minimalism

Minimalism – vad är det egentligen?

 

Minimalism, vad tänker du om det ordet egentligen? Jag tror att många som hör att någon är minimalist tänker kanske att dennes hem är vitt, med kala väggar. I ena änden av rummet står en stilren soffa i svart och i garderoben hänger 3 svarta polotröjor med en exakt precision. Kanske står där också en vas med en enda kvist i på en bänk i högblank lack. Ser du bilden framför dig?

Är man en minimalist för att man rensar och skalar av? Nej… då skulle jag kalla det för en rensare eller en avskalare som gillar att få bort onödiga saker. Men att vara minimalist utan att ha gjort en rensning är svårt. Att vara minimalist är ett sätt att leva där man sätter kvalitet framför kvantitet. Och det handlar om så mycket mer än bara prylarna, det går att applicera på allt såsom ekonomin, jobbet, relationerna och sitt sätt att tänka.

Ju mer vi har rensat och skalat av under åren så har jag insett att jag vill fortsätta rensa och skala av ännu mer eftersom det ger så stora fördelar och mycket energi. När allt “skräp” runt omkring försvinner – och skräp behöver inte bara innebära fysiska prylar – så är det så mycket lättare att se klart vad som är det viktiga i livet. Och dessutom så får man en massa tid över att göra exakt det man vill med. Och ju längre i processen man kommer så inser man att det inte bara handlar om själva avskalandet utan att det faktiskt är ett sätt att leva. Att upprätthålla livet så att det aldrig blir sådär rörigt igen, som det var innan. Det är viktigt att rensandet inte blir en ny möjlighet att få fylla de tomma ytorna igen. Eller att se till att fylla schemat med aktiviteter och engagemang som du inte vill ha där, men som du åtar dig bara för att du tänker att det förväntas av dig.

 

Lättare att leva

Det låter kanske löjligt, men det blir faktiskt enklare att andas och leva när man minskar sina intryck och åtaganden, och endast gör de grundläggande sakerna som man måste och struntar i det sånt som man borde (givetvis finns det grader på denna skala). Det blir massor av tid och energi över till det som man verkligen vill ägna sig åt. Och det kan ju vara precis vad som helst, beroende på vem du är. Du kanske älskar att träna ungarnas hockeylag, dreja, läsa böcker, umgås med vänner, volontärarbeta, pyssla i trädgården eller kanske bara kolla på tv-serier. Valet är såklart ens eget och inget är sämre eller bättre än något annat.

 

Rensandet är starten

Ofta är inkörsporten till minimalism just rensandet av prylar. När man ser fördelarna med det som rensandet för med sig, så börjar man fundera över vilka övriga områden som man kan förenkla i sitt liv för att uppnå samma fördelar även där. Det var så det började för mig för snart 5 år sedan. Det var ett litet, litet frö som växte sig allt större och starkare. Det började med att rensa. I flera år höll vi på, och processen pågår ännu. Och det behöver nog ta lite tid eftersom det här är en förändring av livsstil – och hållbara förändringar måste få ta tid för att bli just hållbara. Ju mer man skalar av, desto mer ser man att man behöver skala av. Men vissa lager är inte mogna att skala av förrän man gjort vissa andra saker eftersom det inte går att se skogen för alla träden.
Du kommer att börja se vilka möjligheter som finns i ditt liv, när ditt schema inte alltid är fyllt till bristningsgränsen. Du kommer troligtvis att börja se hur mycket du saknade det enkla i livet, när livet var fullpackat av onödiga prylar, åtaganden och informationsflöden – du visste bara inte om att du saknade det.

 

 

Minimalism är ett verktyg till frihet från onödiga bekymmer, måsten och åtaganden. Eftersom ju mer du äger desto mer fast och bunden blir du. Kanske har du inga problem med det, och då är det ju helt fine (och du kan troligen sluta att läsa här). Och det handlar inte om att du måste leva med endast 100 ägodelar, som en del strävar efter. Även om det lockar mig så är det inte där jag är nu. Långt ifrån. Men de saker jag har omkring mig ska fylla ett syfte och göra mig glad. Allt annat göre sig icke besvär.

