarian men har ändå fått mig en rejäl tankeställare. För miljöns skull så väljer jag att äta vegetariskt minst en dag i veckan och tycker att skolorna och förskolorna borde anamma det i hela Sverige. Vad hemskt att du inte fick ett alternativ när du gick i skolan. Tur att tiderna förändras. Dela gärna med dig av recept, det är det svåraste tycker jag, att hitta på goda rätter.Ha en bra dag! Kraaam Pia

  • Reply hildashem.se 10 januari, 2014 at 07:40

   Tack Pia! Alla kan vi göra något, alla måste inte bli vegetarianer, men om alla gör något så gör det stor skillnad!

   Du hittar några av mina vegetariska recept här: http://www.hildashem.se/p/recept.html

   Ha en härlig helg! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Stina 10 januari, 2014 at 08:27

  Vilken tänkvärd text! Jag är inte vegetarian men är väldigt nyfiken på det och känner mer och mer att jag vill införa det mer i mitt liv. Tack för alla dina fina tankar och vacker inspiration.

  • Reply hildashem.se 10 januari, 2014 at 15:34

   Små steg är det bästa om det ska hålla i längden. Lycka till och tack 🙂

 • Reply viktoria / stjernfall 10 januari, 2014 at 11:28

  När jag blev vegetarian för ca tio år sedan så blev jag överraskad över hur myvket godare den vegetariska maten var i skolan än den vanluga skolmaten. Det slutade med att fler av mina kompisar anmälde sig som vegetarianer trots att dom egentligen inte var det.

  Samtidigt inser jag att min upplevelse som relativt ny vegetarian skiljer sig enormt från tex min killes som varit vegetarian sen han föddes och aldrig ens ätit kött. Han och hans syskon fick gå hem på lunchen för att äta och dom hade tur som hade en mamma hemma så den möjligheten fanns. Annars hade dom gått göra som du. Och han har även berättat att dom aldrig kunde gå ut och äta pga att det inte fanns vegetariska alternativ. ..

  Glad att det ser annorlunda ut idag och hoppas det fortsätter så 🙂

  • Reply hildashem.se 10 januari, 2014 at 15:32

   Ja, det känns hoppfullt att tiderna ändras kring den här frågan 🙂

 • Reply viktoria / stjernfall 10 januari, 2014 at 11:32

  Förresten så lagar vi ofta din indiska kokosgryta med tofu! Hela familjen älskar den, tom min kräsna ettåring 😛

  • Reply hildashem.se 10 januari, 2014 at 15:33

   Åh, vilken superfin komplimang. Den är verkligen jättegod … det var längesedan som jag gjorde den nu. Det får nog bli en sådan i helgen, tack för påminnelsen 🙂

 • Reply Anonym 10 januari, 2014 at 15:23

  Hej! Jag går på ett gymnasium som enbart serverar vegetarisk mat! Jag (som innan jag började knappt hade varit i kontakt med det vegetariska/veganska köket) är väldigt nöjd och glad med att vara vegetarian på halvtid. De stora ögonen kommer visserligen då och då "VA SERVERAR DE BARA VEGETARISKT?" Tänk för att de gör de och banne mig – tänk vad bra det är!

  • Reply hildashem.se 10 januari, 2014 at 15:33

   Vad fantastiskt att höra! Fy banne mig vad bra! 🙂

 • Reply Miriam Stribeck 10 januari, 2014 at 16:26

  Gött mos! Jag har val bort rött kött sedan 14år och har fått samma bemötande. Och den otroligt trista mat man erbjuds ist för "vanlig" mat. Men jag håller med, det blir bättre 🙂

  • Reply hildashem.se 14 januari, 2014 at 06:49

   Ja, det är ljusår bättre nu än vad det var för 10 år sedan. Och nu tror jag starkt på framtiden, det kommer att bli ännu bättre utbud framåt 🙂

 • Reply Jennica... 10 januari, 2014 at 20:15

  Tänk att det kan vara så provocerande! Att inte äta kött…. Det borde finnas andra saker dessa människor kan lägga sin energi på…. Själv är jag inte vegeterian, men äter inte speciellt mycket kött. Mest fisk och kyckling. Ikväll åt jag halloumi, grön sparris och rödlök – herregud så gott! 🙂
  Ha en fin helg fina du!
  Kram Jennica

  • Reply hildashem.se 14 januari, 2014 at 06:46

   Ja, det är märkligt. Det borde finnas större saker att irritera sig på 🙂
   Kram till dig!

