mina funderingar

När jag blev lurad av hjorthornssaltet

 

Ibland händer det att något man gått och varit säker på hela livet inte är sant. Och när man får reda på det känner man sig lurad. Häromdagen hände det mig; jag lyssnade på radion och de pratade om den där ingrediensen ni vet som man har i småkakor såsom exempelvis drömmar. Men de sa hjorthornssalt och jag tänkte att de var korkade som inte visste bättre än att det faktiskt heter hjortronsalt. Men de envisades med att säga hjorthornssalt så jag började googla. Och då insåg jag att det var jag som var den korkade och obildade. Det heter alltså HJORTHORNSsalt och inte HJORTRONsalt. Alltså Hjorthorn som i en hjorts horn och inte hjortron som i örten hjortron.

Min värld vändes upp och ner och jag kunde inte prata om annat hela helgen och frågade alla jag träffade om de visste om detta. De flesta visste det, men hade fått reda på det i vuxen ålder.

Nu kan man ju tycka att detta är en löjlig sak att bli chockad över, men jag har ändå använt rätt många påsar med “hjortronsalt” i mina dagar och varit helt bergsäker på att det faktiskt står hjortronsalt på påsen. Men jag hade fel. Oj, så fel.

Finns det fler som levt i tron om att det heter hjortronsalt, eller är jag ensam?

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Elin Hagberg 17 februari, 2015 at 07:20

  Jag tror det är många som gjort samma upptäckt, jag också. Min äldre bror likaså, han funderade i många år hur något som var gjort av hjortron som är så gott kan smaka och lukta så illa som hjorthornssalt…

  • Reply hildashem.se 17 februari, 2015 at 08:06

   Haha, ja det verkar ju logiskt … men att ha nermalda hjorthorn (som det var förr) verkar ju riktigt ologiskt 🙂

 • Reply Andrea 17 februari, 2015 at 07:23

  Jag trodde också att det hette hjortronsalt tills jag läste ditt inlägg nu! Detta hade jag ingen aning om! Då har jag lärt mig något nytt 🙂

 • Reply Ester - ett kreativt liv 17 februari, 2015 at 07:45

  Haha, här är en till som tydligen blivit förd bakom ljuset! Undra hur det kommer sig att man trott fel från första början? 🙂

  • Reply hildashem.se 17 februari, 2015 at 08:08

   Haha … ja, jag tror att vi är ganska många som missuppfattat detta. Anledningen till att jag nog trott fel är att det verkar mer ologiskt att använda hjorthorn än hjortron i bakningen samt att ordbilderna är förvillande lika 🙂

 • Reply Choices by Annie 17 februari, 2015 at 18:35

  Nu blev jag också chockad jag trodde också att det var hjortronsalt vi använde och inte hjorthornssalt 😉 Märklig känsla nu 😉

  Tack för upplysningen
  Annie

  • Reply hildashem.se 21 februari, 2015 at 06:01

   Haha, jag vet … allt känns lite märkligare efter ett sådant avslöjande 🙂

 • Reply Kulturtanten och Lilla gummann 18 februari, 2015 at 05:43

  Jag trodde i åratal att det hette hjortronsalt. Men min omgivning tröttnade på mig och tvingade mig att kalla det hjorthornssalt. Men vadå, vilket verkar vara godast: gnaga på ett hjorthorn eller smaska i sig lite salt från hjortronen, jag bara undrar…/Lilla gummann

  • Reply hildashem.se 21 februari, 2015 at 06:02

   Ja, valet där känns ganska enkelt 🙂

 • Reply Jeanette Bylund 19 februari, 2015 at 06:03

  visst blir det äckligt på en gång när man fattar var det egentligen är. Jag brukar tänka att det är tur att det inte är äkta vara, det är nog enda produkten som jag tänker så om. Tydligen så måste det varit någon bra jäs egenskap i hornen, hur den som kom på att mala det och ha det i kakor tänkte kan man ju undra. Men visst är det häftigt att tänka att det vi behöver redan finns naturligt i naturen.

  • Reply hildashem.se 21 februari, 2015 at 06:05

   Ja, jag är tacksam att det inte längre är vad det heter … jag hade känt mig rätt så lurad som vegetarian då. Men visst är det häftigt att deras horn har jäsegenskaper … men hur man ens kommer på tanken att testa det från första början är imponerande. 🙂

 • Reply Thelma och jag 19 februari, 2015 at 14:39

  Jag får väl då falla ur ramen då jag alltid vetat att det heter hjorthornssalt. Har alltid varit med o hjälpt mamma baka o sett påsarna från det jag var liten o mamma har alltid läst högt vad det stått på alla påsar så det där hade jag full koll på 🙂 / pia

  • Reply hildashem.se 21 februari, 2015 at 06:06

   Ja, vi verkar vara många som levt i ett annat universum i många år och inte som du som blivit upplysta som barn 🙂

 • Reply Babben 4 maj, 2020 at 12:07

  Men du kan ju läsa!
  Inte elakt menat bara lite kul.

 • Reply Jenny 21 september, 2020 at 22:23

  Alltid trott hjortron….

 • Reply Marianne Kragnert 5 april, 2021 at 15:17

  Leif Schulman i Hänt i veckan nr 12 2021. Skriver om bortgågna Birgitta Rasmusson. Skriver där hjortronsalt, i stället för hjorthornssalt , som det ska stå.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.