Det här med att vi nu säljer huset och en stor del av allt vi äger, och flyttar till en lägenhet är en stor del i vår längtan efter mer frihet. Vi har älskat den här platsen och det den har gett oss är en skatt som vi alltid bär med oss i hjärtat. Att stanna kvar i det kan inte vara ett alternativ eftersom det inte går att få den frihet vi vill ha när vi samtidigt har ett enormt stort hus med allt därtill, att ta hand om. Inget enkelt beslut. Men det är sällan de enkla besluten som leder till ett enklare liv.

 

Så vad är minimalism egentligen?

Jag inser att jag inte rakt ut svarat på frågan om vad minimalism egentligen är, enligt mig. Om jag ska göra det med ett kort svar blir det följande.
Minimalism handlar om att göra sig av med allt det onödiga i livet för att istället kunna fokusera på det som verkligen är viktigt för dig och leder till mer lycka, tillfredsställelse och glädje. Svårare än så är det inte.

 

Om jag är en minimalist? Ja, definitivt. Jag är en färgglad minimalist som älskar färger och mönster och som vill ägna mig åt det som jag tycker är det viktigaste i livet. Relationer, möten med andra och att vara en god människa.

Det finns inga regler för hur man gör. Man måste hitta sitt eget sätt som passar och som kan bli hållbart för en själv och sin familj. Jag har tidigare skrivit en del om min resa och hur jag har gjort:

22 saker du kan börja med att rensa ut

5 sätt att minska bruset

10 tips på hur du rensar i garderoben

9 saker som förenklar livet

Att vara ägd av sina ägodelar

 

Hur ser du på det här. Är det något som känns naturligt, helt främmande eller är du något intressant?

//Sofia ♥

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Sara 22 augusti, 2017 at 15:25

  Det här med utrensandet, bland både prylar och åtaganden, har hjälpt mig mycket i min depression. Det har fått mig att börja orka med saker och ting igen och livet känns kul. Jag kommer att fortsätta för precis som du skriver så är det en lång process. Det är så spännande att följa din resa, jag har länge följt din blogg och inspirerats av dina rensningsinlägg som börjat dugga tätare och tätare de senaste åren.
  Varma kramar från Sara

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 24 augusti, 2017 at 14:16

   Så fint att det hjälpt dig. Jag har läst forskning som stödjer precis det du säger; att minskade intryck kan hjälpa till vid en depression. Så roligt att inspirerats av det jag gör. Jag kommer att fortsätta mer i just den andan. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Mia Bergvall 22 augusti, 2017 at 16:29

  Kunde inte hålla med mer! Kram!

 • Reply Emilia Westerström 22 augusti, 2017 at 20:14

  Jag har en hel massa saker jag hade kunnat göra mig av med, det som blir skrämmande med minimalism för mig är mina pysselmaterial. Jag samlar gärna på saker, material och redskap för att någon gång kunna återanvända dem, men tills de används innebär de minst sagt en del intryck

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 24 augusti, 2017 at 14:27

   Pysselmaterialet var en helig ko för mig. Jag har ju haft ett helt pysselrum som har varit fullkomligt överfullt. Jag samlade massor av grejer som jag tänkte kunde vara “bra att ha” till olika eventuella framtida projekt. Det kom aldrig några sådana projekt. Det har tagit mig fyra år att rensa ut det. Dels så har jag sett till att förbruka grejer rikligt genom att typ slå in paket och så. Jag har sålt flera kartonger med material och skänkt till dagis. Nu när vi flyttar resulterade det i att materialet får plats på en hylla i en liten garderob. Otroligt befriande. Men det var en lång mental process. I början kände jag mig inte alls mogen, sedan gick det lättare och lättare. Men å andra sidan är jag inte lika intresserad av att pyssla längre. Är man det kan det ju vara en annan sak. Men det kan såklart ändå vara bra att ställa sig frågan: “Behöver jag verkligen den här?” 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Fredrikapåvinden 24 augusti, 2017 at 07:50