 • Reply Håkan Gidestrand 10 januari, 2014 at 21:24

  Hej Sofia
  jamen va skönt.. de e så bra om alla kan göra som dom vill…
  ja hade gärna varit veggis med. men jag e så allergisk mot många saker tyvärr….
  å missa nu inte……

  SATURDAY SHOW OFF

  de e kul att vara med 🙂
  Välkommen
  Håkan

 • Reply filmning avlopp 11 januari, 2014 at 08:59

  thanks for posting. I really appreciated it

 • Reply Camilla 11 januari, 2014 at 09:37

  Bra skrevet:)
  Jeg har vært vegetarianer i et par år nå og kjenner meg igjen i mye av det du skriver her. Kan ikke engang forestille meg hvordan det hadde vært å få disse kommentarene og spørsmålene som barn, syns det er vanskelig nok nå som voksen jeg.
  Klem fra huskattene og Camilla

 • Reply Sama 11 januari, 2014 at 18:40

  Jag är "deltidsvegetarian" sedan fem år tillbaks (äter bara kött om jag äter ute eller hemma hos någon, lagar aldrig kött själv). Jag är dock inte speciellt bra i köket och på att improvisera ihop något gott, men har svårt att hitta goda recept som inte innehåller köttsubstitut (typ soja- eller qournprodukter) vilket jag inte gillar, eller olika konstiga ingredienser man inte ens vet vad det är, har du tips på var man hittar bra, enkel och god vegetarisk inspiration?

  • Reply hildashem.se 13 januari, 2014 at 16:43

   Det där med inspirationen kan vara svårt ibland. Kolla in några av mina recept här: http://www.hildashem.se/p/recept.html
   Och så kan du ta och kika in på bloggarna jag tipsar om längst ner i högerspalten, med rubriken Vegetarisk inspiration. Lycka till! 🙂

 • Reply Anonym 12 januari, 2014 at 11:27

  Hej kan inte du skriva lite vad man kan odla inomhus, hur man ska gå till väga och vart du köper frön, snart dags att sätta igång ju 🙂

  • Reply hildashem.se 13 januari, 2014 at 16:22

   Hej! Jag är inte någon odlingsexpert direkt. Men jag ska absolut skriva mina tankar om vårens odling snart 🙂

 • Reply Cecilia 12 januari, 2014 at 21:00

  Hej Sofia!
  Jag tycker det är galet att du har blivit ifrågasatt så mycket, däremot är det ju såklart roligt med nyfikenhet.
  Håller dock inte riktigt med dig i allt i inlägget. Du skriver att du vill att djuren skall ha ett bra liv, därav en av anledningarna till att du är vegetarian. Det vill jag också att de skall ha även om jag äter kött. Ser inte att det inte går. Vi köper tex kött från en gård i Halmstad med ekologiska kossor som är ute väldigt mycket och slaktas på gården för att minska stress mm. När det gäller miljön så tror jag mest på att äta ekologiskt och närproducerat och "naturligt". Med naturligt menar jag produkter som inte är processade mm. Det tror jag är en minst lika stor miljöbov. Ta tex. chips, kakor, godis, kryddor med tillsatser, halvfabrikat mm. Många tänker inte på det utan säger att det är köttet som är boven. Jag tror att vi måste tänka på helheten.
  Tack för en bra blogg!

