minimalism

Minimalism och sociala medier

Jag har funderat mycket på hur sociala medier går ihop med att vilja leva ett enklare och mer hållbart liv. Minimalismen handlar, för mig, om att göra mig av med borden och sånt som tar min energi.

Är jag verksam i sociala medier för att jag BORDE eller för att jag VILL det? Jag är inte helt säker faktiskt. Förr gjorde jag det för att jag verkligen ville, men med åren har känslan om att jag borde, kommit gnagandes.
Jag har egentligen massor idéer på vad jag skulle kunna skapa för innehåll för att exempelvis inspirera till hur man kan minimalisera och förenkla sitt liv. Men faktum är att jag märkt att jag inte har någon lust att skriva, fotografera och publicera. Och det är en skitjobbig insikt. För det finns ju också så mycket jag gillar med sociala medier. All kontakt med fantastiska människor som jag får, är det jag älskar mest. Att få meddelanden från okända människor om att jag inspirerat dem till förändring, är nästan en religiös upplevelse. Och inte minst det fantastiska sällskap och all den kärlek jag fick via instagram under min tågluff i sex veckor. Detta ger så otroligt mycket.

MEN jag får också dåligt samvete över att jag inte uppdatera tillräckligt ofta, och det suger ut min energi. Ett BORDE hänger alltid över mig. Och ni som följt mig ett tag vet ju vad jag tycker om BORDEN. De ska minimeras! Jag har haft lite låg energi ett tag och behöver hushålla med den jag har till det som är allra viktigast för mig. Det där med hållbart liv är ju något jag förespråkar hårt – och då är det ju märkligt om jag inte lever som jag lär.

Jag inser att jag redan påbörjat processen eftersom jag sedan en tid tillbaka börjat lämna min telefon hemma när jag går ut eller åker på utflykter, för då ”slipper” jag tänka på fina motiv eller bra innehåll. Häromdagen tog jag bort min FB-app från telefonen. Och det är verkligen skönt. Jag säger inte att jag ska sluta, men jag tänker börja med en rejäl semester helt utan egna sociala medier och se hur det livet känns. ❤️

//Sofia

Previous Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Johanna Ene 6 augusti, 2019 at 05:57

  Hej där. 🙂 Förstår verkligen dina tankar kring sociala medier, har själv funderat på detta mycket genom åren. Det var längesedan jag stängde av prick varenda aviseringar förutom samtal och sms. GUDARS så skönt. Har inte tagit bort fb eller minsta-apparna men har dem i en egen mapp en swipe bort från hemskärmen. Så de ligger inte där först och pockar på uppmärksamhet. Funkar bra för mig. Har också ganska låga kravpå mig angående att uppdatera Insta, tar foton när jag faktiskt vill och har feeling. Fixar med dem och uppdaterar från dass när jag ändå oftast sitter och slarvar med mobilen. 😉

  Tack för tänkvärt inlägg!

 • Reply Mia 9 september, 2019 at 14:55

  Hej, förstår hur du tänker och är själv mitt i samma process. Dock utan att någonsin ha varit på producentsidan av sociala medier. Men konsumentsidan kan också ge stress tex i form av favoritbloggar som uppdateras snabbare än man hinner läsa. Jag tycker att din blogg är väldigt inspirerande och läser gärna men tycker inte att du skall känna press att ständigt komma med nytt innehåll. Lägg ut när det känns viktigt och roligt och var nöjd med att vara en god inspiratör som inte dränker dina följare. Tack för många nya tankar!👍

 • Reply Annie 13 september, 2019 at 13:03

  Hej Sofia! Hittade precis till din blogg via Google sök. Jag fastnade direkt och tänkte att den här personen är någon som jag kommer inspireras av. Liksom du styr jag mot minimalism men det är svårt och det tar tid, minsann. Vilket är hela tjusningen om du frågar mig! Jag tog bort sociala medier för mer än ett år sedan, och jag kan verkligen inte säga att det _bara_ bidrar till något gott, för visst är Fb/Insta smidigt, inspirerande och ger en känsla av samhörighet. Absolut. Men! I det stora hela är mitt liv så så mycket härligare, roligare och jag njuter mer av allt jag tar mig för. Det är lite som att sociala medier lägger ett lock för ens upplevelser då man inbillar sig att den fina solnedgången, det härliga plagget eller husdjurets galna upptåg blir som ALLRA vackrast om man delar det med andra, så många som möjligt. Det gör att varje härlig skogspromenad eller sevärdhet mattas ner om man låter det vara odigitaliserat. Vet inte varför men det var verkligen så jag upplevde det. Jag har aldrig varit SÅ närvarande och upplevt saker så starkt som utan sociala medier. Tror det här är så individuellt, men ville bara dela med mig. <3

 • Reply Tess 15 oktober, 2019 at 20:28

  Fina du! Jag känner verkligen igen mig i dina tankegångar även om jag själv inte riktigt är på samma plan. Jag tycker fortfarande att sociala medier ger mer än det tar, även om jag också försöker hitta balansen. Det är så klokt av dig att vara öppen och ärlig och göra det som känns rätt för dig, även om jag såklart måste erkänna att jag saknar dina uppdateringar 😉 Stor kram

 • Reply Sara 18 oktober, 2019 at 17:16

  Du gör helt rätt. Men åhhh, vad jag saknar dina inlägg både här och på Instagram. Hoppas att du har det fint! 🙂

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.