  Det här med minimalism är så intressant tycker jag! Jag är nog lite av en minimalist. Jag har de senaste åren börjat skala ner saker. Inte ta på mig för mycket saker att göra, avfölja det mesta på fb inte ha för många punkter på mina listor osv Jag mår verkligen bra av det! Men så är jag nog mer en samlare, jag älskar att ta till vara och fynda. Rota i lådor och hitta saker med historia, rädda gamla saker andra inte vill ha och fylla mitt hem med spännande saker. Så jag gills nog inte riktigt, men jag tror jag anammat tänket lite. Jag gjorde en storrensning för några år sedan där jag liksom rensade bland de saker som jag inte är så intresserad av egentligen det räcker med en hudkräm, två par springtights, 1 par hörlurar och på de områdena jag rensat köper jag bara nytt när de är slut. Däremot har jag massor med sömnadsmaterial, böcker och garner och de mår jag bra av att ha. En så länge, men kanske kommer jag en dag känna att jag vill börja rensa på fler områden. Det är i allafall en spännande livsstil tycker jag!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 24 augusti, 2017 at 15:04

   Man måste hitta sin egen väg. Ibland har man intressen som innebär många saker. Då får det vara så – bara man mår bra av det. Som du säger har du skalat av det onödiga på de områden som inte ligger dig lika varmt om hjärtat, det är ju jättebra. Jag förstår precis det du skriver om att rota i lådor och hitta fynd bland sånt som andra inte vill ha. Jag har varit en samlare av rang och det har tagit mig många år att inse att jag inte behöver de där grejerna. Hur fina de än är. Men det är svårt. Men nu när jag väl kommit över tröskeln så finns det ingen hejd. Inget kommer in i mitt hem längre – om det inte har en väldigt, väldigt bra anledning. 🙂
   Det där med sociala medier är intressant också, har också städat bort massor där. Avföljt och “avgillat” massor med sidor. För när det är för mycket får jag ju aldrig chansen att se det jag verkligen vill se.
   Kram Sofia

 • Reply Lund Johanna 25 augusti, 2017 at 08:45

  Åh så tänkvärt. Jag kanske är en sådan där som borde slutat läsa vid uppmaningen i mitten, är väl inte där helt än kanske. Men jag vill dit, en dag. Men jag har kanske inte bråttom och tar verkligen en sak i taget i ett långsamt tempo. Tänker jag efter så är jag nog mest bara i “halvt medveten om det”-stadiet. Men det får vara gott nog nu 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 augusti, 2017 at 14:05

   Det är en väldigt lång process, det har det i alla fall varit för mig. Medvetandegraden har sakta, sakta förändrats tillsammans med vissa värderingar. Jag tycker att det är sunt att ta det i ett långsamt tempo, tror att det blir mycket mer hållbart då. Hoppas att du hittar “din väg” och trivs med den. Det är huvudsaken. 🙂

 • Reply Trail & Inspiration 25 augusti, 2017 at 12:38

  Klockrent inlägg! 🙂

 • Reply Elna - cykellycka, mjölksyra & äventyr 25 augusti, 2017 at 15:18

  Åh vad du är klok. Jag skulle vilja rensa men vi är inte helt överens här hemma, min sambo är en sparare. Jag har tidigare flyttat väldigt ofta – minst en gång om året genom hela livet (for real, har ingen aning om hur många adresser jag bott på) – och då har det rensat sig av sig självt, men nu när jag bestämt mig för att bo med samma människa på samma plats har det snabbt blivit mycket prylar. Rensar lite i smyg och försöker använda upp pysselgrejer istället för att spara dem och härjar lite på sambon om att vi skulle kunna sälja cykelprylar och tillbehör vi inte använder just nu.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 augusti, 2017 at 14:21

   Tack, vad kul att du uppskattar. Det där när man inte är överens med sin partner om hur mycket grejer man vill ha, är svårt. Här hemma börjar vi bli synkade nu, men det har också tagit sin tid. Man kan ju inte bestämma över andra och därför får man börja på sin kant och berätta hur man tänker. Jag brukar tänka att jag sår frön (tankar) som får växa till sig (hos den andre). Förhoppningsvis kanske det du gör väcker tankar och inspirerar, och kanske börjar din partner att fundera på sin kammare … Men det är inte enkelt. 🙂
   Lycka till och kram!