  • Reply hildashem.se 13 januari, 2014 at 16:28

   Hej Cissi!
   Givetvis är det bra om djuren får ha det bra fram tills de slaktas, men i min värld (som jag vet är en utopi) så vill jag helst inte att de ska födas upp för att slaktas och att ätas över huvud taget. Och ska man äta kött så tycker jag att det är helt rätt att göra så som du beskriver, att köpa från en ekologisk gård i närheten. Håller helt med dig om processade grejer! Det är viktigt att se på helheten. Och en kan inte göra allt – men alla kan göra något! 🙂

 • Reply Jess 13 januari, 2014 at 17:05

  Mitt nyårslöfte är att jag och min sambo ska äta mer vegetariskt i år. Vi startade förra veckan med en jättegod halloumipasta 🙂

  • Reply hildashem.se 14 januari, 2014 at 06:45

   Vad kul! Och halloumi är ju så gott. Stort lycka till! 🙂

 • Reply Curt 15 januari, 2014 at 12:50

  God och bra vegetarisk/vegan mat som är både ekologisk och näringsriktig är ju svårt att hitta. Green n Lean är ett svenskt KRAV-märkt hälsolivsmedel med verkligt unika näringsegenskaper som inte innehåller tillsatser av något slag. Lågt GI med mycket fibrer och finns 5 olika produkter; burgare, morot- rödbeta och broccolibullar. Den här produkten passar också som ingrediens i pastarätter – man smular bara ner den i t.ex. en tomatsås och så har man en vegan ”köttfärssås” eller kan användas i lasagne mm. Tror inte att den finns i alla butiker men man kan fråga efter produkten i butikerna så kanske dom kan ta hem mot beställning.
  Mer om Green n’ Leans unika näringsegenskaper på http://www.green-n-lean.se
  P.S. Green n’ Lean har nominerats till Garant Ekostjärna 2014 – där Vinnaren utses på Ekogalan på Grand Hotell i Stockholm 30 januari. Besök http://www.ekoweb.nu/?p=11221 för mer information

  • Reply hildashem.se 15 januari, 2014 at 13:27

   Tack för informationen om era produkter. Jag har faktiskt funderat över just ekologisk vegetariska produkter, så det känns väldigt kul att ni jobbar med just det 🙂

 • Reply Fredrik 19 januari, 2014 at 17:16

  I vårt hushåll äter vi vegetariskt 2-3 gånger i veckan, men håller oss då till mat som paj, gryta eller pastarätter där rätten är komplett utan kött istället för att ta en kötträtt och försöka hitta vegetariska substitut. Så länge måltiden känns komplett finns det ingen anledning att ha kött för köttets skull. Tyvärr tror jag äldres syn på vegmat är just att man tar en kötträtt och tar bort det goda köttet och slänger in en torr cornbiff.

  Men å andra sidan har jag levt kortare än du har blivit ifrågasatt för dina matvanor så det kanske är något som blir bättre över tid. Som sen 80-talist känns det som att det är få jämnåriga som skulle ifrågasätta något så vardagligt som vegetarianer.

  Vi kan hoppas det i alla fall, för vi som helhet behöver minska vårt köttätande oavsett om det innebär att alla drar ner på köttätandet eller hälften kör på som vanligt och andra hälften blir heltidsvegetarianer.

 • Reply hildashem.se 21 januari, 2014 at 06:56

  Jag tror verkligen att du har rätt där, angående generationer. De som ifrågasatt mig är de som varit äldre än mig, väldigt sällan har det varit jämnåriga – även om det också förekommit.
  Ha en fin dag! 🙂

 • Reply Patricia 25 januari, 2014 at 10:35

  Hej! Som ägare av ett minimalt kök utan ugn och fläkt men med två (!) kokplattor samt barnbarn till en smått konservativ farmor har jag ett problem. Farmor kommer på söndagsmiddag i morgon, vad kan jag laga för vegetarisk middag?

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.