mitt liv som egenföretagare

Mitt liv som egenföretagare

 

Idag har jag varit egenföretagande grafisk formgivare och e-handlare i 3 år. Istället för att ta bilen och pendla till jobbet i Göteborg varje morgon så har jag istället gått 1 trappa ner till min “gruva” i källaren och jobbat med att förverkliga mina egna idéer. För 3 år sedan var jag rejält nervös och spänd, men också exalterad, över att ha sagt upp mig från tryggheten i min anställning som art director, till otryggheten som egenföretagare. Men så här med facit i hand så är jag jätteglad att jag vågade och som det känns nu kommer jag aldrig någonsin att bli anställd igen.

I början visste jag nästan ingenting om hur man gör, hur det funkar och vad man ska tänka på när man driver eget företag. Jag har fått lära mig längs vägen, det går alldeles utmärkt bara man tar en sak i taget. Nyligen har jag omvandlat företaget från enskild firma till aktiebolag och fått lära mig allt vad det innebär. Alla räkenskaper, som jag är urusel på, har jag lejt bort till någon som kan det bättre, och istället kan jag lägga den tiden på att göra sånt som jag är bra på. Jag har haft ett fantastiskt stöd i min käre make, som är mitt bästa bollplank. Det stödet har gjort att jag inte känner mig ensam, trots att jag faktiskt är alldeles ensam på min arbetsplats.

Just ensamheten får jag ofta frågor om. Jo, jag trivs med att jobba ensam, men det är rätt trist att alltid äta lunch själv, inte ha en kollega att småprata med och veta att allt som ska göras måste jag göra själv om det ska bli gjort. Men lustigt nog får bloggen och övriga sociala medier mig att inte att känna mig fullt så ensam som jag egentligen är.

Jag vet att det är många som går i tankar om att starta eget företag. Därför kommer här några av mina tips på vägen:

 • Satsa på något du brinner för, då blir du också oftast bra på det.
 • Våga lita på din magkänsla.
 • Var flexibel, alla tycker om att jobba med flexibla människor.
 • Bygg relationer och bra nätverk.
 • Fokusera på det du är bäst på och lej bort resten så fort du får möjlighet, det tjänar du på i längden.
 • Var vetgirig och våga fråga. Har du ingen att fråga, fråga Google.
 • Jobba stenhårt!

Och du … det ÄR skrämmande att kasta sig in i något okänt, men hellre att bli skrämd ett litet tag än att gå runt och ångra det man aldrig gjorde.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Browneyedgirl 1 oktober, 2013 at 06:05

  Vilken härlig blogg du har =) Sparar den.
  Hoppas du får en toppen dag

 • Reply Eva Lundberg 1 oktober, 2013 at 06:21

  Grattis!!! Åren går fort när man har roligt. Själv har jag varit egen i snart 12 år! Jag får också ofta frågan om "ensamheten", men någon sådan upplever jag inte. Jag har kontakt med kunder, samarbetspartners och andra företagare, så ofta jag vill. Ser till att boka in ett par luncher per vecka med folk jag vill prata lite mer med bl.a. Stortrivs!
  Hoppas att dina kommande tre år blir precis lika bra!
  Kram Eva, Tinibelli

 • Reply Sabelhagens Olivlund 1 oktober, 2013 at 06:27

  Grattis på tre-årsdagen! Så härligt att du vågade och det går så bra för dig. Jag skulle så gärna våga, men inte riktigt ännu. Kanske aldrig eller vem vet… Jag är feg, och tänker på ekonomin, och tänk om det inte funkar. Fast värre än att man får lägga ner är det ju inte:). Tack för en spark i rätt riktning.
  ha en fin tisdag
  Kram Maria

 • Reply Aquilejans 1 oktober, 2013 at 06:34

  Grattis! och tack för kloka och inspirerande ord:)
  Kram Malena

 • Reply Anonym 1 oktober, 2013 at 06:35

  Kraam och tack för alla kloka ord och råd 😉

  Sofia

 • Reply Malin Steding 1 oktober, 2013 at 07:12

  Du har gjort det så bra! Jag har viljan att göra samma som du, men vågar inte riktigt ta steget ut och säga upp mig….kanske om ett tag…

 • Reply Anna Svensson 1 oktober, 2013 at 07:23

  Jättebra råd! Du är en riktig inspiration för mig.
  ha en fin dag
  //bara anna

 • Reply Pysselbolaget 1 oktober, 2013 at 08:38

  Jag kan bara hålla med! Grattis till 3 bra år och låt oss ses och prata vidare snart igen!

 • Reply Pysselgumman 1 oktober, 2013 at 09:24

  Grattis! Du är en stor inspirationskälla ska du veta. Det är kul att driva eget, jag har kört i snart 3 år också, men ännu inte kastat loss från mitt gamla jobb. Däremot har jag kunnat gå lite mer "all in" nu när jag är föräldraledig och det ger mersmak kan jag säga. Företaget går ju så mycket bättre när man fokuserar enbart på det och inte splittrar upp sig på flera jobb.

 • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 1 oktober, 2013 at 09:52

  Stort grattis på årsdagen!! Jag känner så väl igen mig i hur du beskriver livet som "egen". Jättebra tips också för den som vill starta eget och där tror jag precis som du att det allra viktigaste från första början är att starta inom något man brinner för – och älskar – för annars kommer orken och lusten att tryta förr eller senare.

  Stort lycka till med alla år du har framför dig – du är verkligen inspirerande!

  Kram

 • Reply Ester ❤ ett kreativt liv 1 oktober, 2013 at 13:22

  Du är så duktig! En dag hoppas jag att jag också får(tar) möjligheten att starta eget – i alla fall som en sidosyssla. Vi får se vad framtiden bär med sig! 🙂

 • Reply Jennica... 1 oktober, 2013 at 15:18

  Grattis! Vad kul! 🙂
  Du är en sann inspiration!
  Kramis!

 • Reply Varför bloggar jag egentligen? - Hildas hem 29 september, 2015 at 08:26

  […] som jag får här i min blogg får jag ingen annan stans. Jag älskar faktiskt detta. Och precis som jag skrev häromdagen, så är bloggen ett sällskap för mig, då jag sitter ensam på mitt kontor om […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.