 • Reply Anders 25 augusti, 2017 at 22:21

  Känner mig lite kluven – håller med om att livet blir enklare när det är mer avskalat. Samtidigt är jag en stark förespråkare för återvinning – särskilt när man bor på landet. Gamla fårstängsel, lådor med gångjärn, ett gammalt trägolv från ett uthus etc etc Jag sparar på mycket och det brukar komma till användning förr eller senare. Visst hade det varit skönt på ett sätt att göra mig av med allting och rensa i uthusen – men då blir det att skaffa nytt när det behövs. Och det skulle svida…

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 augusti, 2017 at 14:24

   Ja, alltså jag förstår dig helt och hållet. Man måste ju utgå från sina behov och anpassa det efter det. Det är ju dumdristigt att göra sig av med saker som man vet kommer att komma till användning. Jag gillar också återvinning och tycker att det är det bästa sättet att använda saker på. Rensa ut på de områden där du kan och låt fårstängsel, trägolv och allt annat du kan behöva vara kvar. 🙂

 • Reply Wilda 26 augusti, 2017 at 15:13

  Så tänkvärt och viktigt. Jag “blev tvungen” att börja tänka så här när utmattningen tog greppet om mig fullständigt. Jag rensar mer och mer bort det som tar energi och lägger tid på det enkla och det som skapar frihet hos mig. Under en tid har det också inneburit att rensa bland mina relationer och utveckla de relationer som gör det enkelt att vara jag. Jag har fortfarande mycket saker och på det området behöver jag verkligen rensa ut, men det gör jag i en takt som känns okej för mig – annars blir det också ett av alla måsten. Jag rensade mycket i mitt schema förut, avsade mig alla löpande förtroendeuppdrag och veckovisa aktiviteter och bestämde mig för att göra punktinsatser när det passade. Det var en stor del av min omställning från 14 år i föreningslivet. Idag sitter jag i en styrelse igen, men gör bara punktinsatser i den med sådana frågor som ligger nära mig. Det är precis som jag behöver det och jag är så glad att jag hittade den mellanvägen. Det hade jag inte gjort om jag bara hade kört på som förut. Så ja, det där med att få perspektiv är verkligen viktigt.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 augusti, 2017 at 14:37

   Ja, perspektiv är så viktigt. Och jag tror att det är nödvändigt att skala bort och av när man drabbas av en utmattning. Skala bort allt onödigt som bara suger energin. Det har hjälpt mig otroligt mycket och nu känner jag att jag aldrig vill tillbaka till så som det var innan. Allt blir så mycket enklare och roligare. Och man inser hur mycket grejer man gör för att man tror att det förväntas av en eller som man bara gör helt i onödan. Det gäller bara att ta sig tid att tänka ibland.
   Kram till dig och lycka till i skolan! 🙂

 • Reply Pernilla 30 augusti, 2017 at 06:55

  Hej!
  Jag har kikat in här förut, men då för att jag ville läsa om inredning, loppis och framför allt odling. Är så roligt nu när jag googlade minimalismblogg och kom in här. Känns som om allt fler genomgår samma förvandling. Jag har ett stort hus på landet som jag har fyllt med loppis fynd som kan vara bra att ha(?). Men jag har som dig fått nog, här ska rensas ut, jag har kommit in i det här utan att riktigt märka av det, har gjort det av mig själv i små steg utan att förstå varför, som att sluta köpa böcker och istället låna på biblioteket, sluta köpa tidningar och istället läsa på nätet. För mig handlar det här rensandet mycket om att jag vill ha färre saker så att jag orkar med att sköta om det jag har. Jag bor i drömhuset och har drömlivet men stundvis har jag suttit o grinat över att jag inte orkar livrädd över att ge upp min dröm. Men så har jag tänkt till, vad är det jag inte orkar, jo, det är så enkelt som att tvätten och städningen blir för mycket! Så nu har jag börjat rensa ur, ju mindre saker desto mindre att städa, mindre kläder= mindre tvätt.
  Sen en annan grej som jag blir glad över att läsa när man läser om minimalism är att vissa slutar att läsa nyheter just pga av att det blir för mycket. Jag slutade med för längesen då jag mår så dåligt så fort jag läser om något hemsk som har hänt, men då har jag fått höra att jag flyr verkligheten m.m av vänner och familj. Att jag då visste måste läsa och hänga med! Även om man vet vad man mår bra av själv så kan det vara skönt att få uppbackning av att andra gör samma sak av samma anledning.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 11 september, 2017 at 15:35

   Så himla roligt! Det är verkligen häftigt hur man med åren ändrar intresse och fokus. Jag hade verkligen ett stort underbart drömhus (nästan 300kvm) och som f.d. samlande loppisfyndare så kan man säga att där fanns mycket grejer som tyngde mig och gjorde att jag inte alls kunde leva det liv jag ville leva. Jag har rensat ut under nästan 5 års tid. Under den tiden så har tanken på mina saker som jag älskat och aldrig kunnat tänka mig att göra mig av med, mognat och jag har känt mig fullständigt redo. Jag har gått varv, på varv, på varv. Och till slut så skymtade jag ljuset i tunneln och hade gjort mig av med det mesta. Nu när vi flyttade, dök det visserligen upp ytterligare grejer som jag inte hade tänkt på innan. Och en flytt är nog den bästa medicinen egentligen.
   Och precis som du skriver så ju färre grejer och kläder man har desto mindre tid behöver man lägga på att ta hand om sånt. Jätteskönt!
   Jag slutade att kolla på nyheter för kanske 3-4 år sedan. Jag var rädd att jag skulle bli oallmänbildad och inte veta något. Så blev det inte alls. Jag mår bara bättre! Stora och viktiga saker som händer får man reda på ändå. Och vill jag veta mer om något så kan jag aktivt söka upp information om det och läsa på. Kul att du hittade hit! Och stort lycka till med din fortsatta rensning. 🙂

 • Reply Minimalisterna 6 september, 2017 at 11:52

  Bra och fint skrivet, det är svårt att beskriva minimalism eftersom det är så olika för olika personer beroende på var i processen eller livet den personen befinner sig. Minimalism ska vara personligt och de saker man väljer att ha kvar bör spegla ens intressen och personlighet. Skulle vi sammanfatta minimalism med ett ord skulle det vara:
  Värdeskapande. Ha kvar prylar, kläder, relationer och åtaganden som är just värdeskapande, rensa bort resten. 🙂

  Men som du också är inne på börjar de flesta med att rensa prylar och kläder när de kommer i kontakt med minimalism eller blir nyfiken på livsstilen, för att det är mest konkret och en hyfsat enkel start. Och just därför fokuserar vår bok “Prylbanta – Färre saker, större frihet”, på just prylarna, även om vi nämner många andra fördelar i förbifarten, men prylarna är en väldigt bra inkörsport till en minimalistisk livsstil! 🙂

  Lycka till och det ska bli spännande att höra hur ni trivs med livet i stan ni som verkligen kan jämföra med livet på landet! Kanske får bli ett inläggstips så småningom, en lista med fördelar/nackdelar med att bo i stan vs på landet. 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 11 september, 2017 at 15:26

   Ja, det är verkligen individuellt hur man ser på vad minimalism är. Och det tycker jag är fint och tillåtande. Håller helt med om er sammanfattning.
   Och jag tror verkligen att prylarna är inkörsporten till det. Eftersom det ju är då som man verkligen får känna av lättnaden av bördor som försvinner. Och den känslan får jag knappt nog av. 🙂

   Jag har faktiskt planerat att göra ett sådant blogginlägg sedan om ett tag. Jag måste bara bo här i stan lite längre först innan jag fått känna på alla för- och nackdelar. Jag har visserligen bott i stan för längesedan, men på den tiden hade jag inte alls de insikterna och det fokuset som jag har nu. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.